Να παλέψουμε για τις ζωές μας-Να υπερασπιστούμε την Τάξη μας

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, δύο χρόνια πύκνωσης του ιστορικού χρόνου και όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων. Σε αυτά τα δύο χρόνια, ένα πράγμα έχει καταστεί πιο σαφές και πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Το κεφάλαιο και το κράτος του δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή του λαού, της εργατικής τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων, παρά μόνο για τη διασφάλιση των κερδών τους. Μετράμε χιλιάδες νεκρούς και τα νοσοκομεία είναι διαλυμένα με ελάχιστο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, ενώ οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας μοιάζουν ανύπαρκτες. Το δημόσιο σύστημα υγείαςόχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί, αλλά αντίθετα συνεχίζει να υποβαθμίζεται, οδεύοντας σταθερά προς την ιδιωτικοποίηση.

Η υποβάθμιση της υγείας και η υποτίμηση της ζωής πάνε χέρι – χέρι με την υποτίμηση της εργασίας. Ο νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας δεκαετίας αντεργατικών πολιτικών και βίαιης φτωχοποίησης του λαού. Μείωση μισθών, απελευθέρωση ωραρίων, διευκόλυνση απολύσεων. Πιο πολλά κέρδη για τα αφεντικά, πιο σκληρή και κακοπληρωμένη δουλειά για τους εργαζόμενους. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι άμεσα ορατές τώρα, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά έρχεται σε μία περίοδο που η πλειοψηφία της εργατικής τάξης ζει σε καθεστώς πλήρους επισφάλειας, ενώ τα εισοδήματά της μειώνονται ραγδαία. Το αποτέλεσμα είναι απλό και τρομακτικό: Όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του λαού αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα επιβίωσης Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο νόμος Χατζηδάκη, στοχοποιεί και τη συνδικαλιστική δράση. Αποτελεί βέβαια κομμάτι μιας ευρύτερης κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης, με την απαγόρευση διαδηλώσεων, την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, τις στοχοποιήσεις και τις διώξεις αγωνιστών.

Ο συγκεκριμένος νόμος όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός, υπό την έννοια ότι θέτει νέους περιορισμούς στη δράση των σωματείων και
επιχειρεί να ελέγξει την εσωτερική τους λειτουργία, με στόχο να βάλει ταφόπλακα στους εργατικούς αγώνες. Δουλέψτε, νοσήστε, ψοφήστε, είναι λοιπόν το σύνθημα του κεφαλαίου, όπως εκφράζεται δια των πολιτικών εκπροσώπων του. Το κίνημα έχει ήδη δώσει την απάντησή του και θα συνεχίσει να τη δίνει:

Θα απεργούμε, θα διαδηλώνουμε, θα νικήσουμε.


Μέσα σε ένα πραγματικά ασφυκτικό περιβάλλον, μια σειρά αγώνων έχουν δείξει ότι, ακόμα και τώρα, η εργατική τάξη μπορεί, όταν παλεύει
οργανωμένα και μαχητικά, με ενότητα και αποφασιστικότητα, να αμφισβητεί τους συσχετισμούς δύναμεις και να πετυχαίνει μικρές και μεγάλες νίκες. Το Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι στην efood ανάγκασαν την εταιρεία να προβεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αντί για το “ή freelancer ή
απολύεστε” που τους είχε εκβιαστικά ανακοινώσει. Περίπου ένα μήνα αργότερα, οι εργαζόμενοι στην cosco ανάγκασαν την εργοδοσία να αποδεχτεί τα βασικά τους αιτήματα σε σχέση με την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς.

Τέτοιες νίκες μας γεμίζουν ελπίδα και αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για τους αγώνες που έρχονται, όπως αυτόν που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη λαρκο.

Βιώνουμε λοιπόν μια ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά συμφέροντα, στις ελευθερίες του λαού, στην υγεία, στις ίδιες μας τις ζωές, με μόνο στόχο τη διασφάλιση και τη μεγιστοποίηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεν πρόκειται απλά και μόνο για απανθρωπιά ή για ανικανότητα της πολιτικής εξουσίας. Πρόκειται για την ίδια τη φύση του καπιταλισμού. Το κεφάλαιο, αντιμέτωπο με τις ίδιες του τις δομικές αντιθέσεις, αλλά και με μια κρίση την οποία αδυνατεί να υπερβεί, γίνεται ολοένα και πιο ανθρωποφάγο. Από τη μεριά μας, γνωρίζουμε καλά πως το οργανωμένο εργατικό κίνημα, όταν συσπειρώνεται πάνω σε συγκεκριμένα κρίσιμα επίδικα, μπορεί να πετυχαίνει νίκες. Γνωρίζουμε επίσης πως είναι αυτές ακριβώς οι νίκες που δίνουν ελπίδα και προοπτική στους αγώνες, που ανοίγουν το δρόμο για την κοινωνική επανάσταση και την ανατροπή του ίδιου καπιταλισμού. Ο νόμος Χατζηδάκη αποτελεί ένα τέτοιο κρίσιμο επίδικο και οφείλουμε να παλέψουμε για την κατάργησή του. Οργανωμένα και μαχητικά, με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Στηρίζουμε την εργατική διαδήλωση στις 22 Φλεβάρη, 18:30, στον πεζόδρομο της Κοραή

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

Θα απεργούμε, θα διαδηλώνουμε, θα νικήσουμε!

Ταξική Αντεπίθεση Αθήνας, ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών