Από τις αρχές Μάρτη θερίζει ο κοροναϊός στις φυλακές Δομοκού, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής διαχείρισης από τη διοίκηση των φυλακών, τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, την κυβέρνηση γενικότερα, που άφησαν τους κρατούμενους χωρίς ούτε το στοιχειώδες τέστινγκ. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει φυλακή. Ενας κλειστός χώρος, με αναγκαστικά υψηλό συγχρωτισμό. Δεν είναι, όμως, χώρος υγειονομικής απομόνωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι οι φύλακες μπαινοβγαίνουν στη φυλακή, όπως και άλλοι (προμηθευτές κτλ.). Με λίγα λόγια, ο κρατούμενος δεν μπορεί να προστατευθεί, στο βαθμό που προστατευόμαστε οι υπόλοιποι.

Σαν να μην έφτανε αυτή η εξαρχής αρνητική συνθήκη, η διοίκηση της φυλακής συνέχισε αμέριμνη την ίδια πολιτική, ακόμα και όταν εμφανίστηκαν κρούσματα. Το μόνο που έκαναν ήταν να μεταφέρουν τον Μιχαλολιάκο σε νοσοκομείο (έχει διασωληνωθεί πλέον), αφήνοντας τους υπόλοιπους κρατούμενος στο έλεος του ιού. Γράφαμε πριν από μερικές μέρες για τον ανοσοκατασταλμένο (επομένως με εξαιρετικά ευάλωτη υγεία) Δημήτρη Κουφοντίνα:

Οι συνέπειες της απεργίας πείνας υπήρξαν σοβαρές και ακόμα ταλαιπωρούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτό, αλλά εμείς θα αγνοήσουμε τη θέλησή του, γιατί κάποια πράγματα δεν αντέχονται. Οι γιατροί ζήτησαν να μεταφερθεί ο Κουφοντίνας σε κέντρο αποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπιστούν εκεί τα προβλήματα που άφησε στο σώμα του η σκληρή απεργία πείνας (δείτε εδώ και εδώ). Πέταξαν το αίτημα των γιατρών στα σκουπίδια. Ο Κουφοντίνας ζήτησε να παραμείνει στο απομονωμένο δωμάτιο-αναρρωτήριο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει από τον κοροναϊό, διότι ήταν ανεμβολίαστος (με εντολή γιατρών, μέχρι να αναλάβει). Αυτοί, αδιαφορώντας για την υγεία του και τη ζωή του, τον μετέφεραν στην πτέρυγα, μέσα στον συνωστισμό και σε κελί τριών ατόμων.

Ο Κουφοντίνας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένος, αλλά η φυλακή είναι «χαρμάνι» εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων κρατούμενων, ενώ οι φύλακες (εμβολιασμένοι και ενδεχομένως ανεμβολίαστοι) μπαινοβγαίνουν στη φυλακή. Πώς νομίζετε ότι προέκυψε η έξαρση των κρουσμάτων μέσα στη φυλακή, για την οποία γίνεται λόγος; Και πώς προστατεύεται ένας άνθρωπος με τόσο εξασθενημένο οργανισμό, που και λόγω ηλικίας (64 ετών) ανήκει έτσι κι αλλιώς στις ευάλωτες ομάδες;

Αυτό που φοβόμασταν έγινε. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως και ο Νίκος Μαζιώτης, με τον οποίο κρατούνται στο ίδιο κελλί, διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό! Εχει σημασία και το ιστορικό. Ο Νίκος Μαζιώτης (εμβολιασμένος κι αυτός) υπέφερε εδώ και τουλάχιστον πέντε μέρες από πυρετό, βήχα, καταρροή, εξάντληση, Δεν του έκαναν ούτε τεστ! Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εμφάνισε παρόμοια συμπτώματα χθες. Ούτε σ’ αυτόν έκαναν τεστ, μολονότι είναι γνωστή η εξαιρετικά επιβαρυμμένη κατάσταση της υγείας του.

Σήμερα, οι κρατούμενοι στην πτέρυγα (ισόγειο) πληροφορήθηκαν ότι η διοίκηση «έκλεισε» τον όροφο, επειδή βρέθηκαν κρούσματα. Μόνο μετά από απαίτησή τους τους έκαναν τεστ. Μαζιώτης και Κουφοντίνας βρέθηκαν θετικοί. Ο τρίτος στο κελλί αρνητικός, αλλά είναι προφανώς ζήτημα ημερών να βρεθεί κι αυτός θετικός. Τρεις άνθρωποι σ’ ένα κελλί 4Χ2, χειμώνα καιρό, που δεν μπορείς ν’ αφήνεις ανοιχτό παράθυρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μεταφέρουν ο ένας στον άλλο τον ιό.

