Σε 31 νέες απολύσεις προχώρησε, σήμερα, η Energean στα Πετρέλαια Καβάλας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων από τον περασμένο Δεκέμβριο στους 128. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, Παναγιώτης Κουντουσιάδης, μιλώντας στο ErgasiaNET. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι και όλα τα μέλη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας – πάνω από 200, ουσιαστικά το σύνολό τους- εδώ και δυο μήνες, ζητώντας από την εταιρεία να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Πρίνο. Παρά την πρόσκληση του σωματείου σε διάλογο, μεταξύ εργαζόμενων και εταιρείας έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αστυνομική εισβολή στις εγκαταστάσεις στις 21 Δεκεμβρίου για τη βίαιη αποπομπή των εργαζόμενων από τον χώρο. Στο πλευρό των εργαζομένων έχουν ταχθεί όλοι οι φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Καβάλας. Ωστόσο, η εταιρεία, ενώ εκκρεμούν εκατέρωθεν αγωγές και μηνύσεις, έχει προχωρήσει σε δημοσίευση αγγελίας για προσλήψεις, στην οποία δεν είναι σαφές πόσοι έχουν ανταποκριθεί.

Tην ίδια στιγμή ένα μεγαλειώδες κίνημα συμπαράστασης σωματείων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, οργανώσεων και κομμάτων στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από τότε που είχαμε αναφέρει πως αυτό που συμβαίνει στην πόλη της Καβάλας θυμίζει ταξικό αγώνα σε ένα γήπεδο από τα παλιά ενώ αναρωτιόμασταν για το ποιούς θα χωράει τελικά η επόμενη ημέρα στην Καβάλα όταν η εταιρεία χαρακτήριζε τους εργαζόμενους ως “ταραξίες”.

Οι εργαζόμενοι και τότε και τώρα απάντησαν πως η επόμενη μέρα δεν χωράει κασταστολή, δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλεια για την υγεία και την ζωή μας, χωρίς προστασία του περιβάλλοντος.

Κι εμείς επιμένουμε: Αυτή η περιβόητη επόμενη μέρα, αφορά τελικά πολλούς περισσότερους από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Πηγή: alterthess.gr