Στο 7,2% -όσο περίπου ήταν το 1996- έφτασε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός με οδηγό για άλλον έναν μήνα τις ανατιμήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Το ηλεκτρικό ρεύμα “κερδίζει έδαφος” στις ανατιμήσεις καταγράφοντας τον περασμένο μήνα αύξηση 71,4%, το φυσικό αέριο 78,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 41,5% και τα καύσιμα και λιπαντικά 23,1%.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα ευθύνονται για τα 2/3 της αύξησης του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (5,3%), ενώ όλο και πιο πολλά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης καταγράφουν αυξήσεις έως και υπερδιπλάσιες του μέσου πληθωρισμού.

Ειδικότερα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αυξήσεις 16,4% στα λαχανικά, 15,2% στο κρέας από αρνί και κατσίκι κατά 14,4%. Επίσης καταγράφονται αυξήσεις 9,8% στα φρούτα, 8,1% στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας, 6,8% στα πουλερικά, 6,5% στα παγωτά, 6% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και 5,9% στο ψωμί και τα δημητριακά τα οποία αναμένεται να πάρουν φωτιά τους επόμενους μήνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Καταγράφονται επίσης αυξήσεις 4,2% στο μοσχαρίσιο κρέας, 4,1% στον καφέ, 4,4% στα λοιπά τρόφιμα και 3,6% στα νωπά ψάρια.

Εκτός από τα τρόφιμα έχουμε ανατιμήσεις κατά 5,7% στα έπιπλα και τα διακοσμητικά, 5,3% στα υαλικά, 4,1% στα άμεσα καταναλωτικά αγαθά του νοικοκυριού, 48% στις οικιακές υπηρεσίες. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται είτε με τα ορυκτά καύσιμα είτε με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο καταγράφει αύξηση τιμών κατά 22,9%, οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων κατά 7,6%, των μεταχειρισμένων κατά 11,5%, των ελαστικών κατά 4,9% και των μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών κατά 4,4% Τέλος οι τιμές ξενοδοχείων καταλυμάτων και πανδοχείων καταγράφουν αύξηση στις τιμές του κατά 11,6%. 

Αντίθετα μειώσεις κατά 8,1% καταγράφονται στον τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, 2,7% στα διαρκή αγαθά αναψυχής και 1,9% στα ασφάλιστρα των οχημάτων. 

Στο 7,2% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Η μηνιαία σύγκριση 

Η δυναμική του πληθωρισμού γίνεται φανερή και στη μηνιαία σύγκριση με τον Γενικό ΔΤΚ τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, να παρουσιάζει αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε από επιμέρους αυξήσεις σε ένα μήνα. 

Κατά 2,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια. 

Κατά 2,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. 

Κατά 0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. 

Κατά 2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 

Κατά 0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία- καφενεία. 

Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τη μείωση 4,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων. 

“Πιθανό να δούμε τον πληθωρισμό στο 8%”

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο των “Παραπολιτικών” δεν απέκλεισε να δούμε τον πληθωρισμό ακόμη και στο 8% τους επόμενους μήνες όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Ετήσια έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Oι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν το2021 μεσοσταθμικά κατά 12%

Στην ετήρισα έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα μερικά από τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες.

Διευρύνθηκε η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά νοικοκυριών έναντι των υψηλών εισοδηματικά νοικοκυριών.

Οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν για 1 στα 2 νοικοκυριά την κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημα τους.

Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και ο αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού είναι μονόδρομος

Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση της επιβίωσής μας. Η οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς προϋπόθεση του φρένου που πρέπει να μπει στην βίαιη και απότομη διαδικασία περεταίρω φτωχοποίησής μας. Ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Ενάντια στην αύξηση του ρεύματος, στις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ενάντια στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός.

Να μην επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα, το αέριο, το νερό ούτε σε ένα λαϊκό νοικοκυριό, να μην επιτρέψουμε να διωχτεί ούτε ένας άνθρωπος από το σπίτι του λόγω χρεών στο νοίκι ή στα τραπεζικά δάνεια. Η καθεμία και ο καθένας μόνη/μόνος του είναι απλά εύκολος στόχος ενάντια σε κάθε αρπακτικό.

Να περιφρουρήσουμε μαχητικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, του κάθε γείτονα, του κάθε συναδέλφου.

Να παλέψουμε για:

– ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

– ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

– ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΑ ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

– ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΉΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.