Ποια ήταν η αντίδραση της φυλακής; Να κλείσει την πτέρυγα και να τους κλείσει στα κελλιά! Κρούσματα και μη-κρούσματα όλοι μαζί, όχι μόνο σε επίπεδο πτέρυγας αλλά και σε επίπεδο κελλιού! Χωρίς την πρόθεση για καθημερινό τέστινγκ όλων και κυρίως χωρίς καμιά φροντίδα για τους ευπαθείς (ηλικιωμένους, με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένους).

Μόλις πληροφορηθήκαμε τα καθέκαστα, προσπαθήσαμε αμέσως να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους των φυλακών. Ουδείς σήκωσε τηλέφωνο! Καταφέραμε μόνο να επικοινωνήσουμε με κάποιον της εξωτερικής φρουράς, που όχι μόνο αρνήθηκε να μας διευκολύνει για το πού θα βρούμε τον υπαρχιφύλακα, αλλά δεν μας είπε ούτε το όνομά του, για να ξέρουμε με ποιον μιλάμε.

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με το Γραφείο του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κ. Παπαθανασίου και μιλήσαμε με τον Γεώργιο Φουσέκη. Ο ίδιος μας δήλωσε άγνοια. Για τον Μιχαλολιάκο, πάντως, ήξερε όλες τις λεπτομέρειες. Του ζητήσαμε να ενημερωθεί και θα ξαναεπικοινωνήσουμε.

Στο μεταξύ, στο αρχιφυλακείο σήκωσαν αυτή τη φορά το τηλέφωνο (μάλλον επικοινώνησε μαζί τους ο Γ. Φουσέκης). Ο υπαρχιφύλακας βάρδιας ενδιαφερόταν μόνο να μάθει πώς πληροφορηθήκαμε εμείς τις εξελίξεις (λες και οι κρατούμενοι δεν έχουν συγγενείς). Αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία ισχυριζόμενος ότι… δεν ξέρει με ποιον μιλάει.

Σε νεότερη επικοινωνία μας με τον Γ. Φουσέκη, επιβεβαίωσε το γεγονός, προσπαθώντας να το υποβαθμίσει (μας είπε ότι τώρα γίνονται τεστ και μόνο δύο κρατούμενοι έχουν βρεθεί θετικοί). Του καταστήσαμε σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει όλη την ευθύνη για ό,τι συμβεί στους δύο πολιτικούς κρατούμενους και ιδιαίτερα στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το μήνυμα που ζητήσαμε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία είναι πως δεν κατάφεραν να εξοντώσουν τον Κουφοντίνα με την απεργία πείνας και προσπαθούν να τον εξοντώσουν με την covid-19.

Γιατί είναι αδιανόητο να έχεις έναν άνθρωπο 64 ετών, που έφτασε στο χείλος του θανάτου και έχει «κληρονομήσει» μύρια όσα προβλήματα υγείας, τα οποία θέλουν χρόνο για να αναταχθούν, κι ενώ αυτός ζητάει να τον αφήσεις στο απόμονωμένο κελλί-αναρρωτήριο, μέχρι να περάσει η πανδημία, εσύ τον παίρνεις και τον πετάς στο συνωστισμό μιας πτέρυγας. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά αρνείσαι να κάνεις συστηματικό τέστινγκ σε όλους τους κρατούμενους, ακόμα και όταν διαγιγνώσκονται τα πρώτα κρούσματα. Δεν είναι δυνατόν να έχεις έναν άνθρωπο με συμπτώματα συμβατά με covid κι όχι μόνο να μην τον τεστάρεις με το που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα, για να τον απομονώσεις έγκαιρα, αλλά κάνεις τεστ μόνο όταν το ζητούν οι ίδιοι οι κρατούμενοι (και είναι αργά).

Θα κλείσουμε με μια προειδοποίηση: φροντίστε, όχι μόνο για καθημερινό τέστινγκ στους κρατούμενους, αλλά για παρακολούθηση των ιατρικών σημείων που είναι απαραίτητα (π.χ. καθημερινή μέτρηση οξυγόνου, πυρετού κτλ.).

Τον Δημήτρη Κουφοντίνα πρέπει να τον δει ΑΜΕΣΑ γιατρός στο νοσοκομείο! Οι γιατροί θ’ αποφασίσουν, όχι η διοίκηση των φυλακών και το υπουργείο.

18 τα κρούσματα

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουλάχιστον 18 είναι οι θετικοί που ανιχνεύτηκαν στην πτέρυγα! Δώδεκα στο ισόγειο και έξι στον όροφο. Σε έναν πληθυσμό περίπου 60 ατόμων 18 θετικοί σημαίνει το 30%! Εντάξει, κύριε Φουσέκη που προσπαθήσατε να μας παραμυθιάσετε; Δεν έχει κανένας ευθύνη γι’ αυτό;

Πηγή: https://eksegersi.gr/katastoli/%CE%98%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CF%8C-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82/?fbclid=IwAR350VQerp_f__jOJhvg3-AOCqTGX-QJQ5BejpqRkfn2Ob5oEB4_u4eJtSY