Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "2022 Defense Spending ΝΑΤΟ expenditures as a share of GDP 1.0 1.5 2.0 2.5 3.0% NOR Lithuania now meets 2% spending target DEU POL CZE FRA HUN ROU ESP BGR GRC Source: North Atlantic Treaty Organization Note: US (3.46%) and Canada (1.29%) not on map; 2022 figures are an estimate"

Από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τα 7 ακολούθησαν πιστά την ντιρεκτίβα των ΗΠΑ για πολεμικούς εξοπλισμούς άνω του 2% του ΑΕΠ τους: Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. Όπως βλέπουμε και στο χάρτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των πολεμικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ.

Η πολεμοκάπηλη νατοϊκή πολιτική της “διπλής ανάσχεσης” υλοποιείται σήμερα τόσο στον πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ/Ουκρανία και Ρωσία όσο και στην όξυνση του ανταγωνισμού και την εκατέρωθεν πολεμική προπαρασκευή ΗΠΑ – Κίνας, στο πλαίσιο του μακρόχρονου και σκληρού διαγκωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα (οι ΗΠΑ επενδύουν φέτος 858 δισ. δολάρια για πολεμικές δαπάνες και η Κίνα 225 δισ.).

Σ’ αυτούς τους επικίνδυνους και τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς, σ΄ αυτό το εύφλεκτο παγκόσμιο περιβάλλον το ελληνικό κράτος δεν είναι μια “ειρηνική δύναμη” και “μια νησίδα σταθερότητας σε ένα ευρύ τόξο αστάθειας”, όπως διαφημίζεται. Το ελληνικό κράτος έχει πάρει θέση μάχης και εμπλέκεται βαθιά στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, όπως μαρτυρά και η προθυμία με την οποία ενίσχυσε το καθεστώς Ζελένσκι στο Κίεβο με πολεμικό υλικό. Σκοπός του ελληνικού κράτους είναι να κερδίσει ανταλλάγματα από τους ισχυρούς “συμμάχους” (και κύρια από τις ΗΠΑ) μέσω της λεγόμενης “αντανακλαστικής επιρροής”. Όπως έλεγε ο Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: «Είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε – αν χριεαστεί – και δεδομένη στήριξη (…) Σε αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή η συγκεκριμένη συμφωνία διευρύνει την εμβέλεια της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο. Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαϊκού και νατοϊκού εταίρου, που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων, αλλά και κρίσιμου κόμβου στον ενεργειακό χάρτη».

Η Ελλάδα από τη μια άκρη ως την άλλη έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο με τις ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις να αναβαθμίζονται και νέες να δημιουργούνται, με τη ματιά στραμμένη προς τη Ρωσία. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των στρατιωτικών τους υποδομών στην Ελλάδα: «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή – συντήρηση ακινήτων προς υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Απέναντι στην όλο και πιο βαθιά εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, δικό μας χρέος είναι: «Να στείλουμε μήνυμα οργής στους ιδιοκτήτες αυτού του κόσμου και να ανοίξουμε δρόμους αντίστασης που θα μετατρέψουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κρίση του συστήματος σε εμφύλιο ταξικό πόλεμο. Αν δεν θέλουμε οι γενιές που θα μεγαλώσουν να ζήσουν σε ένα ζοφερό, ασφυκτικό και δυστοπικό περιβάλλον ανάμεσα στις ουρές του ΟΑΕΔ, στα εργασιακά κάτεργα και τα στρατολογικά γραφεία ως κρέας για το σφαγείο της καπιταλιστικής «ειρήνης» και του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Πηγή:https://www.facebook.com/efodos.net.fb/