Τρεις μόλις εβδομάδες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και παρά τις πολύ σοβαρές αντιρρήσεις των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, οι οποίοι με επιστολή τους καθιστούν σαφές ότι «αν δεν επιλυθούν σειρά προβλημάτων, δεν γίνεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια» η κυβέρνηση και η Hellenic Train, το ιταλικό μονοπώλιο Ferrovie δηλαδή, επανεκκινούν σήμερα εσπευσμένα τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου.
Το να ξεκινούν τα δρομολόγια χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και το κυριότερο με το να παραμένει στο τιμόνι των σιδηροδρόμων η εταιρεία που έχει την βασική ευθύνη του δυστυχήματος, συνιστά μέγιστη κοινωνική πρόκληση και ταυτόχρονη ευθεία προσβολή στη μνήμη των 57 νεκρών.
Στην ουσία πρόκειται για μια ηχηρή πολιτική ετυμηγορία, η οποία αθωώνει πλήρως το κεφάλαιο για το αίμα που χύθηκε. Πρακτικά αυτό λέει σήμερα η κυβερνητική κρατική εξουσία: η Hellenic Train δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για ότι συνέβη!
Το Κεφάλαιο σκοτώνει και το Κράτος το αθωώνει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες «θυσίες» στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή αδυσώπητη πραγματικότητα της καπιταλιστικής κανονικότητας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στα εργασιακά κάτεργα των εκατοντάδων νεκρών το χρόνο, αυτή είναι η πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία των χιλιάδων νεκρών στα χρόνια της πανδημίας και τώρα λόγω «έλλειψης υποδομών».
Ο αγώνας ενάντια στο κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη και το παλλαϊκό αίτημα για δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά που αυτός ενσωματώνει πρέπει να σταθεί αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι σε αυτήν την πρώτου μεγέθους πρόκληση, σε αυτήν την άκρως επιθετική κίνηση κράτους και κεφαλαίου.
Η πάνδημη απαίτηση να μην ξεχαστεί και να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη αυτό ακριβώς επιβάλλει!