ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ήδη από τις αρχές του 2022 βρίσκεται σε εκρηκτική έξαρση η πανδημία του Covid στην Ελλάδα, όπου ως τώρα έχει επιφέρει ένα φόρο αίματος που ξεπερνάει τους 25.000 θανάτους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται ενώ τα καθημερινά νέα κρούσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Η Ελλάδα στο σύνολο των χωρών με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα καθημερινά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς και στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ και στους θανάτους εξακολουθεί να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις.

Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες από τότε που απέναντι στην κατακόρυφη άυξηση των κρουσμάτων η κυβέρνηση μετέτρεψε το τεκμηριωμένο μέτρο για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε ευκαιρία περαιτέρω πλουτισμού με τις τιμές να εκτοξεύονται κατα 23%, από τότε που έφερε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα περαιτέρω μέτρο προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικόυς και γονείς και εφάρμοσε την μείωση των ημερών απομόνωσης ενός κρούσματος από τις 10 στις 5 (την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμενε στις 14) επιλογές που δεν βασίστηκαν σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκαν με κριτήριο “τις αντοχές της οικονομίας” και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους και του κεφαλαίου.

Και ενώ η κυβέρνηση με τρομακτική συνέπεια στην νεοφιλελεύθερη γραμμή της αρνείται να προβεί σε ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας οι κλινικάρχες και το κομμάτι της αστικής τάξης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της υγείας βλέπουν τα δεκάδες χιλιάδες νέα καθημερινά κρούσματα ως μία καλή ευκαιρία για αύξηση των κερδών τους μέσω των χιλιάδων καθημερινών PCR τεστ, που άτυπα η διεξαγωγή τους έχει ανατεθεί αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Στις μέρες μας το αφήγημα της πλειονότητας των καπιταλιστικών κρατών αλλάζει εκ νέου: Από το “αναπόφευκτο” της κατάστασης περνάμε για μία ακόμα φορά στο “τέλος της πανδημίας”. Η “αναπόφευκτη” εξάπλωση της πανδημίας, οι “αναπόφευκτοι” θάνατοι, η λήψη “αναπόφευκτων” μέτρων αντικαθιστάται πλέον από την επικοινωνιακή εξαφάνιση της πανδημίας καθώς οι μηχανές της καπιταλιστικής οικονομίας πρέπει να δουλέψουν ακόμα πιο γρήγορα.

Και την ίδια στιγμή το κεφάλαιο μπαίνει με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις κερδοφορίας στο πεδίο της Υγείας, έχοντας πρώτα συνειδητά υποβαθμίσει το ΕΣΥ αφήνοντας το με εξαντλημένο προσωπικό, ανεπαρκείς υποδομές, ελάχιστους πόρους:

Από το χαρτζιλίκωμα σε ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία δεν επιτάχθηκαν ποτέ μέχρι το σπρώξιμο δεκάδων χιλιάδων ασθενών σε αυτά εν μέσω πανδημίας την ίδιω ώρα που υπήρχε μείωση της τάξης του 80% των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Από την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για τον covid-19 από ιδιώτες σε εξωφρενικές τιμές μέχρι τις -προ πανδημίας- δεσμεύσεις για είσοδο ιδιωτικών διαγνωστικών μέσων (αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία. Από τις νέες εργασιακές σχέσεις με την πρόσληψη part time ιδιωτών γιατρών, μέχρι τις ΣΔΙΤ, τα νέα ιδιωτικά νοσοκομεία που υπάρχουν στα σκαριά και τα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία όπου όπως δήλωσε ο Πλεύρης “με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, θα αυξηθεί το εισόδημα του ιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού”.

Για το κράτος αναπόφευκτη είναι η υπεράσπιση της κερδοφορίας των αστών

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης επέλεξαν επανειλημμένα την άρση κάθε υγειονομικού μέτρου προκειμένου το “τουριστικό” κεφάλαιο να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ανενόχλητο, αδιαφορώντας για το ότι το ΕΣΥ οδηγούνταν πέρα από τα όρια της κατάρρευσης, αδιαφορώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Κάπως έτσι έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τα λοκνταουν για να νομοθετήσουν εις βάρος της κοινωνικής βάσης εκτρώματα όπως ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, το εργασιακό νομοσχέδιο, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το νομοσχέδιο περιστολής του δικαιώματος στη διαδήλωση κ.α..

Αυτός είναι κι ο λόγος που απροκάλυπτα η κυβέρνηση επέλεξε την μετάβαση από την “Επιχείρηση Ελευθερία” στην “Επιχείρηση Ανοσία της Αγέλης” αφήνοντας ανεξέλεγκτη την μετάδοση ενός ιού. Στην πραγματικότητα, όμως, τα νέα μέτρα θα πλήξουν κατ’ αποκλειστικότητα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα γιατί ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για τους φτωχούς και πολύ διαφορετικοί για τους πλούσιους.

Γιατί από τη μία βρίσκονται οι φτωχοί που αν είναι τυχεροί και δεν πεθάνουν αναμένοντας τον θάνατο κάποιου άλλου για να βρουν θέση σε κάποιο νοσοκομείο, καταλήγουν πολλές φορές διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κάποιον κοινό θάλαμο, ενώ είναι οι ίδιοι που βλέπουν τα χειρουργεία και τα τακτικά τους ιατρεία να ακυρώνονται. Απ’ την άλλη, αστοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και μέλη του κλήρου τεστάρονται στην ελάχιστη υποψία νόσησης και έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, κι αυτό την ίδια στιγμή που η δωρεάν διανομή (των ελάχιστων) τεστ έχει διακοπεί ανεπιστρεπτί.

O αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας είναι χρέος του λαού απέναντι στην πολιτική κράτους και κεφαλαίου που σπέρνουν το θάνατο

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με αμείωτο ρυθμό, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

Στηρίζουμε την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 23ης Φεβρουαρίου και τις συγκεντρώσεις στις 08.30 στην πλατεία Μαβίλη και στην πορεία προς το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στις 10.00 έξω από την ΥΠΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Να παλέψουμε για:

-ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

-ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ PCR TEST ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

– ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

-ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

-ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ 5ΗΜΕΡΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΒΔΟΜΑΔΗ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ

-ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ & ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ταξική Αντεπίθεση, ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών