Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sofokleousin, στους ελέγχους που διεξήγαγε η ΥΕΔΔΕ το εντεκάμηνο Γενάρη-Νοέμβρη, σε σύνολο 16 χιλιάδων, περίπου, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις στο 76,6% των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, και 50% στις υποθέσεις “απλής” φοροδιαφυγής που αφορούν μικρότερες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η “ζημιά” στα φορολογικά έσοδα από την φοροδιαφυγή των “μεγάλων” υπολογίζεται σε 745,41 εκ.€, ενώ η αντίστοιχη ζημιά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, σε 10,21 εκ.€ (κατά κεφαλήν, για κάθε 1€ στις υποθέσεις μικροφοροδιαφυγής, αντιστοιχούν 608€ στις υποθέσεις μέγαλοφοροδιαφυγής, ένα μηνιάτικο, μαντέψτε ποιούς θα κυνηγήσουν). Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμηθούμε μια παλαιότερη έρευνα του ΣΕΒ , που απλά δείχνει με αριθμούς πως οι έχοντες και κατέχοντες ουσιαστικά δεν δίνουν μία στους φόρους (σημείωση: αν και σύμφωνα με την έρευνα 1/2 έλληνες ανήκει στην μεσαία τάξη, κατάταξη που είναι για γέλια, αξίζει να την ρίξετε μια ματιά).

«Σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο»

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας, ανέφερε πως δεν θα γίνει καμία ουσιαστική μείωση στον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, αφού μια μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί θα κόστιζε 140 εκ. τον χρόνο. Άρα αυτό που μας είπε ο κύριος Σταϊκούρας, είναι ουσιαστικά πως αντί να ενισχύσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προτιμούν :

  • Να αγοράζουν Rafale (2,49 δις), διαιωνίζοντας την εξοπλιστική κούρσα στο Αιγαίο.
  • Να δίνουν λεφτά στα φερέφωνα τους (λίστα Πέτσα, 20 εκ), ντεμέκ για να μας πουν να πλένουμε τα χεράκια μας.
  • Να παίζουν Sims με το δημόσιο χρήμα (Μεγάλος Περίπατος, 2 εκ.) και να διοργανώνουν τις πιο κακόγουστες φιέστες στον Λυκαβηττό.
  • Να δημιουργούν πανεπιστημιακή αστυνομία (20 εκ/έτος), την στιγμή που το διδακτορικό στην Ελλάδα είναι απλήρωτο και η χρηματοδότηση της παιδείας σε όλες της βαθμίδας υποχρηματοδοτούμενη.