Σήμερα αναμένεται να παραλάβει και επίσημα τα πρώτα Rafale το ελληνικό κράτος στα πλαίσια των πρόσφατων μιλιταριστικών συμφωνιών των αστικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ. Ο αστικός τύπος, δηλαδή οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδες και τα κανάλια που έχει στα χέρια της η αστική τάξη της χώρας και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της, πανηγυρίζουν. Τα πολεμικά αεροπλάνα δε, σε μία συμβολική κίνηση, θα πραγματοποιήσουν πτήσεις στον ουρανό της Αθήνας για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ταξικής κυριαρχίας.

Ένα μήνυμα στο 1.000.000 ανέργους, στα αρκετά εκατομμύρια που τα βγάζουν πλέον δύσκολα, στους εκατοντάδες χιλιάδες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις, που περιμένουν να τους διώξουν από το σπίτι που νοικιάζουν ή που έχουν αγοράσει με δάνειο που αδυνατούν να αποπληρώσουν. Ένα μήνυμα σε αυτούς που νοσηλεύονται σε ράντζα, που δανείζονται για να βρουν χειρουργείο σε κάποια ιδιωτική κλινική, που δεν έχουν τα λεφτά για να πάνε τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ή σε ιδιωτικά κολλέγια. Ένα μήνυμα σε αυτές που δουλεύουν ανασφάλιστες ή μισοασφαλισμένες, που δουλεύουν όλο και πιο εντατικά και ευέλικτα, που γυρνάν στην δουλειά, νοσούσες, μετά από τις 5 μέρες καραντίνας και μεταδίδουν τον covid στις συναδέλφισσές τους. Ένα μήνυμα στις φοιτήτριες που χρειάζονται να δουλέψουν αλλά και να σπουδάσουν στους χρόνους και στις έρευνες που το Κεφάλαιο ορίζει, ένα μήνυμα στις άστεγες, στις φυλακισμένες, στις μετανάστριες.

«Όσο εσείς γίνεστε όλο και πιο φτωχοί, όσο εσείς πεινάτε, όσο εσείς νοσείτε χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη, όσο εσείς πεθαίνετε από τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, το κρύο, την αστεγία, το διαλυμένο ΕΣΥ…

…Εμείς πλουτίζουμε, θωρακίζουμε την εξουσία μας, λαδώνουμε με δισεκατομμύρια την πολεμική βιομηχανία των ιμπεριαλιστών συμμάχων μας, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μία στρατιωτικοποιημένη ζώνη του ΝΑΤΟ και στήνουμε τις νέες «μεγάλες ιδέες» της τάξης μας για να χύσετε και πάλι το αίμα σας αν χρειαστεί, όπως συνέβη και με τους προγόνους σας».

Εμείς λέμε πως το μπλοκάρισμα της πολεμικής προετοιμασίας της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ αλλά και κάθε ιμπεριαλιαστικού πόλου, είναι ταξικό και διεθνιστικό καθήκον των λαών της περιοχής και του κόσμου και υπενθυμίζουμε πως τις «μεγάλες ιδέες» και τους «ένδοξους πολέμους» των αστών που γίνονται κόντρα στα συμφέροντα των λαών, τις ακολουθούν μεγάλες επαναστάσεις.

Με την κοινωνική πλειοψηφία να υποφέρει, το μήνυμα τους πηγαίνει αυτόματα στα spam της λαϊκής συνείδησης και το αντιπολεμικό κίνημα οφείλει να το μετατρέψει σε αιτία όξυνσης της ταξικής πάλης, της πάλης απέναντι στους πραγματικούς εχθρούς των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα τονίζαμε τον περασμένο Οκτώβρη:

«Συνεχίζοντας την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ για την πολεμική προετοιμασία ο Κ. Μητσοτάκηςσε πρόσφατη ομιλία του ανακοίνωσε την αγορά 24 (έναντι 18) μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, ενώ πριν λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε από την Βουλή και νέα συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά πολεμικών πλοίων, που ανάβει το πράσινο φως για την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου Belharra, τριών κορβετών Gowind, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ (με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ)συνοδευόμενη από ένα εκτενές κείμενο πολεμικής συνεργασίας και προπαρασκευής. Στο άρθρο 2 του συμφώνου ορίζεται ότι «η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας παρέχουν η μία στην άλλη βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας μιας από τις δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»Στο άρθρο 18 της αμυντικής συμφωνίας προβλέπεται ότι η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας μπορεί να λάβει και την μορφή «συμμετοχής σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Την ίδια στιγμή λοιπόν που μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής βάσης αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε μία σειρά από βασικές κοινωνικές ανάγκες (και ενώ έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη), η πίεση των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών σε συνδυασμό με τον ντόπιο εθνικισμό και τον μιλιταρισμό εκτοξεύουν τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και δικαιολογούν την εμπλοκή του στρατού σε όλο και περισσότερες “εσωτερικές” υποθέσεις όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά να συμβαίνει με τη διαχείριση των μεταναστών».

