Η πτώση του – φορτωμένου με 12 τόνους επικίνδυνου πολεμικού υλικού- ουκρανικού αεροσκάφους Antonov στην Ελευθερούπολη Καβάλας, υπογραμμίζει τους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί για τον πληθυσμό και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, η μετατροπή της χώρας -και της Β. Ελλάδας ειδικότερα- σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και σε κόμβο μεταφοράς οπλισμού στην Ουκρανία. Πολύ περισσότερο σήμερα μάλιστα που πληθαίνουν οι φωνές τόσο εντός του εγχώριου αστικού μπλοκ όσο και του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων και αποθήκευση ακόμα και πυρηνικού υλικού στις νατοϊκές βάσεις της χώρας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτή τη στιγμή πυρηνοκίνητα αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ελλιμενισμένα στη Σούδα.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το λιμάνι της Καβάλας έχει ουσιαστικά αγοραστεί από κοινοπραξίες που συμμετέχουν κεφάλαια από τις ΗΠΑ ώστε να αποτελέσει δίπλα στην Αλεξανδρούπολη μια ακόμα βάση εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου lng.

[…]Μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις και οικοσυστήματα σε στρατιωτικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ, πρωτοστατώντας στην αποστολή βαρέος οπλισμού –μέχρι και τεθωρακισμένων- στην Ουκρανία και στις ποικίλες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας –με πλέον πρόσφατη την δέσμευση κατ’ εντολή των Αμερικανών ιρανικού πετρελαίου από ρωσικής ιδιοκτησίας τάνκερ ανοιχτά της Κάρυστου- , η Ελλάδα καθίσταται εμφατικά εμπόλεμη δύναμη εναντίον της Ρωσίας και του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του οποίου η τελευταία μαζί με την Κίνα ηγείται. Και υπό αυτήν την έννοια μετατρέπεται ακόμα και με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου σε νόμιμο στόχο των αντιπάλων πυρών. Αυτή ακριβώς την αξία χρήσης της Ελλάδας πουλάει με πρωτοφανή κυνισμό σήμερα το ελληνικό κεφάλαιο στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους του: Την αξία χρήσης της εργατικής τάξης και του λαού ως κρέατος για τα κανόνια, την αξία χρήσης της χώρας ουσιαστικά «ως πεδίο βολής φθηνό» ή ακόμα περισσότερο ως βομβιστή αυτοκτονίας για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών[…]