ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/2 12:00

Το κείμενο και η αφίσα της διαχειριστικής συνέλευσης:

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, έπεσε στην αντίληψή μας μία προσπάθεια εκ μέρους της πρυτανικής αρχής του ΔΠΘ να “διαμορφώσει” τον χώρο του αναγνωστηρίου. Έναν χώρο όπου οι φοιτητές/ριες δραστηριοποιούμαστε χρόνια, κάνοντας το αυτονόητο, επανοικειοποιώντας, δηλαδή, ένα κομμάτι του πανεπιστημίου. Τα συγκεκριμένα σχέδια αξιοποίησης πιστοποιήθηκαν από δηλώσεις του Αντιπρύτανη Οικονομικών θεμάτων του ΔΠΘ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σε αυτές αναφέρεται επικείμενη συνεργασία με Πολυτεχνικές Σχολές της Ξάνθης με σκοπό την αναδιαμόρφωση και την αποκλειστική εκμετάλλευση του Αναγνωστηρίου από τη Πρυτανεία, που θα αποκλείσει τη δραστηριότητα του χώρου όπως αυτή πραγματοποιείται τόσα χρόνια και επιλέγεται από τον κόσμο του Ανοιχτού Αναγνωστηρίου.

Τι είναι το ανοιχτό αναγνωστήριο;Το κτήριο της Ι.Καβύρη 6, αποτελεί έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιούμαστε πολιτιστικά, πολιτικά, κοινωνικά. Ως αυτοδιαχειριζόμενος χαρακτηρίζεται γιατί εμείς δημιουργούμε τον χώρο και τον συντηρούμε μέσα από κοινή συνεννόηση και συζήτηση. Μέσα στο αναγνωστήριο μπορούμε να δούμε και να κουβεντιάσουμε ταινίες, να μάθουμε φωτογραφία, χορό και θέατρο και πολλά ακόμα, αποβάλλοντας, όμως, το εμπορευματικό στοιχείο. Αντί, δηλαδή, να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό και να δώσουμε κάποιο αντίτιμο, επιλέγουμε να ανταλλάξουμε όσες γνώσεις έχουμε μεταξύ μας, με τους δικούς μας όρους, ρευστοποιώντας τους ρόλους μαθητή και δασκάλου.Ακόμα και αν στην αρχή μοιραζόμαστε μόνο ένα κοινό ενδιαφέρον, καταλήγουμε να γνωρίζουμε η μία την άλλη και να δημιουργούμε σχέσεις που βασίζονται στην αλληλοβοήθεια και στο συλλογικό χτίσιμο των ομάδων μας, των δικών μας μικρών κόσμων. Παράλληλα, διαμορφώνουμε τη διασκέδασή μας στα μέτρα μας και με βάση τα δικά μας γούστα, άσχετα με την τάση της κάθε εποχής. Φροντίζουμε εμείς οι ίδιες να έχουμε ένα περιβάλλον ασφαλές, όπου μπορούμε να χορεύουμε άνετα και να ντυνόμαστε όπως γουστάρουμε, χωρίς να φοβόμαστε για παρενοχλητικά βλέμματα/αγγίγματα/λόγια, και γενικότερα για οποιαδήποτε σεξιστική/ρατσιστική/φασιστική/ομοφοβική/τρανσφοβική συμπεριφορά.Πέρα από όλα αυτά, το αναγνωστήριο είναι το μέρος όπου μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε και να οργανώσουμε μέσα από συνελεύσεις τις πολιτικές μας δράσεις. Το τελευταίο διάστημα επίκεντρο ήταν ο αγώνας για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (4777), ένα στιγμιότυπο των κινηματικών δράσεων που έχουν ξεκινήσει ή στεγαστεί σε αυτό τον χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο αγώνας ενάντια στην επιβολή προαπαιτούμενων στην ανατομία, ο οποίος ξεκίνησε με τη συνάντηση και συνέλευση φοιτητών στο αναγνωστήριο και εξελίχθηκε σε πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης και κατάληψη της ιατρικής σχολής. Είναι, λοιπόν, το σημείο όπου θα συναντηθούμε και θα βρούμε συλλογικά τις απαντήσεις σε όσα μας προβληματίζουν και υποβαθμίζουν τις ζωές μας.

Γιατί απειλείται;Ένα τέτοιο ανοιχτό αναγνωστήριο, με αυτά τα χαρακτηριστικά που εμείς του δίνουμε, προφανώς μπαίνει στο στόχαστρο κάθε πρυτανικής αρχής και κυβέρνησης, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την προοπτική αποστείρωσης του πανεπιστημίου και αποξένωσης των φοιτητών. Η επιδίωξή τους είναι να διαμορφώσουν φοιτητές-στρατιωτάκια που θα αφομοιώνουν μεγάλους όγκους ακαδημαϊκής γνώσης, χωρίς να μένει χρόνος και χώρος για πολιτική δράση και δημιουργική έκφραση. Όσο για την κοινωνικοποίησή μας, εκεί που εμείς βλέπουμε ανθρώπινες σχέσεις ή ακόμα και δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης, αυτοί μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι τις δημόσιες σχέσεις που θα προσφέρουν στο επαγγελματικό μέλλον μια αμοιβαία εξυπηρέτηση.Αυτό το χάσμα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο μόνο μεγαλώνει και η τωρινή κυβέρνηση έρχεται να δώσει την απάντηση με τον πιο ειδεχθή νόμο (4777). Ποινικοποιεί τις δράσεις του αναγνωστηρίου, και κάθε αντίστοιχου χώρου, και θεσμοποιεί με το νόμο αυτό, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πειθαρχικά, για να επιβάλει τα παραπάνω. Στην πόλη μας, τα πρώτα δείγματα έμμεσης εφαρμογής του νόμου έφτασαν με την αιφνίδια επίσκεψη αντιπρυτάνεων στον χώρο, την ώρα ενός συλλογικού διαβάσματος. Σκοπός ήταν να εξετάσουν το μέρος και να το αξιολογήσουν με βάση τα σχέδια για την αναδιαμόρφωση και αξιοποίησή του, για τα οποία φυσικά ουδέποτε ενημερωθήκαμε, ούτε ως φοιτητές/ριες, ούτε ως διαχειριστική συνέλευση του αναγνωστηρίου. Συνέχεια αυτών των δειγμάτων είναι και οι πρόσφατες προαναφερθείσες δηλώσεις σε τοπικά μέσα, όπως και η καταστροφή υλικού (αφίσες) που γνωστοποιεί τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο Αναγνωστήριο από τους πανεπιστημιακούς χώρους.Η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη:

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Ένα αναγνωστήριο που κατακτήθηκε από τους/τις φοιτητές/ριες, διαμορφώθηκε, διατηρείται και παίρνει ζωή από εμάς για εμάς, προφανώς θα μείνει στα δικά μας χέρια. Τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τον τελευταίο πανεπιστημιακό χώρο στον οποίο μπορούμε όντως να υπάρξουμε. Το ανοιχτό αναγνωστήριο θα παραμείνει ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, όπου θα κοινωνικοποιούμαστε και θα αναπτύσσουμε φιλίες, θα εκφραζόμαστε, θα διασκεδάζουμε, θα συλλογικοποιούμε τα κοινά μας προβλήματα οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας για όσες/ους είναι ακόμα εδώ, αλλά και για αυτές/ους που θα έρθουν.

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΠΑΤΣΟΥΣ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ

Διαχειριστική συνέλευση ανοιχτού αναγνωστηρίου

Πηγή: Ελευθεριακό σχήμα σχολών Αλεξανδρούπολης – Gyra Negra