Τρία άτομα -μια γυναίκα περίπου 30 ετών και τα δύο παιδιά της, ηλικιών 7 και 11- βρέθηκαν απανθρακωμένα σε μονοκατοικία επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης.
Η φωτιά που σκόρπισε τον θάνατο φέρεται να ξέσπασε περί τις 02.00, ενώ στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες. Οι σοροί των τριών ανθρώπων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι μετά την κατάσβεση της φωτιάς μέσα στο σπίτι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Η πυρκαγιά ξεκίνησε για άλλη μια φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, από θερμαντικό σώμα στη μικρή μονοκατοικία στον ενιαίο χώρο του σαλονιού και του υπνοδωματίου και η άτυχη μητέρα με τα παιδιά εγκλωβίστηκαν γιατί κατέρρευσε η οροφή.
Ο πατέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, έλειπε σε ταξίδι, όπως ανέφεραν στους πυροσβέστες συγγενείς των θυμάτων.
Δεκάδες είναι οι συνάνθρωποι μας που πέθαναν από αναθυμιάσεις και φωτιές που ξέσπασαν λόγω ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων. Το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές πολιτικές του πολιτικού προσωπικού των κεφαλαιοκρατών που χαρίζει λεφτά σε καναλάρχες, σε εξοπλιστικά προγράμματα και στις μεγαλοεπιχειρήσεις ενώ για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών δεν δίνει τίποτα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις παραπάνω δολοφονίες. Γιατί περί δολοφονιών πρόκειται, απλά δεν πάτησε κάποιος την σκανδάλη αλλά έσφιξε την θηλιά. Τη θηλιά της φτώχειας. Πρόκειται για νοικοκυριά που είτε δεν είχαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, είτε δεν μπόρεσαν να γεμίσουν πετρέλαιο, είτε προσπαθούσαν να κόψουν από κάπου έξοδα μήπως και τα βολέψουν και βγάλουν το χειμώνα. Το διαρκές έγκλημα της αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων να έχουν επαρκή και φτηνή πρόσβαση στην θέρμανση και την ενέργεια, αλλά και σε μια σειρά βασικών κοινωνικών αναγκών έχει ήδη τα πρώτα του θύματα πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του χειμώνα. Ο θάνατος αυτών των ανθρώπων, είναι θάνατος με ταξικό πρόσημο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δικοί μας νεκροί. Αυτούς τους ανθρώπους τους δολοφόνησαν τα παράσιτα που εκμεταλλεύονται την εργασία μας και μας βυθίζουν σε όλο και μεγαλύτερη εξαθλίωση.
Το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο. Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό των 546 €, με τα ενοίκια να είναι στα 350€, καταλαβαίνουμε πως οποιαδήποτε ανατίμηση, την στιγμή που δεν ανεβαίνουν οι μισθοί (και ας αυξάνεται ο χρόνος δουλειάς με τις απλήρωτες υπερωρίες βλ. νόμος Χατζηδάκη) είναι ουσιαστικά ένα πιστόλι στον κρόταφο μας.
Η επιβίωσή μας παίζεται κορώνα-γράμματα πάνω σε χαρτιά χρηματιστηρίων και εμπορικών συναλλαγών από αυτούς που μοίραζαν χαρτζιλίκια με τις λίστες Πέτσα, που ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής σε κάθε δυνατή ευκαιρία.
Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση της επιβίωσής μας. Η οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς προϋπόθεση του φρένου που πρέπει να μπει στην βίαιη και απότομη διαδικασία περεταίρω φτωχοποίησής μας. Ο αγώνας είναι μονόδρομος.
Ενάντια στην αύξηση του ρεύματος, στις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ενάντια στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.
Να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, το αέριο, το νερό ούτε σε ένα λαϊκό νοικοκυριό, να μην επιτρέψουμε να διωχτεί ούτε ένας άνθρωπος από το σπίτι του λόγω χρεών στο νοίκι ή στα τραπεζικά δάνεια. Η καθεμία και ο καθένας μόνη/μόνος του είναι απλά εύκολος στόχος ενάντια σε κάθε αρπακτικό.
Να περιφρουρήσουμε μαχητικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, του κάθε γείτονα, του κάθε συναδέλφου.
Νέο κύμα ακρίβειας – Στραγγαλίζουν τα εισοδήματά μας
Όπως αναφέρει και το zougla.gr με την γεωπολιτική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία να οξύνονται, ήδη οι τιμές σε πετρέλαιο, βενζίνες, φυσικό αέριο, αλλά και νικέλιο, αλουμίνιο, αλεύρι και σιτηρά, που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε Ουκρανία και Ρωσία έχουν αυξηθεί δραματικά και ένα νέο κύμα ανατιμήσεων έρχεται να σαρώσει τα εισοδήματα των φτωχότερων.
Ένταση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε προβλήματα στις εξαγωγές αλεύρων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ενώ η Ουκρανία αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού.
Μια ενδεχόμενη διακοπή ή διαταραχή στις ροές των εξαγωγών θα κλυδωνίσει τις αγορές σιταριού και καλαμποκιού και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ανατιμήσεις των αγροτικών εμπορευμάτων, σε μια χρονική συγκυρία που οι τιμές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας.
Η Ουκρανία είναι ο 4ος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων των χωρών της Ε.Ε. -και της Ελλάδας-, παρέχοντας το ένα τέταρτο σε δημητριακά και φυτικά έλαια και σχεδόν τη μισή παραγωγή της σε καλαμπόκι.
«Αν και η περίοδος συγκομιδής είναι ακόμη λίγους μήνες μακριά, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα προκαλούσε ελλείψεις ψωμιού και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή το φθινόπωρο», δηλώνει ο Alan Holland, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.
Μέσα στο 2021 οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν έως και 28%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Και μαζί με τον τυφώνα ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος απειλούν τους χαμηλούς και μεσαίους προϋπολογισμούς τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.
Αν και σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών έγινε προσπάθεια να απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης λιανεμπορίου στην Ελλάδα, οι συνεχιζόμενες αυξητικές τάσεις οδηγούν και σε αυξημένα λειτουργικά κόστη, τα οποία εκτιμάται ότι σύντομα οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν στους καταναλωτές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους συντελεστές ΦΠΑ, 13%, σε αρκετά τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά, όταν ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών είναι 21%.
Μέσα στον Φεβρουάριο καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 5,2% κατά μέσο όρο στον κλάδο των τροφίμων, με την επόμενη καταγραφή, του Μαρτίου, να αναμένεται ακόμη πιο τσουχτερή.
Αρνί-κατσίκι αυξήθηκαν κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4%, το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%.