Η διαφθορά δομικό στοιχείο του εκμεταλλευτικού συστήματος – Η ΕΕ του κεφαλαίου και των κρατών, η ΕΕ των καπιταλιστών, των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών δεν εξυγιαίνεται, δεν μεταρρυθμίζεται, δεν βελτιώνεται: Ανατρέπεται!

Οι αποκαλύψεις για το χρηματισμό ευρωβουλευτών από το Κατάρ, μεταξύ των οποίων και η γνωστή για τις αντεργατικές, φιλοπόλεμες και αντικομουνιστικές τις θέσεις Ε. Καϊλή του ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς δεν προκαλούν έκπληξη σε όποιον στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται τι είναι το Ευρωκοινοβούλιο, ούτε βέβαια αποτελούν πρωτόγνωρα φαινομενα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από αντίστοιχες αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών με Γάλλους και Γερμανούς ευρωβουλευτές, όπως και πολύ πρόσφατα αποκαλύψεις για το pressing βιομηχανιών ενέργειας σε ευρωβουλευτές διαφόρων χωρών.

Όλα αυτά δεν είναι κάτι έξω από τη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου-όπως και των τοπικών κοινοβουλίων. Στην ουσία ο ρόλος που το ευρωκοινοβούλιο επιτελεί, πέρα από την γενική προώθηση και τη νομική κατοχύρωση των πολιτικών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι η διεκπεραίωση των πάσης φύσεων πτυχών και εκκρεμοτήτων στις «δουλειές» του τελευταίου.

Το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο σε αυτές τις δοσοληψίες δεν είναι ευκρινές. Κρίνεται ανάλογα με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τους συσχετισμούς που κάθε φορά διαμορφώνονται. Έτσι το να κάνει ένας ευρωβουλευτής lobbying υπέρ ενός μονοπωλίου μπορεί τη μια να ονομάζεται « έμπρακτη στήριξη του επιχειρείν» και άλλες φορές «αθέμιτος ανταγωνισμός».

Τι συνέβη στην πρόσφατη υπόθεση με το Κατάρ, στο οποίο σημειωτέον επένδυσαν εν όψει Μουντιάλ τεράστια ποσά πολλά κατασκευαστικά και ενεργειακά μονοπώλια της ΕΕ, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε με ακρίβεια. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι δικαστικές διώξεις και οι συλλήψεις αντανακλούν μεταξύ άλλων και τις σφοδρές συγκρούσεις των επιχειρηματικών ομίλων για το μοίρασμα των αγορών.

Νομοτελειακά κάποιοι ευρωβουλευτές, ως πολιτικοί υπάλληλοι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και συνάμα ως απόλυτα αναλώσιμα πιόνια του κεφαλαιοκρατών θα βγουν από το προσκήνιο. Ειδικά αυτά που λόγω της απληστίας τους και της απροσεξίας τους δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα, όπως η Καϊλή. Αλλοι και άλλες θα τους αντικαταστήσουν, την ίδια στιγμή που “νόμιμα ή παράνομα” όλο το πολιτικό προσωπικό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται αδρα. Να υπηρετεί το κεφάλαιο σε βάρος των εργατικών τάξεων και των λαών. Είτε της Ευρώπης είτε του Κατάρ.

Το μνημονιακό πολίτικο προσωπικό της χώρας, το μέτωπο του μένουμε Ευρώπη, εκλεκτό μέλος του οποίου υπήρξε η Καϊλή ας μην καμώνεται το εμβρόντητο για την υπόθεση. Siemens, Novartis, ΟΤΕ και τόσα ακόμα σκάνδαλα είναι οι καθρέπτες της δικιάς τους δουλοπρεπειας στα αφεντικά τους και παράλληλα της απληστιας τους. Μια απληστία πολλαπλά εξοργιστική όταν οι ίδιοι διαβιούν μέσα στη χλιδή, την ώρα που ο λαός ζει με τα ελάχιστα, και συνάμα αιτία ολοπλευρης ταξικής σύγκρουσης με το αστικό καθεστώς, πόσο μάλλον σήμερα την ώρα που αυτο θέλει να νομιμοποιήσει τη δολοφονία ενός 16χρονου από μπάτσο για 20 ευρώ.