Ο Covax δημιουργήθηκε πριν καν την παρασκευή των εμβολίων κατά της covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τη Συμμαχία Εμβολίων (Gavi), τη Unicef και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (Cepi).

Στόχος του: να διασφαλίσει την ίση διανομή των εμβολίων. Στα μέσα Ιανουαρίου παρέδωσε τη δισεκατομμυριοστή δόση. Ένας άθλος και μια απογοήτευση ταυτόχρονα: ο αριθμός των δόσεων είναι μικρότερος από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά.

«Το 2022 μπορούμε να σταματήσουμε την covid-19 υιοθετώντας άλλη στρατηγική, διασφαλίζοντας ότι οι δόσεις θα χρησιμοποιούνται γρήγορα, θα χορηγούνται με ασφαλή τρόπο που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις των χωρών και των στόχων τους για εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε ο Σεθ Μπέρκλι αξιωματούχος της Gavi στην έκκληση που απηύθυνε για δωρεές στις 19 Ιανουαρίου.

Νέα στρατηγική

Ο Covax αντιμετώπισε και πολλά εμπόδια, πέφτοντας θύμα, μεταξύ άλλων, της στρατηγικής των πλούσιων χωρών οι οποίες προμηθεύτηκαν όσο περισσότερες δόσεις μπορούσαν, αλλά και επίσης της απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή των σκευασμάτων που χορηγούνται στον μηχανισμό.

Οπότε αναγκάστηκε να βασιστεί σε δωρεές εμβολίων από πλούσιες χώρες, αλλά αυτό δημιούργησε άλλα προβλήματα, κυρίως επειδή δίνονταν εμβόλια με κοντινή ημερομηνία λήξης αλλά και επειδή παραδίδονταν μικρές ποσότητες, με όχι τακτικό τρόπο γεγονός που δεν επέτρεπε να διεξαχθούν αποτελεσματικές εμβολιαστικές εκστρατείες.

Για φέτος ο Covax χρειάζεται 5,2 δισεκ. για να χρηματοδοτήσει την προμήθεια επαρκών δόσεων εμβολίων για το 2022.

«Αυτό που δεν διαθέτουμε σήμερα είναι οι απαραίτητοι πόροι για να βοηθήσουμε τις χώρες να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις που θα δημιουργήσει η covid-19 το 2022», εξήγησε ο Μπέρκλι αναφερόμενος κυρίως στην παρασκευή νέων εμβολίων προσαρμοσμένων στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

«Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα ανισότητα», προειδοποίησε.

Ο Covax, που εκτιμά ότι μπορεί να σώσει ένα εκατομμύριο ζωές φέτος και να μειώσει στο ήμισυ το οικονομικό κόστος της πανδημίας για κάποιες χώρες, επεσήμανε ότι διαθέτει αρκετά εμβόλια για να ανασοποιηθεί περίπου το 45% του πληθυσμού των 91 χωρών που βοηθά.

Όμως ο στόχος του ΠΟΥ είναι ως τον Ιούλιο του 2022 να έχει εμβολιαστεί το 70% όλων των χωρών. Ένας φιλόδοξος στόχος, την ώρα που το 85% των κατοίκων της Αφρικής δεν έχει λάβει ούτε μία δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Σεθ Μπέρκλι ελπίζει ότι οι επόμενες ένα δισεκατομμύριο δόσεις θα παραδοθούν σε διάστημα πέντε μηνών και όχι 12, όσοι δηλαδή χρειάστηκαν για το πρώτο δισεκατομμύριο.

Δόσεις για όλους

Ο Ρότσαρντ Χάτσετ, γενικός διευθυντής του Cepi, υπογράμμισε ότι στόχος είναι επίσης να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ανάγκη να οργανώσουν μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

«Το τελευταίο χιλιόμετρο (μεταξύ της παράδοσης και της χορήγησης των εμβολίων) θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για το 2022», εξήγησε στη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Έως και 25 χώρες αναμένεται να έχουν ανάγκη βοήθεια σε αυτό τον τομέα.

Συνολικά 9,8 δισεκ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και ο Covax αποτέλεσε τη βασική πηγή για το 82% των φτωχών χωρών.

Το Μπανγκλαντές (130 εκ. δόσεις), η Ινδονησία (87 εκ.), το Πακιστάν (77 εκ.) και οι Φιλιππίνες (66 εκ.) ήταν οι βασικές χώρες που ωφελήθηκαν από τον Covax.

Για τον Χάτσετ οι ικανότητες παραγωγής επιτρέπουν πλέον να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες ώστε να μετατρέψουν τις δόσεις που λαμβάνουν σε εμβόλια που χορηγούνται.

Είτε πρόκειται για το βασικό εμβολιαστικό σχήμα, είτε για αναμνηστικές δόσεις, η προσφορά ενός εμβολίου σε όποιον το επιθυμεί «είναι ένας εφικτός στόχος για το 2022», υπογράμμισε.

Οι λαοί του κόσμου να σταματήσουν την αδιέξοδη πορεία στην οποία μας οδηγούν οι ιμπεριαλιστές

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, εμβολιάζονται με (ελάχιστα) εμβόλια που παραδίδονται την τελευταία στιγμή, που είναι έτοιμα να λήξουν, που περισσεύουν από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου ενώ το 85% των κατοίκων της Αφρικής δεν έχει λάβει ούτε μία δόση του εμβολίου. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού και ξαναφέρνει μπροστά μας το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.

Με αυτούς που κρατάνε το τιμόνι του πλανήτη στα χέρια τους να αντικρύζουν την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της διατήρησης της κερδοφορίας και της εξουσίας τους, ακόμα και πρόσκαιρης και σε ταυτόχρονο αναμεταξύ τους ανταγωνισμό, είμαστε καταδικασμένοι.

Ο 3ος κόσμος που εμείς μπορούμε να δούμε μοριακά στα γκέτο, τις φυλακές, τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Δύσης, εδαφικοποιείται σε ολόκληρες χώρες και Ηπείρους και η κοντόφθαλμη οπτική των καπιταλιστικών κέντρων, υποθηκεύει το μέλλον του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον παγκόσμιο καταπιταλισμό να δείχνει τα αποτελέσματα και τα όριά του και με τις ανισότητες μεταξύ τάξεων και χωρών να οξύνονται ραγδαία, η ανατροπή τους αποτελεί μονόδρομο και ρεαλιστική πρόταση επιβίωσης της ανθρωπότητας.

Είχαμε αναφέρει σε παλιότερη ανακοίνωση μαζί με συντρόφισσες και συντρόφους από Πάτρα και Ξάνθη:

“Οι νέες μεταλλάξεις, ένα κατά τα άλλα αναμενόμενο στάδιο στις επιδημίες, αναδεικνύουν έντονα πως το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιαστικό σύστημα αδυνατεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από βραχυπρόθεσμο κέρδος σε κάποιους από τους ομίλους του και να χαράξει μία στοιχειώδη μακροπρόθεσμη στρατηγική επιβίωσης και αξιοπρεπων όρων ζωής για τον πληθυσμό που ελέγχει και εκμεταλλεύεται, από την περιφέρεια μέχρι τα “κέντρα” του:”Αυτό που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη είναι η ανατροπή του σάπιου κρατικού-καπιταλιστικού οικοδομήματος ώστε να ανοίξουν οι πατέντες των εμβολίων, να περάσει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, να παραχθούν και να εξελιχθούν εμβόλια και θεραπείες τόσο για τον Covid-19 όσο και για άλλες ασθένειες με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι το κέρδος μιας χούφτας παράσιτων που ανεβοκατεβάζουν τις τιμές των εμβολίων ανάλογα με τον αγοραστή.

Είναι έγκλημα για την ανθρωπότητα και βούτυρο στο ψωμί των δυτικών κυβερνήσεων το ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εμβολιαστεί μονοψήφια ποσοστά του πληθυσμού, την ίδια στιγμή που στα μετόπισθεν οι ίδιοι προετοιμάζουν, γαλουχούν και βγάζουν στους δρόμους νεοφιλελεύθερους, φασίστες, θρησκόληπτους οι οποίοι δίνουν στο σώμα μία μεταφυσική χροιά, αναπαράγοντας την ατομικιστική καπιταλιστική αντίληψη περί ατομικών δικαιωμάτων που τοποθετούνται πάνω και έξω από το συλλογικό συμφέρον των από τα κάτω. Είναι έγκλημα για την ανθρωπότητα το ότι σε χώρες της Ε.Ε. και του ανεπτυγμένου κόσμου ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί ακόμα και στις νεαρές ηλικίες, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορούν για την διαρκή κυκλοφορία του ιού και των μεταλλάξεων του στις χώρες του “τρίτου κόσμου” που θα γυρίσει λίγο αργότερα σε εμάς, μεταλλαγμένος και πιθανώς ακόμα πιο ανθεκτικός, αφού μάλιστα πρώτα έχει θερίσει ζωές που μάλλον αξίζουν λιγότερο από τις δικές μας λόγω χώρας καταγωγής”.

“Είναι καθήκον του κινήματος να μην δεχθεί τον υγειονομικό αποκλεισμό είτε στο εσωτερικό των «ανεπτυγμένων» (καπιταλιστικά) κρατών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχότερων στρωμάτων δεν έχει πλήρη πρόσβαση στις παροχές Υγείας, είτε ακόμα περισσότερο των ανεπτυγμένων κρατών απέναντι στους φτωχότερους λαούς, ο πληθυσμός των οποίων μένει ανεμβολίαστος”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