Περίπου 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις, στη διάρκεια της πανδημίας, από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα που για πρώτη φορά έχει λίστες αναμονής για χειρουργεία, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αφορούν σε ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας πάθησης (κορωνοϊού), με αποτέλεσμα οι ασθενείς που θέλουν να κάνουν μια επέμβαση, να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Ο κ. Γιαννάκος που έδωσε σήμερα το παρών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μαζί με μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), επισήμανε ότι περίπου 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο για πρώτη φορά, όπως είπε, υπάρχει λίστα αναμονής για χειρουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα νοσοκομεία είναι πραγματικά  σε πολύ κακή κατάσταση και οι ασθενείς νοσηλεύονται σε άθλιες συνθήκες. «Και όμως ο ιδιωτικός τομέας προστατεύεται, δεν επιτάσσεται για νοσηλείες εκτάκτων περιστατικών» υπογράμμισε.

Τα 2/3 των θυμάτων κορωνοϊού στο Παπανικολάου, ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ χειρότερη από αυτά της Αττικής, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα.

Όπως είπε, στην Κεντρική Μακεδονία που έχει περίπου 2 εκατομμύρια πληθυσμό, έχουν πεθάνει 7.000 από τους συνολικά 22.000 από κορωνοϊό, ενώ στην Αττική που έχει 5 εκατομμύρια πληθυσμό πέθαναν περίπου 6.500. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αναδεικνύει τις ανισότητες και τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Γιαννάκος εξάλλου, αναφερόμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου συγκεκριμένα, τόνισε ότι από τους 1500 ασθενείς που πέθαναν από την αρχή της πανδημίας με κορωνοϊό, οι 1000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. «Άρα ένα ποσοστό πάνω από 70% δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει την τελευταία μάχη για τη ζωή του με καλύτερους όρους, λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν ήταν περισσότερο οργανωμένο το σύστημα υγείας και προστατεύονταν λιγότερο ο ιδιωτικός τομέας, θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε πολλούς θανάτους.

Χ. Καραχρήστος: Τα νοσοκομεία στο «κόκκινο» με εξαντλημένο προσωπικό

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, δήλωσε πως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να δέχονται πολύ μεγάλη πίεση, διαθέτοντας πλέον λιγότερο και εξαντλημένο πλέον προσωπικό. Την ίδια ώρα όπως είπε, «η κυβέρνηση συνεχίζει τη λογική ότι τελειώνει με την πανδημία και καλλιεργεί υπεραισιόδοξα σενάρια».

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέφερε πως η μόνη λύση αυτή τη στιγμή, είναι οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν τον αγώνα των μαχητικών υγειονομικών για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για μέτρα μείωσης της διασποράς. Προανήγγειλε δε συμμετοχή της ΕΝΙΘ και στην Πανελλαδικής Ημέρα Δράσης, την ερχόμενη Τετάρτη που κάλεσε και η ΑΔΕΔΥ, με στάση εργασίας 12μμ-3μμ και κινητοποίηση στη 1μμ.

Χ. Τζελέπης: Τεράστια η μείωση του προσωπικού στο Ιπποκράτειο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τζελέπης, υπογράμμισε πως το νοσοκομείο δέχεται πολύ μεγάλη πίεση και με τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ τα προβλήματα σε αυτό εντάθηκαν, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Όπως είπε ο ίδιος, το Ιπποκράτειο έγινε νοσοκομείο μιας νόσου, δεν γίνονται χειρουργεία και εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ενώ από το ήδη μειωμένο, λόγω των αναστολών προσωπικό, έχουν αποχωρήσει και άλλοι με συνταξιοδοτήσεις, συνολικά πάνω από 90, μόνο το τελευταίο διάστημα.

Γ. Κούτρας: Βιώνουμε τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κούτρας, μέλος Δ.Σ ΕΝΙΘ και Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκρατείου, επισήμανε ότι δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, «βιώνουμε τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του κοινωνικού συνόλου».

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να κάνει εξοπλιστικά προγράμματα που κοστίζουν δις ευρώ, να αγοράζει Ραφάλ, την ώρα που κλείνει το Παίδων Πεντέλης, την ώρα που στο Ιπποκράτειο δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε ούτε τα επείγοντα παιδοχειρουργικά περιστατικά».

Ο λαός υποφέρει – ο λαός τους μισεί

Είχαμε αναφέρει και πριν λίγες μέρες με αφορμή τα στοιχεία για τον νομό Αχαΐας για τα εκατομμύρια ευρώ που εισρέουν στις τσέπες των επιχειρηματιών που διαχειρίζονται ιδιωτικές κλινικές, εκατομμύρια ευρώ που υφαρπάζονται με τη βία και υπό την απειλή του θανάτου από εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Το χθεσινό ρεπορτάζ από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για το τί συμβαίνει αυτή την περίοδο τόσο σε σχέση με covid όσο και με μη covid περιστατικά, μας το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο.

Είναι γνωστό το ποιες είναι οι τιμές για τα “ιδιωτικά χειρουργεία”, τις “ιδιωτικές νοσηλείες”, τις “ιδιωτικές χημειοθεραπείες” που κοστολογούνται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Είναι και αυτή περίπτωση διαλογής ασθενών. Συντελούνταν και πριν την πανδημία και πλέον έχει αναβαθμίσει τα κριτήρια που θα καθορίσουν το ποιος αξίζει να ζήσει ή να πεθάνει:

Ο όλο και πιο πλούσιος.

Ο λαός υποφέρει (και) από τους χιλιάδες μικρούς ή μεγάλους αντίστοιχους εκβιασμούς, από το άγχος να βρει τα λεφτά για να χειρουργηθούν οι άνθρωποί του, από τους θανάτους που προκλήθηκαν από ένα όλο και πιο ταξικό σύστημα υγείας.

Ο λαός τους μισεί.

Ο λαός θα οργανωθεί και τους τσακίσει.

Και στις 22 του Γενάρη θα γεμίσει τις πλατείες όλης της χώρας.

Πηγή: grtimes