Αυτή είναι η επίσημη πρόταση των εργοδοτών τις μέρες αυτές της πανδημίας προς τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, μια πρόταση που «έσπευσε η κυβέρνηση να την υλοποιήσει με άθλια τροπολογία που έφερε πριν λίγες μέρες, ώστε οι εργαζόμενοι ακόμα και άρρωστοι να δουλεύουν».

Απόδειξη γι’ αυτό είναι η απαράδεκτη-αντιεπιστημονική εφαρμογή της πενθήμερης καραντίνας στους εργαζόμενους που νοσούν από covid και όταν επιστρέφουν σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα. Μάλιστα, για αυτό, όπως καταγγέλλει η Ένωση, μειώθηκε η 14ημερη καραντίνα ως κόστος για τις εταιρίες, «κάνοντας καθαρό πως κριτήριο για οποιοδήποτε μέτρο παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στον κορονοϊό είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Η πρόκληση δεν σταματά εδώ. Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να «τιμωρεί» τους εργαζόμενους, επειδή τα παιδιά τους τόλμησαν να κολλήσουν κορονοϊό, σε αίθουσες σχολείων που έχουν 25 και 28 μαθητές. «Θα πληρώνουν χαράτσι το μισό τους μεροκάματο για τις 3 από τις 4 μέρες “ειδικής άδειας”. Μάλιστα προεξοφλούν ότι παιδιά θα νοσούν μόνο πέντε μέρες, γιατί τόσες δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών τους από τον ιό. Βάζουν έτσι το δίλλημα: “η κόβεται το μισό σου μεροκάματο ή στέλνεις το παιδί στο σχολείο άρρωστο, αφού δεν έχεις που να το αφήσεις”» καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι του Νομού Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας πως «οι εργαζόμενοι όπως αποδεικνύεται δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την “σοβαρότητα” της κυβέρνησης ούτε φυσικά από την “καλοσύνη” της εργοδοσίας. Είναι οι βασικοί υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση συνολικά στο σύστημα υγείας, στον ΟΑΣΘ, στους χώρους δουλειάς».

«Ενάντια στα κριτήρια που επιβάλλουν, οι εργαζόμενοι να προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα και να διεκδικήσουν μέσα από οργανωμένες μορφές αγώνα σε κάθε κατάστημα, κάθε αποθήκη. Το σωματείο αποτελεί ασπίδα για κάθε εμποροϋπάλληλο» καταλήγουν.

Διεκδικούν:

Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους

Επαναφορά της 14ήμερης καραντίνας

Κανένας εργαζόμενος να μην δουλεύει εφόσον νοσεί

Να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους για τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, με πλήρεις τις αποδοχές τους.

Πηγή: alterthess.gr