Ταξική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αύξηση των Ενοικίων, τις Εξώσεις και τους Πλειστηριασμούς Α’ Κατοικίας | Μικροφωνική – Συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις εξώσεις [Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στο σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων]

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ

Την τελευταία μιάμιση δεκαετία, τα λεγόμενα μνημονιακά και μεταμνημονιακά χρόνια – κανένας δεν κατάλαβε πραγματικά τη διαφορά – τα κατώτερα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια συνεχή επίθεση από το κεφάλαιο. Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει και τους ιμπεριαλιστικούς και διακρατικούς ανταγωνισμούς να οξύνονται, βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, μειώσεις στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές, ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ρεύμα) καθώς και με κλιμακούμενες αυξήσεις στα ενοίκια. Επίσης, εν μέσω ενός ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου, γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά, ολοένα και περισσότερων απόπειρων εξώσεων και πλειστηρισμών. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν επειδή ένας αόρατος ρυθμιστής αποφασίζει – π.χ. η ελεύθερη αγορά – όπως διαμηνύουν τα αφεντικά και τα τσιράκια τους, αλλά επειδή το κεφάλαιο παλεύει με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει την επιβίωση και την επέκταση του, πάντα σε βάρος του λαού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπαρκτής δυστοπίας στην οποία ζούμε αποτελεί αυτό της πρόσφατης προσπάθειας για έξωση σε νοικοκοιριό στα Πατήσια. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 13/01, στην οδό Πολυλά, δικαστικός επιμελητής με κλειδαρά και μπάτσους αποπειράθηκαν να κάνουν έξωση σε 3μελή μονογονεϊκή οικογένεια. Μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, αλληλέγγυος κόσμος της γειτονιάς έφτασε στο σημείο αποτρέποντάς την, ενώ στις 19/01 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στη γειτονιά. Αφορμή αυτής της προσπάθειας έξωσης στάθηκε ένα χρέος ύψους 800 ευρώ από φουσκωμένα κοινόχρηστα, τα οποία διαχειρίζεται μια 5μελής επτροπή. Αυτή η επιτροπή – που συνεδριάζει και αποφασίζει χωρίς την υπόλοιπη πολυκατοικία – ανέθεσε παράτυπα το ζήτημα του χρέους σε δικηγόρο, ο οποίος «τυγχάνει» να είναι και σύζυγος ενός μέλους της. Το γεγονός αυτό στα Πατήσια ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι μεμονωμένο. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές προσπάθειες ,από δικαστικούς επιμελητές μαζί με τα τσιράκια τους, για εξώσεις και σε άλλα λαϊκά νοικοκυριά (π.χ. στην οικεία της Ιωάννας Κολοβού, στα Ιλίσια, προς όφελος αδηφανών funds), ενώ ταυτόχρονα οι ανακοινωμένοι πλειστηριασμοί φαίνεται να πληθαίνουν, εν μέσω ενός διαρκώς αναδιαμορφωμένου νομοθετικού πλαισίου, σε μια προεκλογική περίοδο όπου η μία πολιτική δύναμη πετάει την καυτή πατάτα στην άλλη.

Για πάνω από μια δεκαετία, με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη, το να χρωστάς κάποια λεφτά έχει γίνει συνήθεια στις γειτονιές που ζούμε και το να πετάς στο δρόμο ανθρώπους για 800 ευρώ θα έπρεπε να μοιάζει ακραίο, ακόμα και στους πιο συντηρητικούς. Χωρίς, προφανώς, να θεωρούμε πως υπάρχει χρέος ικανό για να χάσεις το σπίτι σου, αντιλαμβανόμαστε πως, σε αυτή την συγκυρία, οι κύριοι εμπλεκόμενοι στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις (δικαστικοί επιμελητές, εισπρακτικά γραφεία) ψάχνουν διακαώς νομικά παραθυράκια για να βγάλουν λαϊκά νοικοκυριά «στο σφυρί», ωστέ να πάρουν σειρά τα κοράκια στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς. Εμείς από την πλευρά μας, μακριά από κανιβαλίστικες θέσεις, προφανώς και δεν πιστεύουμε πως οι μεθοδεύσεις των εκάστοτε επιτροπών και δικαστικών, αποσκοπούν στην αποπληρωμή χρεών – π.χ. για το καλό της πολυκατοικίας, όπως στην περίπτωση των Πατησίων. Θεωρούμε αυτές τις κινήσεις κομμάτι της προαναφερθείσας συνολικότερης επίθεσης των από τα πάνω, που έχουν ως στόχο να ξαναμοιράσουν τα κομμάτια της πίτας, χωρίς να αφήσουν – αυτή τη φορά – ούτε τα ψίχουλα.

