Η ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων Καβάλα Όιλ θα τσακίσει την τρομοκρατία κράτους και κεφαλαίου!

Μετά από ένα πολύμηνο αγώνα που τις τελευταίες εβδομάδες συσπείρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και εργαζομένων από όλη την χώρα 24 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, μεταξύ των οποίων ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων απολύθηκαν από την Energean. Στους επτά συνδικαλιστές όσο και σε άλλους 17 εργαζόμενους παράλληλα με την απόλυση κοινοποιήθηκαν και μηνύσεις, με τις οποίες η εταιρεία τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για δυσφήμιση και δολιοφθορές, ενώ με επιστολές της προς τους υπόλοιπους 197 εργαζομένους που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου (με συμμετοχή που αγγίζει το 98% των εργαζομένων) τους προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους. Η ίδια η Energean αναφέρει πως προχώρησε στις απολύσεις ως απάντηση στη κατάληψη των εγκαταστάσεων, στην παραβίαση εντολών της διοίκησης (sic), τα διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας, «το ασύλληπτο στήσιμο μηχανισμού εκτόξευσης υδρόθειου που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές».

Τι είχε προηγηθεί

Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 170 περίπου εργαζόμενοι της Energean στην Καβάλα, δέχτηκαν την άγρια επιχείρηση καταστολής των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν το εργοστάσιο καθώς είχαν καταγγείλει μη ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου. Πριν λίγες μέρες κλιμάκιο του αρμόδιου Υπουργείου είχε προχωρήσει σε έλεγχο των καταγγελιών των εργαζόμενων που βρίσκονταν εν αναμονή του πορίσματος. Ωστόσο η αστυνομία έκοψε το πρωί την περίφραξη και εισήλθε στο εργοστάσιο κάνοντας χρήση κρότου-λάμψης. Η εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου ήδη έχει προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις, σε μηνύσεις εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων ανέφερε:

«Υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας, το περιβάλλον, την οικονομική δύναμη της πόλης, δεν θα τα αφήσουμε όλα αυτά στην τύχη. Έχουμε ορκιστεί ότι όλοι μαζί θα τα υπερασπιστούμε με ότι χρειαστεί. Δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν όσο δυνατός και να παρουσιάζεται, όσο ύπουλα και αν φέρεται γιατί μας πνίγει το δίκιο, γιατί έχουμε προσφέρει κυριολεκτικά όλη την ζωή μας γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε έτσι την όλη κατάσταση».

Από την επίθεση των ΜΑΤ καταστράφηκε κεντρικός μετασχηματιστής με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαρροής υδροθείου, ενώ οι εργαζόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκάστηκαν να «οχυρωθούν» σε μεταλλικό πύργο του εργοστασίου. Η αστυνομία συνέλαβε τελικά 17 εργαζόμενους ενώ δικογραφία αναμένεται να συμπεριλάβει και τους υπόλοιπους 150 στους οποίους φόρτωσε ένα βαρύ κατηγορητήριο. Το ίδιο βράδυ εκατοντάδες αλληλέγγυοι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις τόσο στην πόλη της Καβάλας όσο και έξω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ενώ αργά το βράδυ μετά την μεταφορά των 17 συλληφθέντων στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση πραγματοποιήθηκε νέα μαζική συγκέντρωση. Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου νέα μαζική συγκέντρωση εργαζομένων αλλά και εκατοντάδων λαϊκών ανθρώπων της Καβάλας χτυπιέται εκ νέου από την αστυνομία, αλλά στέκεται στο σημείο μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φωνάζοντας συνθήματα όπως «Καβάλα Όιλ Εργατιά – Όλοι ενωμένοι σαν γροθιά!», «Εργάτες ενωμένοι – Ποτέ νικημένοι» κ.α.

«ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ»

Οι εργαζόμενοι της Energean, μετά τους εργαζόμενους της E-food και της Cosco φόρτωσαν στις πλάτες τις ανάγκες και τα δίκια, τα όνειρα και τις ελπίδες της εργατικής τάξης όλης της χώρας που βλέπει τα εισοδήματά της να εξανεμίζονται, την ανεργία και την φτώχεια να απλώνονται, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα να συρρικνώνονται. Μία νέα εποχή σκληρών εργατικών αγώνων έχει ήδη ξεκινήσει…

Και κάπως έτσι, η Καβάλα των προσφύγων, η Καβάλα των εξεγερμένων καπνεργατών του 24 και του 33, η «κόκκινη» Καβάλα για τους παλιότερους, η εργατομάνα Καβάλα των σκληρών ταξικών αγώνων των προηγούμενων δεκαετιών συνεχίζει την μαχητική της παράδοση. Ένα φάντασμα τριγυρνάει αδικαίωτο εδώ και πολλές δεκαετίες στους δρόμους των εργατουπόλεων αυτού του τόπου και καρτερά τις στιγμές που «ξαναζεί» σε παλιότερη περιγραφή του ο καπνεργάτης Χρ. Αλτικουλάκης: «Όλη η Καβάλα στο πόδι. Εφτά μέρες κλεισμένοι μέσα. Τα παράθυρα ανοιχτά και φωνάζαμε εκεί. Πεινούσαμε. Νερό δεν είχαμε. Από έξω γυρνούσαν οι περιπολίες, η αστυνομία, ο στρατός. Και μας απειλούσαν με δακρυγόνα αέρια… Θα σας κάψουμε, θα σας ρημάξουμε, θα σας ρίξουμε αέρια. Εμείς τίποτα. Τι οργάνωση του σωματείου τότες!».

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ENERGEAN

Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ/ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΔΕΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο σωματείων, συλλόγων, οργανώσεων της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ENERGEAN την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 18.00 στην Πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα.

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

Το κάλεσμα του αυτόνομου στεκιού Καβάλας εδώ.