Για ιστορικούς λόγους αναδημοσιεύουμε και αποσπάσματα της ομιλίας του Καρλ Λήμπκνεχτ το 1914 στην Γερμανική Βουλή με τον ίδιο να είναι ο μόνος που καταψήφισε τους πολεμικούς προϋπολογισμούς, τους οποίους και τότε υπεράσπιζε με πάθος η σοσιαλδημοκρατία της εποχής:

«Καταψηφίζω σήμερα τις πολεμικές πιστώσεις για τους ακόλουθους λόγους. Ουδείς από τους λαούς που ενεπλάκησαν σε αυτό τον πόλεμο το έπραξε εκούσια και ο πόλεμος δεν κηρύχθηκε για την προώθηση της ευημερίας των εν λόγω λαών – αυτό ισχύει τόσο στη Γερμανία όσο και οπουδήποτε αλλού. Πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο , έναν πόλεμο με μοναδικό σκοπό την κυριαρχία στην καπιταλιστική παγκόσμια αγορά και την εξασφάλιση της κατοχής σημαντικών εδαφών για την εγκαθίδρυση του βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, πρόκειται για έναν προληπτικό πόλεμο που εκπορεύεται από τις προπολεμικές δυνάμεις στη Γερμανία και την Αυστρία μέσα σε αδιευκρίνιστες συνθήκες ημι-απολυταρχίας και μυστικής διπλωματίας. Αποτελεί επίσης ένα βοναπαρτιστικό εγχείρημα με στόχο να αποθαρρύνει και να συντρίψει το εργατικό κίνημα.

Αυτό έχει καταστεί πλέον σαφές κατά τους τελευταίους μήνες, παρά τα ανηλεή κρατικά μέτρα που έχουν ως σκοπό να σπείρουν τη σύγχυση.

Το γερμανικό σύνθημα «Ενάντια στον Τσαρισμό», όπως και το αντίστοιχο βρετανικό και γαλλικό σύνθημα «Ενάντια στο Μιλιταρισμό» στοχεύουν στη σύνδεση των πλέον ευγενών λαϊκών συναισθημάτων και επιδιώξεων και της κληρονομιάς της επανάστασης με τα αίτια του εθνικιστικού μίσους.

Η Γερμανία έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τον Τσαρισμό και παραμένει μέχρι σήμερα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής οπισθοδρόμησης. Δεν διαθέτει διαπιστευτήρια ως σωτήρας των λαών. Η απελευθέρωση του Ρωσσικού λαού πρέπει να επιτευχθεί από τον ίδιο το λαό, όπως ακριβώς και η απελευθέρωση του Γερμανικού λαού.

Για τη Γερμανία, αυτός εδώ ο πόλεμος δεν είναι αμυντικός. Το ιστορικό πλαίσιο του πολέμου και η μέχρι τώρα εξέλιξή του αποκλείουν την αποδοχή των ισχυρισμών μιας καπιταλιστικής κυβέρνησης που αναζητά πόρους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα ειρήνη, μια ειρήνη που δεν θα οδηγεί στην εξαθλίωση των λαών και δεν θα περιλαμβάνει προσαρτήσεις. Όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρέπει να γίνουν δεκτές.

Όλα τα φιλειρηνικά ρεύματα στις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, πρέπει παράλληλα να ενισχυθούν. Αυτή είναι η μοναδική οδός για να παύσει η αιματοχυσία πριν οδηγηθούμε στην εξόντωση των λαών.

Μόνη σίγουρη ειρήνη είναι αυτή που βασίζεται στην αλληλεγγύη της Διεθνούς Εργατικής Τάξης και την ελευθερία όλων των λαών. Ως εκ τούτου αποτελεί καθήκον του προλεταριάτου σε κάθε χώρα να προβεί σε κοινό σοσιαλιστικό έργο για την επίτευξη αυτής της ειρήνης».

Ενώ σε παράνομο φυλλάδιο του 1915 ο ίδιος έγραφε:

«Ο κύριος εχθρός κάθε λαού βρίσκεται στην ίδια του τη χώρα!

Ο κύριος εχθρός του γερμανικού λαού βρίσκεται στην ίδια τη Γερμανία: είναι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, το γερμανικό κόμμα Πολέμου, η μυστική γερμανική διπλωματία. Αυτόν τον εχθρό, μέσα στην ίδια του τη χώρα πρέπει να καταπολεμήσει ο γερμανικός λαός. Αυτός είναι ένας πολιτικός αγώνας που πρέπει να διεξαχθεί σε συνεργασία με το προλεταριάτο σε άλλες χώρες, που αγωνίζεται ενάντια στο δικό του εγχώριο ιμπεριαλισμό.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε δίπλα στο γερμανικό λαό. Δεν έχουμε τίποτε κοινό με το ναύαρχο Tirpitz, το στρατηγό Falkenhayn και τους ομοίους τους, ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στην πολιτική καταπίεση και την κοινωνική υποταγή. Αγωνιζόμαστε για το προλεταριάτο στη Γερμανία και διεθνώς και για την καταπιεσμένη ανθρωπότητα.

Οι εχθροί της εργατικής τάξης υπολογίζουν στις επιλήσμονες μάζες – ας δράσουμε για να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος! Υπολογίζουν στις μακρόθυμες μάζες, αλλά εμείς υψώνουμε μια ένθερμη κραυγή:

Για πόσο ακόμα θα καταχρώνται οι ιμπεριαλιστές τυχοδιώκτες την υπομονή των λαών; Αρκετές σφαγές – περισσότερες από αρκετές! Κάτω οι πολεμοκάπηλοι και στις δύο πλευρές των συνόρων!

Σταματήστε τη σφαγή των λαών!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ακολουθήστε τον ηρωικό παράδειγμα των αδελφών μας στην Ιταλία. Ενωθείτε στο διεθνή ταξική πάλη ενάντια στις συνωμοσίες της μυστικής διπλωματίας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη μέσα σε ένα σοσιαλιστικό πνεύμα. Ο κύριος εχθρός βρίσκεται στην ίδια σας τη χώρα!».