Κι άλλα λεφτόδεντρα για εξοπλισμούς ανακαλύφθηκαν από την ακροδεξιά/νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής (21/03) η κυβέρνηση ζητάει από τις ΗΠΑ την ενεργοποίηση του ξεχασμένου προγράμματος δανεισμού FMF (Foreign Military Funding), με σκοπό την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα: «οι συζητήσεις για FMF αφορούν χρηματοδότηση (με ένα μεικτό σύστημα δανείων και επιχορηγήσεων) για ποσά τα οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 8 δισ. δολάρια, με πολύ εντατικές συζητήσεις για τα 2,3 εξ αυτών να έχουν ήδη ξεκινήσει». Οι διαπραγματεύσεις αφορούν για ένταξη στο FMF δυο προγραμμάτων της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας Lockheed Martin: την αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και την αγορά ελικοπτέρων Black Hawk. Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα των μη επανδρωμένων UAV τύπου MQ-9.

Παράλληλα, στις 20 Μαρτίου 18 κράτη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) υπέγραψαν τη συμφωνία έργου για τη «Συνεργατική Προμήθεια Πυρομαχικών» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), με σκοπό την ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι και την αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον “σοσιαλιστή” και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ: «Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας να παράσχουμε στην Ουκρανία περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού. Με την σημερινή υπογραφή, 18 χώρες έχουν υπογράψει για να συγκεντρώσουν παραγγελίες και να τις υποβάλουν από κοινού με την βιομηχανία μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Οι ουκρανικές αρχές ήταν σαφείς σχετικά με τις ανάγκες τους και αυτό το έργο EDA αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ. Με την από κοινού προμήθεια μέσω του πλαισίου EDA και την κινητοποίηση της οικονομικής υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, θα παραδίδουμε στην Ουκρανία όλο και πιο γρήγορα. Σπάμε ξανά ένα ταμπού και ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας της ΕΕ στις κοινές προμήθειες».

Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν, μόνο για τη μιλιταριστική οχύρωση των κρατών και την ανατροφοδότηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου…