Συνάντηση Αλ Σίσι – Δ. Κοπελούζου στο Κάιρο : Οι mega business του ελληνικού κεφαλαίου είναι βουτηγμένες στο αίμα των λαών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής

Συνάντηση με τον πρόεδρο δικτάτορα της Αιγύπτου Αλ Σίσι, πέντε ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών στην Αίγυπτο, είχε χθες στο Κάιρο ένας εκ των ισχυρότερων Ελλήνων καπιταλιστών ο Δ. Kοπελούζος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόοδος των εργασιών σε ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα –από οικονομική και γεωπολιτική άποψη- καπιταλιστικά project των τελευταίων ετών, το έργο GREGY (Green Energy Interconnector), που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW (τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο) και από εκεί στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο βρίσκεται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μερίδιο σε αυτό θα έχει η ΑΔΜΗΕ καθώς και ευρωπαϊκές τράπεζες. Στην αξία του GREGY αναφέρθηκε από το Νταβός πριν λίγες μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Σίσι αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία του GREGY Project, συνδέοντας την ευθέως –και- με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το τι σημαίνει μια τέτοιας κλίμακας οικονομική συμφωνία σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο είναι προφανές. Τη στιγμή που το ελληνικό κράτος ως οπλισμένο χέρι των ΗΠΑ και του Ισραήλ συμμετέχει ενεργά στην σφαγή του παλαιστινιακού λαού και στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μ. Ανατολή, χέρι χέρι με το αιματοβαμμένο αιγυπτιακό καθεστώς -και συμμέτοχο μαζί με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο σε κοινό άξονα – το οποίο στο δικό του ρόλο αυτό υπονομεύει πολλαπλώς την παλαιστινιακή αντίσταση, το προχώρημα του έργου και η απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία του έχει ως προϋπόθεση ασφαλώς τη συντριβή κάθε αποσταθεροποιητικής απειλής της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής (με πρώτη βέβαια αυτή της Παλαιστινιακής Αντίστασης).

Στην πραγματικότητα τέτοιου είδους συνεργασίες προϋποθέτουν ισχυρή πολιτική και στρατιωτική συνεργασία, και ως εκ τούτου την εμβάθυνση του υπάρχοντος άξονα Ελλάδας Αιγύπτου Ισραήλ. Πέρα από οικονομική λοιπόν, το project GREGY είναι και μια ξεκάθαρη γεωστρατηγική συμφωνία, γι αυτό και την ευόδωση της είχαν στο πολύ κοντινό παρελθόν εγγυηθεί ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Τέλος, σε ότι αφορά για τα πολυδιαφημιζόμενα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, τα πρώτα θα έχουν αντίκρισμα μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο των χωρών της ΕΕ, τα δε δεύτερα, θα είναι τόσο απτά, όσο απτά ήταν τα αποτελέσματα στα βουνά και τα νησιά από την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων και των ανεμογεννητριών.

Σε κάθε περίπτωση αν κάτι επιβεβαιώνει και αυτό το γιγαντιαίο καπιταλιστικό project, είναι η στενή συνύφανση του οικονομικού με το πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο στη χάραξη των στρατηγικών κερδοφορίας του κεφαλαίου και βέβαια ότι η πάλη για τον έλεγχο και τη νομή των οδών και των πηγών ενεργείας είναι βαμμένη στο αίμα.