Ανακοίνωση της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου:

Συνάδελφοι/ισσες,

εργαζόμενοι και εργαζόμενες οδηγοί δικύκλου, ταχυμεταφορείς, ταχυδιανομείς και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών από όλη την Αθήνα, από κάθε γωνιά της Αττικής ενημερώνουν συνεχώς το σωματείο πως η ολισθηρότητα των δρόμων λόγω της χιονόπτωσης και του πάγου έχει καταστήσει την οδήγηση αδύνατη.

Οι διανομές στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την χώρα αναβάλλονται μέχρι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Ως σωματείο είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση: Οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, μαγαζί ή κατάστημα θέσει τη ζωή των συναδέλφων/ισσών μας σε κίνδυνο θα μας βρει μπροστά του. Πλέον δεν υπάρχει άλλος χώρος για να «δώσουμε τόπο στην οργή».

Συνάδελφοι/ισσες,

πρώτα από όλα η ασφάλειά μας – Δεν οδηγούμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες – Δεν ρισκάρουμε, δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Οπότε,πως κινούμαστε διαδικαστικά, τι κάνουμε σε περίπτωση που ο εργοδότης ή η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε δεν θέσει σε προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλειά μας;

1.Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εξηγήσουμε στον εργοδότη ή τον προϊστάμενο το λόγο που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εργασία μας (χιονόπτωση, ολισθηρότητα οδοστρώματος, παγετός κλπ).

2.Σε περίπτωση που τα επιχειρήματά μας πέσουν στο κενό, δεν υπάρξει διάθεση επικοινωνίας και απειληθούμε με απόλυση ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο στο τηλ. 6946 747244 ή στέλνουμε e-mail στο info@sveod.gr

3.Παράλληλα από τον υπολογιστή ή το κινητό στέλνουμε e-mail στην επιθεώρηση εργασίας όπου αναφέρουμε εν συντομία το περιστατικό, την πίεση ή την απειλή που δεχθήκαμε καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε (τα στοιχεία της επιχείρησης είναι τυπωμένα πάνω στις αποδείξεις).

4.Το ίδιο e-mail μπορούμε να αποστείλουμε στο ΚΕΠΕΑ www.kepea.gr καθώς και στη ΓΣΕΕ στο www.inegsee.gr

5. O εργαζόμενος/η μπορεί να απουσιάσει λόγω δυσχερών καιρικών συνθηκών. Στον ιδιωτικό τομέα, όταν υπάρχει αδυναμία προσέγγισης ονομάζεται ανυπαίτια αδυναμία εκ μέρους του εργαζομένου. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το ημερομίσθιο και ο εργαζόμενος μπορεί να απουσιάσει καθώς δεν μπορεί να προσεγγίσει ή να εκτελέσει την εργασία του λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του χιονιού.

Συνάδελφοι/ισσες, είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν διεκπεραιώνουμε παραγγελίες που μας εκθέτουν σε κίνδυνο ή είναι αδύνατον να παραδοθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για μια μερίδα φαγητού, ένα δέμα ή ένα φάκελο, που επί της ουσίας δεν πρόκειται να λείψει από κανέναν.Το σημαντικότερο είναι να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στο σπίτι και τους αγαπημένους μας.

Αρνούμαστε να εργαστούμε για ανάλγητους εργοδότες. Ενωμένοι/ες δίνουμε τέλος στον εργοδοτικό ζόφο.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

24 Ιανουαρίου 2022.

Ανακοινώσεις και παρεμβάσεις και από άλλα σωματεία

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποιεί από το πρωί το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων, να κλείσουν οι επιχειρήσεις, οι εργάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα μεροκάματα να καταβληθούν λόγω αδυναμίας μετακίνησης.

Ήδη μετά από παρέμβαση έκλεισαν τα εργοστάσια Veridos – Ματσούκης, Σκάγιας, Ζαφειρόπουλος, Αγγελίδης στο Κρυονέρι και Αφοί Βλάχου στο Κορωπί.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 6944 640245.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) υπενθυμίζει ότι οι διανομείς δεν πρέπει να κάνουν δρομολόγια με το χιόνι. Μάλιστα, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στα υπουργεία Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. 

«Οι εργαζόμενοι των Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών καλούμαστε να δουλέψουμε κάτω από αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (κρύο, παγωμένο-γλιστερό οδόστρωμα) που βάζουν την ζωή μας σε κίνδυνο κυρίως για όσους δουλεύουμε με μηχανάκι (κούριερ, ταχυδρόμοι) αλλά και για όσους δουλεύουμε πεζοί, με αυτοκίνητο-βαν και σε χώρους δουλειάς που η θέρμανση- κλιματισμός είναι ανεπαρκής έως και ανύπαρκτη. Απαιτούμε εδώ και τώρα να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας. Να μην βγει κανένα δρομολόγιο τις μέρες με παγετό!», αναφέρεται στο υπόμνημα  (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

«Οι δημοτικές αρχές, να χορηγήσουν άμεσα όλα τα Ατομικά Μέσα Προστασίας για το ψύχος, να μεριμνήσουν για μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι προφυλαγμένοι από τις χαμηλές θερμοκρασίες και οι εργασίες να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, που έχουν σχέση και μόνο με την πολιτική προστασία για τις ανάγκες που θα δημιουργήσει ο χιονιάς. Καμία εργασία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων δεν πρέπει να πραγματοποιείται», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων ζητά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής και παράλληλα καλεί όποιο λαϊκό σπίτι αντιμετωπίζει προβλήματα με τις απαράδεκτες διακοπές ηλεκτροδότησης να απευθύνεται στα σωματεία και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του ΕΚ στο τηλέφωνο 6974010107. 

«Απαιτούμε εδώ και τώρα να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων! Να μην βγει κανένα δρομολόγιο τις μέρες με παγετό» σημειώνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων EFOOD Αττικής, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, «απαιτούμε από το Υπ. Εργασίας και την Εταιρεία την προστασία της ζωής μας με την παύση υπηρεσιών διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες και επιβολή συρρίκνωσης των γεωγραφικών ζωνών. Απαιτούμε τη διενέργεια ελέγχων του ΣΕΠΕ σχετικά με την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας». (Διαβάστε εδώ).