Το πεδίο, λοιπόν, μέσα στο οποίο – τις σημερινές μέρες – εξώσεις και πλειστηριασμοί φαντάζουν τόσο συνηθισμένα γεγονότα, είναι καλά στρωμένο από μια σωρεία φυσικών, πολιτικών και νομικών προσώπων, στη βάση των συμφερόντων τους, τα οποία προσπαθούν μανιωδώς να διαφυλλάξουν, στα πλαίσια των υλικών συνθηκών της υπάρχουσας καπιταλιστικής κρίσης. Εταιρίες Real Estate, δικηγορικά γραφεία, εισπρακτικές εταιρίες, κρατικοί φορείς και ομοσπονδίες ιδιοκτητών, όπως η ΠΟΜΙΔΑ, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, στοχοποιούν μέρα με τη μέρα, ολοένα και μεγαλύτερο πληθυσμιακό κομμάτι των από τα κάτω, για ολοένα και μικρότερα χρέη και οφειλές, προσπαθώντας ακόμα και για τραγικά μικροποσά να μπουκάρουν στα σπίτια μας. Καθόλου αμελητέος δεν είναι φυσικά και ο ρόλος των τραπεζών, οι οποίες τρεις φορές σωσμένες με δημόσιο χρήμα, μέσω των περίφημων ανακεφαλαιοποίησεων όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, με καθαρά κέρδη 3, 5 δις μόνο φέτος, είναι υπεύθυνες – πάντα σε συνεργασία με το κράτος – για τον προαναφερθέν εκτοπισμό φτωχών οικογενειών από τα σπίτια τους, μέσα των πρακτικών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, όσον αφορά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), τον συνδικαλιστικό φορέα μεσαίων και μεγάλων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και με αφορμή το πανελλαδικό της συνέδριο που έλαβε χώρα, στο μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας, το Σάββατο 28/01, παρουσία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, με παράλληλη πραγματοποίηση ταξικής παρέμβασης έξω από το χώρο, αξίζει να σημειωθούν κάποια πράγατα. Η εν λόγω ομοσπονδία πρόκειται για μια γκρούπα η οποία εγκολπώνει και τοποθετεί σε ηγετικές θέσεις άτομα όπως ο Στράτος Παραδιάς ,ιδρυτικό μέλος με εξέχουσες θέσεις ανά τα έτη σε συμβουλευτικά γραφεία και επιτροπές διαφόρων Υπουργείων (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Οικονομικών), με αρμοδιότητες γύρω από τη διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με την ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας. Συχνά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις εκάστοτε κυβερνήσεις υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της, τις περισσότερες φορές σε βάρος των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Τα συγκεκριμένα σκουπίδια έχουν το θράσος να βγάζουν δημόσιο λόγο και να μιλάνε για τις νίκες τους, αναφερόμενοι διαρκώς στις αντιθέσεις τους απέναντι στην θέσπιση πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων, στο πόσο επιζήμιο θεωρούν, για την ελεύθερη τους αγορά, τα μέτρα περιορισμού ή παρεμπόδισης των εξώσεων καθώς και να στοχοποιούν τα πλέον υποτιμημένα, ευάλωτα κομμάτια της τάξης μας (μετανάστες/ριες και όχι μόνο), ως ανεύθυνους και «αφερέγγυους» ενοικιαστές, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση στην αλυσίδα της ταξικής υποτίμησης και επιτρέποντας γεγονότα όπως αυτά στα Πατήσια, αλλά και την υπόλοιπη επικράτεια, να συμβαίνουν.

Γίνεται, έτσι, εύκολα αντιληπτό ότι οι υπεύθυνοι, για την δυστοπία που βιώνει η τάξη μας, είναι συγκεκριμένοι, έχουν ονόματα και έτσι οφείλουν να στοχοποιηθούν για την συμβολή τους στην υποτίμηση των ζωών μας. Εμείς σαν εργαζόμενοι, φοιτήτριες, άνεργοι, μετανάστριες και γενικότερα κομμάτι των κατώτερων στρωμάτων, οφείλουμε να οργανωθούμε στη βάση, οξύνοντας καθημερινά τον ταξικό πόλεμο και τους αγώνες μας απέναντι στο κεφάλαιο, το κράτος του και τα εκάστοτε τσιράκια τους. Να μην επιτρέψουμε καμία έξωση και κανέναν πλειστηριασμό, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη στέγαση για όλους και όλες, να απαιτήσουμε χαμηλότερα ενοίκια. Να ανακτήσουμε όσα μας έχουν κλέψει.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ/ΟΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΛΑΙΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ-ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΣΤΕΓΗ, ΡΕΥΜΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