24ωρη απεργία και μαζική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες σωματεία, αλλά και εργαζόμενους Cosco, της Energean, της E-food, της Νηματουργίας Βαρβαρέσου καθώς και αγρότες που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το υπουργείο ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Η κυβέρνηση μας ανακοινώνει ότι μας πετάει μετά από δύο γενιές, εμείς είμαστε η τρίτη γενιά εργαζομένων, στο δρόμο και από τα σπίτια μας σαν στιμμένες λεμονόκουπες. Ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, από μικρά παιδιά είτε κόψαμε το σχολειό, είτε μορφωθήκαμε αλλά μάθαμε το χώμα να το κάνουμε ατσάλι. Και αυτό δεσμευόμαστε, να είναι σίγουροι, ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε τη δουλειά μας, τα σπίτια μας, θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας.

Και θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε πάρει τη σκυτάλη από βετεράνους της ταξικής πάλης στην ΛΑΡΚΟ, έχουμε μεγαλώσει από μικρά παιδιά στους αγώνες. Η ΛΑΡΚΟ είναι ανοιχτή από τους αγώνες των εργαζομένων και θα παραμείνει ανοιχτοί με τους αγώνες των εργαζομένων. Μας βλέπετε, είμαστε όλοι μια γροθιά. Μπορεί σε συνέδρια, σε γενικές συνελεύσεις, στην πολιτική ζωή να έχουμε τρομερές αντιπαραθέσεις.

Αλλά είμαστε εργάτες, παιδιά εργατών, γονείς εργατών και θα τους κερδίσουμε

Μια γροθιά, θα το φτάσουμε μέχρι την νίκη!».

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην «Νηματουργία Βαρβαρέσου» τόνισε πως «Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από σωτήρες. Η δύναμη είναι στα δικά μας χέρια».

«Έχουμε το χρέος να είμαστε δίπλα σας με πίστη και συνέπεια σε κάθε ραντεβού με την ιστορία της τάξης μας. Έχουμε όλοι μαζί το χρέος αυτές τις εστίες φωτιάς που υπάρχουν αυτές τις εστίες φωτιάς που υπάρχουν να τις μεγαλώσουμε, να τις πολλαπλασιάσουμε για να ζήσουμε στο μπόι που μας αξίζει, ως δημιουργοί όλου αυτού του πλούτου που μας αρπάζουν καθημερινά μια χούφτα άνθρωποι. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά μιλώντας στη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τα αδέρφια μας στη ΛΑΡΚΟ, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας αφυπνιζόμενοι, συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι συντονίζουμε κοινή πορεία και κοινό αγώνα για να ανατρέψουμε κάθε σχέδιο και απειλή για τους εργαζόμενους. Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, μόνο αυτός που δεν δόθηκε» σημείωσε ο Παναγιώτης Τσώκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας. 

Το μπλόκο της Νίκαιας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας, είναι δίπλα σας και στηρίζουν το δίκαιο αγώνα σας, τόνισε ο Γιάννης Τσιούτρας, από το μπλόκο της Νίκαιας. Αναφέρθηκε στον αγώνα της αγροτιάς που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως «έχουμε κοινά αιτήματα, κοινούς εχθρούς και γι’ αυτό πρέπει να είναι κοινός ο αγώνας». 

Γυναίκες και μαθητές σε θέσεις μάχης

Μαθητές και γονείς από τα σχολεία της Λάρυμνας, του Μαρτίνου και της Μαλεσίνας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σήμερα – παράλληλα με την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα – σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πλατείες των χωριών, όπως συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στα σχολεία γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έχει κάποιο γονιό ή συγγενή που να δουλεύει εκεί. Μάλιστα, στην ανασφάλεια και την αγωνία που βιώνουν δύο χρόνια τώρα, έρχεται να προστεθεί και το ξεσπίτωμα, κάτι που στα μυαλά των μικρών παιδιών μοιάζει αδιανόητο και ανεξήγητο.

«Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι τα σπίτια μας, το σχολείο και οι φίλοι μας. Δεν θέλουμε να φύγουμε να πάμε κάπου αλλού», είναι οι φράσεις που βγαίνουν από τα χείλη των παιδιών.

Στον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στο πλευρό των συζύγων, των πατεράδων και των παιδιών τους, έχουν ριχτεί και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα Πέμπτη, θα διαδηλώσουν μαζί με τα παιδιά τους στις πλατείες των χωριών, ενώ την Κυριακή 13 Φλεβάρη ετοιμάζουν μαζική παρουσία στη σύσκεψη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Παράλληλα, μέσα από την Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει, με πρωτοβουλία της ΟΓΕ, οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ και των χωριών της γύρω περιοχής σχεδιάζουν μία σειρά πολύμορφες δράσεις.

Πληροφορίες από 902.gr