Έκφραση των ευρύτερων στοχεύσεων του κεφαλαίου σχετικά με την δημόσια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, η πολιτική της ΝΔ για την Παιδεία αποτέλεσε διαχρονικά μια πολιτική επίθεσης στο Δημόσιο Σχολείο και στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα σε ότι αφορά την αξιολόγηση, η κυβέρνηση ήδη από την αρχή της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έκανε εμφανείς τις αυταρχικές διαθέσεις της απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Μέσω εγκυκλίου η οποία προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν δεχθούν τη συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης, το υπουργείο Παιδείας επιδίωξε τον ωμό εκβιασμό όλων εκείνων των εργαζομένων που -αντιλαμβανόμενοι το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις της λεγόμενης αξιολόγησης- αρνήθηκαν να γίνουν βορά, τόσο οι ίδιο όσο και το δημόσιο σχολείο, των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών του.
Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει στόχο τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών αλλά ακριβώς το αντίθετο. Δεν έχει σκοπό να κάνει τους δόκιμους μόνιμους αλλά όλους (μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές) ανασφαλείς και υπό καθεστώς συνεχούς δοκιμασίας και κρίσης. Θα καλούνται διαρκώς να αποδεικνύουν ότι συμβάλλουν στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου!
Το μέτρο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που εδώ και χρόνια προωθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ είναι συντηρητικό και αντεργατικό. Αποτελεί μηχανισμό απολύσεων και αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του συνδικαλισμού εντός των σχολείων. Επιπλέον, η “αξιολόγηση” αφορά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τις ίδιες τις σχολικές μονάδες, στην κατεύθυνση της “αυτονομίας” τους. Η συγκεκριμένη πολιτική δεν αποσκοπεί παρά στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας. Μετατρέπει τα σχολεία σε οικονομικές μονάδες που αναζητούν χρηματοδότηση και χορηγούς από ιδιώτες, διαμορφώνοντας τη λειτουργία τους ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας και διαμορφώνονται σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων. Τα “καλά σχολεία” θα βρίσκουν χρηματοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα, αυτά στα οποία μαθητεύουν τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων, θα καταδικάζονται σε υπολειτουργία με ανεπαρκείς υποδομές και προσωπικό.
Δε μας κάνει βέβαια καμία εντύπωση που οι αυτόκλητοι “θεματοφύλακες της Παιδείας” προωθούν τέτοια μέτρα. Είναι οι ίδιοι που εδώ και χρόνια έχουν αφήσει υποχρηματοδοτούμενα τα σχολεία, με κτίρια που καταρρέουν, με ελλείψεις σε βιβλία και προσωπικό. Είναι οι ίδιοι που εφαρμόσανε το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, οι ίδιοι που στοιβάζανε παιδιά σε αίθουσες-κοντέινερ, χωρίς καμιά πρόνοια για προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία. Που αδιαφορούν για τις εξώσεις των μαθητών και των οικογένειών τους στη μέση της σχολικής χρονιάς. Οι ίδιοι υπαίτιοι του στυγερού εγκλήματος στις Σέρρες τον Δεκέμβρη, όπου 11χρονος μαθητής καταπλακώθηκε μοιραία ύστερα από έκρηξη λέβητα και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι ίδιοι που αφήνουν παιδιά και εκπαιδευτικούς στο “έλεος” της φτωχοποίησης, της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης.
Από τη μεριά τους, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι απαντούν τον τελευταίο χρόνο με απεργιακές κινητοποιήσεις και αποχή απ’ τις διαδικασίες αξιολόγησης, επιδεικνύοντας τολμηρή αντίσταση απέναντι στις ορέξεις του υπουργείου. Με εντολή Κεραμέως οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες με αποτέλεσμα πολλές από τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν απ’ τα σωματεία των εκπαιδευτικών να χτυπηθούν απ’ τις δυνάμεις των ΜΑΤ, την ίδια στιγμή που τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή αβάντα της κυβέρνησης, συκοφαντώντας τους αγώνες των εκπαιδευτικών, προβάλλοντας παράλληλα ως «μεταρρύθμιση» τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του υπουργείου.
Η μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στον αυταρχισμό, τις απειλές και την καταστολή είναι μια μάχη που οφείλει να δώσει σύσσωμη η τάξη μας. Είναι αγώνας για όλα τα παιδιά, για τους φτωχούς γονείς, για τους-τις εργαζόμενους-ες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για τους άνεργους/ες, για τη νεολαία, για τους αποκλεισμένους/ες. Γι’ αυτό και εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των δασκάλων και καθηγητών, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Με συνέπεια και σθένος, με οργάνωση στη βάση και ενότητα στη δράση, να σταθούμε εμπόδιο στα αντιλαϊκά μέτρα και την ποινικοποίηση των ταξικών αντιστάσεων.
• Συνολική κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Δημιουργία προγραμμάτων δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα βασίζονται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης.
• Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (4823/21).
• Οι ιδιωτικοί φορείς και οι ΜΚΟ δεν έχουν καμία θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κρατική χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
• Παντελής αποχή από την Ατομική Αξιολόγηση.
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές σε όλη την χώρα που δε σκύβουν το κεφάλι στις κυβερνητικές απειλές και συνεχίζουν ανυποχώρητα να μάχονται, να διεκδικούν και να συστρατεύονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας.
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών/στριών των καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό ενάντια στο ΠΔ 85/2022, που εισέρχεται ολοταχώς, χάρη στη αποφασιστικότητα, την εφευρετικότητα και το πολιτικό και ταξικό του περιεχόμενο, σε τροχιά ολομέτωπης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τις ευρύτερες στοχεύσεις του κράτους και του κεφαλαίου όσον αφορά την εργασία, τον πολιτισμό, την παιδεία.
Μπλόκο στην Αξιολόγηση – Νίκη στον αγώνα των Εκπαιδευτικών
Μαζικοί δυναμικοί αγώνες για τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες στην Παιδεία και τον Πολιτισμό
Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)