Όλοι κ όλες στην πανελλαδική πορεία ενάντια στην συγκάλυψη των βασανιστών-δολοφόνων του Β. Μάγγου στο Βόλο

“Για να δούμε τώρα… 7 σπασμένα πλευρά πόσο θα κοστίσουνε;”

Γιάννης Μάγγος, Σεπτέμβρης 2022

13 Ιούλη 2020 στα 26 του χρόνια ο Βασίλης Μάγγος αφήνει την τελευταία του πνοή. Ένα μήνα νωρίτερα θα υποστεί άγριο ξυλοδαρμό, εξευτελισμό και βασανιστήρια από την αστυνομία στο Βόλο. Από κείνη τη στιγμή και έπειτα τοπικοί άρχοντες και δικαστική μαφία φροντίζουν το ξέπλυμα και τη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Βασίλη. Έτσι, σήμερα οι βασανιστές του Βασίλη οδηγούνται σε δίκη με… ένα πλημμέλημα! Ενόψει του δικαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτώβρη στο Βόλο, επιλέγουμε να μιλήσουμε αρχικά για τα γεγονότα και τους υπεύθυνους.

13 Ιούνη 2020 πραγματοποιείται μεγαλειώδης διαδήλωση στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ του ομίλου γαλλο-ελβετικών συμφερόντων «Lafarge-Holcim» ενάντια στην καύση σκουπιδιών SRF που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο από το 2015. Η διαδήλωση με σύνθημα “Στον Καπιταλισμό Ανάπτυξη Σημαίνει 10ωρή Δουλειά και Φύση Ρημαγμένη” χτυπιέται από τις δυνάμεις καταστολής και ακολουθούν συλλήψεις. Την επόμενη μέρα στις 14 Ιούνη πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Βόλου.

Εκεί ο Βασίλης ζητά εξηγήσεις για τις συλλήψεις των συντρόφων του και η απάντηση έρχεται με τον άγριο ξυλοδαρμό του από τις ομάδες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφαλίτες. Βασανιστήρια και εξευτελισμοί συνεχίστηκαν κατά τη μεταφορά του στην αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας, όπου λίγες ώρες μετά θα πεταχτεί στο δρόμο… με 7 σπασμένα πλευρά, κακώσεις στη χοληδόχο κύστη και θλάση στο συκώτι. Ένα μήνα μετά ο Βασίλης βρίσκεται στο σπίτι του νεκρός.

Σε τρεις μόνο από τους βασανιστές-δολοφόνους του Βασίλη έχει ασκηθεί δίωξη με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για επικίνδυνη σωματική βλάβη! Μία ακόμα υπόθεση κρατικής δολοφονίας με μεγάλες αντιφάσεις και κενά, παραλείποντας προκλητικά τις μαρτυρίες των ανθρώπων που ήταν παρόντες στον ξυλοδαρμό και της οικογένειας του Βασίλη, φανερώνοντας πως η πολυενθική Lafarge, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, η αστυνομία, δικαστικές αρχές και τα τοπικά παπαγαλάκια λειτουργούν ως μία καλά οργανωμένη και συντονισμένη μαφία.

Η εν λόγω δίκη εργαλοιοποίεται από την αστική δικαιοσύνη αφενός για να «ρίξει» στα μαλακά τους βασανιστές του Βασίλη και αφετέρου να ξεπλύνει τα σχέδια της ΑΓΕΤ-Lafarge και τον πόλεμο που έχει ανοίξει με την τοπική κοινωνία. Ένα πόλεμο που εντάσσεται στην ευρύτερη επίθεση των ενεργειακών πολυεθνικών απέναντι στο λαό και το φυσικό πλούτο. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία εξελίσσεται μια γιγαντιαία ενεργειακή επίθεση από την καύση σκουπιδιών στο Βόλο, μέχρι τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα και τις εξορύξεις σε διάφορες περιοχές απέναντι σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.

Τοπική κοινωνία και συλλογικότητες παλεύουνε για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής απέναντι στις μαφιόζικες πρακτικές της δημοτικής αρχής, τον κρατικό μηχανισμό καταστολής και τη δικαστική εξουσία. Η υπόθεση του Βασίλη Μάγγου είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες αυτούς και την εξέλιξή τους.

Δεν έχουμε αυταπάτες για την αστική δικαιοσύνη. Η αστική δικαιοσύνη «τυφλώνεται» όταν πρόκειται για δολοφονίες εργατών, μετατοπίζοντας τις ευθύνες σταθερά στην απροσεξία των εργατών, την εποχή που μετράμε 1 νεκρό ανά 3 μέρες, ενώ οι υπεύθυνοι πέφτουν πάντα στα πούπουλα. Η αστική δικαιοσύνη δείχνει το σκληρό της πρόσωπο όταν πρόκειται για εργατικές διεκδικήσεις, σέρνοντάς τες για χρόνια από αναβολή σε αναβολή, ποινικοποιώντας διαδηλώσεις και απεργίες, διώκοντας συνδικαλιστές και μέλη σωματείων.

Η αστική δικαιοσύνη «τυφλώνεται» ακόμα και όταν ξεψυχούν χιλιάδες σειρές ασθενών εκτός ΜΕΘ και περιμένουν 3.000 παιδιά για χειρουργείο και επιλέγει να διώξει την ίδια στιγμή του γιατρούς που αγωνίζονται για τη Ζωή ενάντια στο Θάνατο.

«Μαγειρεύει» μελέτες και συμβούλια σε ζητήματα που αφορούν τη φύση και τη ζωή εκτοπίζοντας ολόκληρους πληθυσμούς από γειτονιές και χωριά στο όνομα της εξυγίανσης και της ανάπτυξης, ολοκληρώνοντας τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν να κάνουν η αύξηση των ενοικίων, οι μαφίες και οι πυρκαγιές.

Η αστική δικαιοσύνη, όταν πρόκειται για τοξικοεξαρτημένους, τρανς άτομα, απόκληρους και μετανάστριες, τους στέλνει στα κολαστήρια φυλακών και ψυχιατρείων με ποινή «αργού θανάτου». Κρατά όμηρους τους πρόσφυγες χωρίς χαρτιά και δικαιώματα για δεκαετίες και συγκαλύπτει συστηματικά τα push-backs και τις δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα. Κρατά αιχμαλώτους στις συμπληγάδες της δικαστικής εξουσίας τις φυλακισμένες και την ώρα που κάνουν απεργία πείνας ζητώντας τα προβλεπόμενα από τους ίδιους τους τους νόμους δικαιώματά, τους βασανίζει ενώπιον όλων και σακατεύει τα σώματά τους.

Η αστική δικαιοσύνη «τυφλώνεται» την ώρα που παιδιά και γυναίκες εξαφανίζονται, απαγάγονται, κακοποιούνται, βιάζονται και δολοφονούνται, φροντίζοντας είτε να τους στέλνει πίσω στους βασανιστές τους και σε ιδρύματα τραγοπαπάδων-βιαστών, είτε να διώκει τα ίδια τα θύματα!

Αλλά «κλείνει ζεστά το μάτι» αποφυλακίζοντας, συγκαλύπτοντας, ευνοώντας και υποστηρίζοντας ανοιχτά κυκλώματα παιδοβιαστών, τραμπούκους επιχειρηματίες, ρουφιάνους, φασίστες, βιαστές, νταβατζίδες, βασανιστές και κακοποιητές, αφεντικά, πολιτικούς, επενδυτές, τράπεζες, βιομηχάνους, εταιρίες και πολυεθνικές, μεγαλοπαράγοντες του ελλ.ποδοσφαίρου, πρεζέμπορους και λοιπά κατακάθια του καπιταλιστικού βόθρου.

Η λίστα των νεκρών μας μεγαλώνει…

Βασίλης Μάγγος, Ιάσωνας. Νίκος Σαμπάνης, Έρρικα, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Σατζάτ Λουκμάν, Παύλος Φύσσας, Ζακ…

Μεγαλώνει και το μίσος μας…

Από ποιόν θα ζητήσουμε το λογαριασμό για τα βασανιστήρια, τους ξυλοδαρμούς, τις εξαφανίσεις, τις αυτοκτονίες και τις δολοφονίες του Λαού και της Τάξης μας;

Το Δίκιο Δε Θα Μας Χαριστεί – ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ

Γιατί το ξέρουμε καλά. Γιατί μετράμε τις λίστες των νεκρών μας κάθε βράδυ.

Γιατί οι καρδιές εκείνων που αντιστέκονται για το Δίκιο βαρούν στον ίδιο ρυθμό.

Γιατί ξυπνάμε με γροθιές σφιχτές από οργή και το βλέμμα στραμμένο στη Νίκη.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση για τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης και τον ρόλο της. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στο πλευρό της οικογένειας του Βασίλη Μάγγου που εδώ και δυόμιση χρόνια έχει ξεκινήσει μία μακροχρόνια μάχη ενάντια στη Συγκάλυψη.

Μέσα σε μία περίοδο βαθιάς και εκτεταμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, μέσα σε χρόνια άγριας φτωχοποίησης και καταστολής, ο ίδιος ο καπιταλισμός μας δείχνει το ταβάνι του. Στην Υγεία, στο Περιβάλλον, στην Οικονομία είναι ένα σύστημα το οποίο αδυνατεί και αρνείται με εμφατικό τρόπο να δώσει λύσεις ακόμα και σε στοιχειώδη προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι λαοί του πλανήτη.

Να γίνουμε ανάχωμα στους σχεδιασμούς και τον πόλεμο που έχουν κηρύξει στην τοπική κοινωνία η πολυεθνική Lafarge και ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος σε αγαστή συνεργασία με τη δικαστική (και μη) μαφία και τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας, τραμπουκίζοντας και δολοφονώντας. Να μπλοκάρουμε τη γενικευμένη επίθεση των ενεργειακών πολυεθνικών απέναντι στους λαούς και τον φυσικό πλούτο.

Με ενότητα στην πράξη και οργάνωση στη βάση, να ενώσουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων από τις περιβαλλοντολογικές διεκδικήσεις μέχρι τις εργατικές αναμετρήσεις, από τις ταξικές συγκρούσεις μέχρι τους αντιαπατριαρχικούς αγώνες, από τις αντιστάσεις για τη Δικαιοσύνη μέχρι τους αγώνες για Ψωμί, Παιδεία, Στέγη και Υγεία.

Και θυμόμαστε τη φράση του İlerli Kızılaltun, απεργού πείνας μέχρι θανάτου για τη Δικαιοσύνη, στην Τουρκία: “η δικαιοσύνη είναι σαν το νερό για τον άνθρωπο. Μπορείς να απαγορέψεις το νερό, μα τη δίψα ούτε να την απαγορέψεις, ούτε να την ανατρέψεις μπορείς”.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΤΙ ΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ

Συμμετέχουμε στο μπλοκ του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Σάββατο 15/10, 12.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΟΥ

Παρασκευή 21/10, 9.00

Κι ας μη Νικήσουμε ποτέ, Θα Πολεμάμε Πάντα.

Βασίλης Μάγγος