Στην καταγγελία του Συνδικάτου USB στην Ιταλία αναφέρονται τα εξής: 

«Οι εργαζόμενοι αρνούνται να φορτώσουν τα αεροπλάνα και καλούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 19 Μάρτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου USB Ιταλίας εργαζόμενοι του πολιτικού αεροδρομίου Galileo Galilei στην Πίζα ενημέρωσαν για ένα πολύ σοβαρό γεγονός: “Ανθρωπιστικές” πτήσεις που αναχωρούν από το πολιτικό αεροδρόμιο, που θα έπρεπε να είναι γεμάτες με προμήθειες, τρόφιμα, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο για τον λαό της Ουκρανίας που βασανίζονται για εβδομάδες από βομβαρδισμούς και μάχες. Αλλά δεν είναι έτσι!

Όταν εργαζόμενοι πήγαν κάτω από το αεροπλάνο βρέθηκαν αντιμέτωποι με κιβώτια γεμάτα όπλα διαφόρων τύπων, πυρομαχικά και εκρηκτικά.

Αντιμέτωποι με αυτό το πολύ σοβαρό γεγονός, οι εργάτες αρνήθηκαν να φορτώσουν το φορτίο: Αυτά τα αεροπλάνα προσγειώνονται πρώτα στις βάσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Πολωνία, μετά τα φορτία στέλνονται στην Ουκρανία, όπου τελικά βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό, με αποτέλεσμα τον θάνατο εργαζομένων. Το Συνδικάτο USB Ιταλίας καταγγέλλει αυτή την τρομερή υποκρισία, η οποία χρησιμοποιεί κυνικά “ανθρωπιστική” κάλυψη για να συνεχίσει να πυροδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Συνδικάτο USB απαιτεί:

1) Οι δομές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του πολιτικού αεροδρομίου να μπλοκάρουν αμέσως αυτές τις πτήσεις θανάτου που μεταμφιέζονται σε “ανθρωπιστική” βοήθεια.

2) Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να αρνούνται να φορτώνουν όπλα και εκρηκτικά που τροφοδοτούν τον πόλεμο.

3) Διαδήλωση το Σάββατο 19 Μαρτίου μπροστά από το αεροδρόμιο Galilei (3 μ.μ.) με σύνθημα “Από την Τοσκάνη γέφυρες ειρήνης, όχι πτήσεις πολέμου!”».

Πτώση μισθών λόγω του πολέμου: Πρώτη νικηφόρα απεργία στη Ρωσία!

Στη Ρωσία, οι εργαζόμενοι στο πετροχημικό εργοστάσιο Gemont προχώρησαν σε απεργία την περασμένη εβδομάδα. Είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται μετά την πτώση του ρουβλίου. Υπό την πίεση, η διοίκηση του εργοστασίου υποχώρησε αμέσως.

Η απεργία στο εργοστάσιο Gemont είναι μια από τις πρώτες συνέπειες του ρωσικού εργατικού κινήματος του πολέμου με την Ουκρανία. Οι μισθοί των εργαζομένων στο εργοστάσιο, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον μετανάστες από την Τουρκία, είναι αναπροσαρμοσμένοι στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και ρουβλίου. Η άνοδος του δολαρίου, σε συνδυασμό με την απότομη υποτίμηση του ρουβλίου, προκάλεσε έτσι σημαντική μείωση στους μισθούς τους, οι οποίοι παρέμειναν αναπροσαρμοσμένοι στην παλιά συναλλαγματική ισοτιμία. Η διοίκηση της εταιρείας υποχώρησε αμέσως και συμφώνησε να πληρώσει τη διαφορά. Μια απόφαση που ελήφθη μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών και σε συνδυασμό με τον φόβο να δούμε την απεργία να συνεχίζεται και να εξαπλώνεται σε έναν στρατηγικό τομέα, παρόλο που η Ρωσία είναι μια χώρα σε πόλεμο.

Η εισβολή στην Ουκρανία από την αντιδραστική κυβέρνηση του Πούτιν έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες. Πρώτα απ ‘όλα για τον ουκρανικό πληθυσμό, το πρώτο θύμα της εισβολής, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, πόλεις εν μέρει κατεστραμμένες και χιλιάδες νεκρούς. Αλλά επιβάλλει επίσης ένα βαρύ τίμημα στον ρωσικό λαό.

Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υφίστανται πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερους μισθούς, απολύσεις ή μη καταβολή μισθών. Με τη δικαιολογία του πολέμου, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εργοστασίων και των καταστημάτων τους στη Ρωσία, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά μέσα σε μια νύχτα. Ταυτόχρονα, σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν μέσα σε μια εβδομάδα και η ρωσική κυβέρνηση αύξησε τις ποινές βάσει του ποινικού κώδικα για όποιον επιδείξει την αντίθεσή του στον πόλεμο.

Το ρωσικό εργατικό κίνημα πρέπει να εμπλακεί ενάντια στον πόλεμο, όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα αιτήματά του, αλλά και για να νικήσει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική επίθεση του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν.

Πηγή: ergolavikoi.gr & 902.gr