Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αναρχικούς Β. Σταθόπουλο και Δ. Χατζηβασιλειάδη, Τρίτη 1/3, 9πμ, Εφετείο Λουκάρεως

Τον Οκτώβρη του 2019, πραγματοποιείται ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στο Χαλάνδρι, κατά την οποία τραυματίζεται ο αναρχικός Δ. Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος και παραμένει σε καθεστώς φυγοδικίας μέχρι και τις 9 Αυγούστου 2021, που συλλαμβάνεται στην Θεσσαλονίκη μετά από ένοπλη απαλλοτρίωση τράπεζας. Στις 8 Νοεμβρίου 2019, η αντιτρομοκρατική πραγματοποιεί εισβολές – έρευνες σε πλήθος σπιτιών, προσάγει δεκάδες άτομα και συλλαμβάνει τρία, μεταξύ των οποίων και τον αναρχικό Β. Σταθόπουλο. Ο Β.Σ. και ο Δ. Χ. θα καταδικαστούν πρωτόδικα σε 19 και 16 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ένοπλη ληστεία και διακεκριμένη οπλοκατοχή στο πλαίσιο του 187Α, με τον Δ. Χ. να δικάζεται ερήμην καθώς τότε παρέμενε φυγόδικος. Η χρήση του 187Α αφορά την οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα”, οπλισμός της οποίας βρέθηκε στο σπίτι του τρίτου ατόμου που συνελήφθη.

O Δ.Χ., που έχει αναλάβει την ευθύνη της ληστείας στο πρακτορείο ΟΠΑΠ, έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ανενεργή και ότι ο ίδιος είχε αναλάβει να διαφυλάξει την «πολιτική κληρονομιά» της οργάνωσης (δηλαδή να φυλάξει τον οπλισμό της). Έχει ξεκαθαρίσει επίσης πως ο Β.Σ. δεν συμμετείχε ούτε στην ληστεία, ούτε στην οργάνωση, στην οποία δεν θα μπορούσε κιόλας, καθώς την περίοδο δράσης της βρισκόταν έγκλειστος για άλλη υπόθεση που είχε στήσει η αντιτρομοκρατική εναντίον του. Ο Β.Σ. έχει αρνηθεί την εμπλοκή του τόσο στην ληστεία, όσο και στην οργάνωση, από την πρώτη στιγμή και έχει παραδεχτεί ότι στα πλαίσια συντροφικής αλληλεγγύης, παρείχε ιατρική βοήθεια στην τραυματισμένο Δ.Χ.

Μας είναι σαφές ότι οι δύο αναρχικοί έχουν στοχοποιηθεί για την συνεπή κινηματική τους δράση μέσα στα χρόνια και ότι η ποινική διαχείρισή τους από το κράτος έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Από την μία, ενισχύει το συντηρητικό προφίλ στο οποίο ποντάρει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία έχει πάρει μια σειρά νομοθετικών μέτρων που καταστρατηγούν χρόνια δικαιώματα γενικά των κρατουμένων και πιο ειδικά των πολιτικών κρατουμένων. Από την άλλη, προβάλει μιντιακά άλλη μία νίκη ενάντια στον “εσωτερικό εχθρό”, βάζοντας τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν χολιγουντιανά σενάρια, με αιμοσταγείς τρομοκράτες που έχουν πολεμική εκπαίδευση (καθώς ο Β.Σ. είναι δάσκαλος πολεμικών τεχνών) και φοβερά επιχειρησιακά πλάνα της αντιτρομοκρατικής που απέτρεψαν τις υποτιθέμενους νέους σχεδιασμούς τους.

Κι αν όλη η παραπάνω τρομολαγνική διαχείριση είναι εξοργιστική, πιο κρίσιμη είναι ίσως η χρήση της συγκεκριμένης υπόθεσης για την ενίσχυση του γενικότερου αστυνομικού σεναρίου περί συγκοινωνούντων δοχείων της “ανομίας”, που περιλαμβάνει καταλήψεις, πανεπιστημιακά στέκια και οργανώσεις, δείχνοντας ακριβώς ότι η πρόθεση του κράτους και σε αυτήν την περίπτωση είναι η εμπέδωση και η ενδυνάμωση του καθεστώτος τάξης και ασφάλειας. Μέσω των βαριών ποινών που επέβαλαν στους δύο αγωνιστές και της κατασκευής άλλης μίας υπόθεσης “τρομοκρατίας”, το κράτος εντείνει το καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους και στέλνει άλλη μία ευθεία απειλή μηδενικής ανοχής σε όλα τα αγωνιζόμενα υποκείμενα, ενταγμένη στην στρατηγική προληπτικής αντιεξέγερσης που ξεδιπλώνεται με διαρκώς αυξανόμενη ένταση.

Στην υπόθεση των αναρχικών Β.Σ. και Δ.Χ. βλέπουμε να χτυπιούνται τόσο η αλληλεγγύη, όσο και η συνεπής επαναστατική δράση. Από την πλευρά μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι υπερασπιζόμαστε και τα δύο. Ότι θα σταθούμε ανάχωμα στην ποινική εξόντωση των δύο αγωνιστών και ότι δεν θα υποχωρήσουμε στην νέα κανονικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν.

Καλούμε στο εφετείο στην οδό Λουκάρεως, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 9:00, όπου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό.

Αλληλεγγύη στους αναρχικούς Βαγγέλη Σταθόπουλο και Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη

Κανένας μόνος/καμία μόνη στα χέρια του κράτους!

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές