Μια τραγική ιστορία κρύβεται πίσω από τον θάνατο ενός ακόμη άστεγου ανθρώπου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πόλης.

Ο 50χρονος Γιώργος εντοπίστηκε νεκρός περίπου στις 6 το πρωί, στο μέρος που χρησιμοποιούσε τον τελευταίο καιρό ως κατάλυμα, πλησίον της ΧΑΝΘ, στο κέντρο της πόλης. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με συχνές κρίσεις επιληψίας αλλά και θέμα αλκοολισμού καθώς δεν μπορούσε να απεξαρτηθεί.

Τον 50χρονο εντόπισε νεκρό ο καλύτερος του φίλος, ο Άρης, με τον οποίο μοιράζονταν τον ίδιο χώρο για να κοιμηθούν. “Πήγε να τον ξυπνήσει στις έξι το πρωί, ωστόσο δεν αντιδρούσε.

Ένας ακόμα νεκρός την Κυριακή

Μόλις 27 ώρες μετά από τον θάνατο του 50χρονου αστέγου, ένας ακόμα άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, πλησίον της εκκλησίας των Αγίων Πάντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερχόμενοι πολίτες τον εντόπισαν αναίσθητο και κάλεσαν την Αστυνομία στις 10.55. Η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στο σημείο μαζί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ο μεσήλικας άνδρας ήταν ήδη νεκρός. Ο χώρος αποκλείστηκε προσωρινά, μέχρι να εξακριβωθεί ότι δεν προκύπτουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Και σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα στοιχεία δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι ο άνδρας, άνω των 50 ετών κατέληξε από παθολογικά αίτια. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν την ταυτότητα του, ενώ είναι άγνωστος τόσο στην αστυνομία όσο και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το σημείο που εντοπίστηκε νεκρός και τα πράγματα που βρέθηκαν ακριβώς δίπλα από το σώμα του, εκτιμάται ότι πρόκειται για άνθρωπο που ζούσε σε συνθήκες αστεγίας.

Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση προελαύνει τσαλαπατώντας τις ζωές μας και μόνο η Θεσσαλονίκη μετράει 5 νεκρούς άστεγους -4 από το κρύο και 1 αυτοκτονώντας- τους 2 τελευταίους μήνες, την ίδια στιγμή που δεκάδες είναι πλέον οι νεκροί σε οικιακές πυρκαγιές που προέρχονται από επισφαλή μέσα θέρμανσης.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι δικοί μας νεκροί, είναι νεκροί της τάξης μας.

Και η εκδίκησή μας για τους θανάτους τους, θα είναι η οργάνωσή μας.