Η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία είναι η συνέχιση του ταξικού πολέμου που διεξάγουν κράτος και αφεντικά εις βάρος των ζωών μας

Ο προγραμματισμένος διαχωρισμός των παιδοογκολογικών τμημάτων από τα αντίστοιχα νοσοκομεία (Παίδων Αγ. Σοφία & Αγλαΐας Κυριακού) και η μετατροπή τους σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τη διαχείριση του οποίου προβλέπεται να αναλάβει κυρίως ο σύλλογος ‘Ελπίδα’ της Μ. Βαρδινογιάννη, αποτελεί ένα ακόμη στιγμιότυπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην οποία μας καταδικάζει η συνεργασία του κράτους και των αφεντικών της ιδιωτικής υγείας. Είναι μια συνεργασία που πλέον μετράει δεκαετίες και της οποίας την σκληρότητα έχουμε νιώσει στα σώματα μας όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, μέσω της σταδιακής, μεθοδευμένης και συνεχούς υποβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας. Η απόσπαση νοσοκομειακών τμημάτων αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική στόχευση της παραπάνω συνεργασίας όσον αφορά την δημόσια περίθαλψη, αφού ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εντός των νοσοκομειακών μονάδων και αποβλέπει μακροπρόθεσμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Την παραπάνω πολιτική επιλογή τα αφεντικά της ιδιωτικής υγείας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι προσπαθούν να συγκαλύψουν μέσω του ιδεολογήματος περί αυτοτέλειας των δομών υγείας και ευελιξίας των εργαζομένων που τις στελεχώνουν. Αυτοτέλεια, μετεφρασμένη με ταξικούς όρους, σημαίνει παραπομπή των “δυσκολότερων” περιστατικών σε ιδιώτες εξωτερικούς συνεργάτες και αυστηρή οριοθέτηση των διαθέσιμων πόρων που καταναλώνονται για κάθε ασθενή. Ευελιξία, αντίστοιχα, σημαίνει μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ τμημάτων κατά το δοκούν των νοσοκομειακών διοικήσεων με σκοπό το μπάλωμα που δημιουργούν οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό. Και οι δύο παραπάνω συνθήκες αποτελούν πραγματικότητα σε έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για το σύνολο της δημόσιας υγείας στην χώρα, αποτέλεσμα της μεθοδικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών από το κράτος, με την προοπτική το σύνολο της περίθαλψης μας να περάσει στα χέρια των ιδιωτικών αφεντικών της υγείας σε βάθος χρόνου.

Στην τωρινή συγκυρία, οι προτεραιότητες του κράτους και η στρατηγική που έχει θέσει για την διαχείριση των ζωών μας είναι ξεκάθαρη : επιδοτήσεις με το τσουβάλι για τα αφεντικά κάθε είδους, αποζημιώσεις για τις πληττόμενες εταιρείες, περαιτέρω αναβάθμιση και στέλεχωση του αστυνομικού και στρατοβιομηχανικού συμπλέγματος, περιθωριοποίηση και καταστολή στις απόκληρες της κοινωνίας. Σε ευθεία αναλογία, εμείς γινόμαστε καθημερινά όλο και φτωχώτεροι υλικά,πνευματικά,συναισθηματικά. Οι ζωές μας δεν μετράνε για τα κράτη και τους καπιταλιστές . Η ίδια τακτική διάσπασης των κερδοφόρων και μη τμημάτων του ΟΣΕ που συντέλεσε στο κρατικό έγκλημα των Τεμπών στις 28/2, ακολουθείται εδώ και χρόνια και στο πεδίο της υγείας, όπως σε και σε όλα τα πεδία των κοινωνικών αγαθών, που για το κεφάλαιο αποτελούν απλά νέα πεδία επέκτασης και κερδοφορίας. Όπως οι μεταφορές, έτσι και το υγειονομικό σύστημα είναι ταξικά προσδιορισμένο ως προς την πρόσβαση σε αυτό και την ποιότητά του. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομενων στον χώρο της υγείας, είμαστε μαζί με τα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια που παλεύουν για την υπεράσπιση αυτού που έχει απομείνει από τα λεγόμενα δημόσια/δωρεάν αγαθά, γνωρίζοντας όμως πως οσο υπάρχουν κράτη και καπιταλιστικη οργάνωση της οικονομίας, οι κοινωνίες θα είναι κοινωνίες ανισότητας, βαρβαρότητας, αδικίας . Συνδέουμε τους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική και κρατική κυριαρχία, οξύνοντας τον ταξικό ανταγωνισμό, παλεύοντας για την κοινωνική αυτοδιεύθυνση και το μοίρασμα του κοινωνικού πλούτου σε όλους και όλες.

Τετάρτη, 15/3 στις 11.30 π.μ. στηρίζουμε τα καλέσματα των σωματείων των υγειονομικών και καλούμε σε συγκέντρωση στις πύλες των νοσοκομείων Παίδων “Αγία Σοφία” – “Α. Κυριακού” και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή.

Aνοιχτή συνέλευση για το κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη