Πτώση χρηματιστηριακής αγοράς

Συνεδριάζει εκτάκτως η διοίκηση της ΕΚΤ για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς με αιχμή τις εξελίξεις αγορές ομολόγων και βέβαια στην ισοτιμία ευρώ – δολάριο.

Την σύγκληση εκτάκτως του Διοικητικού Συμβουλίου εντός της ημέρας με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας.

Είναι προφανές ότι η άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων που έχουν φέρει “πυρετό”, ειδικά σε υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα), οδηγεί την Κρ. Λαγκάρντ σε κινήσεις αξιολόγησης των δεδομένων αλλά και αποστολής μηνυμάτων.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως συνεδρίαση, τα ομόλογα της ευρωζώνης κάνουν ράλι, ενώ τα σπρεντ συρρικνώθηκαν. Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, κάτω από το 4%. Το σπρεντ έναντι του γερμανικού 10ετούς μειώθηκε στις 324 μ.β., παραμένοντας σε κάθε περίπτωση υψηλό, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη θα παραμείνουν σε λογικά πλαίσια.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014, σηματοδοτώντας ότι οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να διατηρήσει ταυτόχρονα υπό έλεγχο τις αποδόσεις των πιο ευάλωτων μελών της ζώνης του ευρώ.

Και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς μειώθηκε στο 4,554% κατά 2,32%, ενώ το σπρεντ επίσης αποκλιμακώθηκε. Χθες η απόδοση ξεπέρασε το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Η απόδοση του 5ετούς ξεπέρασε το 3,65%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο και ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση δύο μήνες αργότερα, λόγω του πληθωρισμού.

πηγή: news 247