Για το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ιδιωτικοποιήσεων (Με αφορμή τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου Γ. Δημητριάδη στο 1ο συνέδριο Real Estate)

Το Υπερταμείο ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) είναι η μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και αποτελεί την προίκα του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ το 2015 με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Σε αυτό υπήχθη το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όλες οι προς αποκρατικοποίηση εταιρείες που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, για χρονική διάρκεια 99 χρόνων. H τότε συμφωνία περιείχε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δις, τα έσοδα από τις οποίες όπως αναφερόταν ρητά θα μοιράζονταν ως εξής: 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Η ιδρυτική διακήρυξη του Ταμείου είναι αποκαλυπτική : στόχος του είναι να «αξιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Με άλλα λόγια μέσω της ιδιωτικοποίησης– εκχώρησης ουσιαστικά προς το μεγάλο κεφάλαιο- της δημόσιας περιουσίας, αυτής δηλαδή που έχτισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι, θα αποπληρωνόταν το χρέος που το ίδιο το κεφάλαιο δημιούργησε ∙ είναι αυτό ακριβώς που εννοούσε ο Μαρξ όταν μιλούσε για εκείνο το «μαγικό ραβδί» που μετατρέπει το χρέος του κεφαλαίου προς την εργατικής τάξη σε χρέος της δεύτερης στο πρώτο.

Αντίστοιχα όπως το ΤΑΙΠΕΔ το Υπερταμείο λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η 5μελής διοίκηση του Ταμείου επιλέγεται με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ενώ δύο από τα πέντε μέλη, μεταξύ αυτών και του προέδρου, επιλέγονται από την ΕΕ, με την ελληνική κυβέρνηση απλά να γνωμοδοτεί. (Είναι χαρακτηριστικό ότι ως πρώτος πρόεδρος του Ταμείου επελέγη ένας Γάλλος τραπεζίτης). Αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου ανήκουν μεταξύ άλλων : Ακίνητη Περιουσία – Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO, Ενέργεια και Υπηρεσίες Ωφέλειας – ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μεταφορές και Υποδομές – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΟΑΣΑ, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, Εφοδιασμός Τροφίμων – ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, Τεχνολογία – Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ και Ταχυδρομικές Υπηρεσίες – ΕΛΤΑ.

Πρόσφατη ήταν η καθοριστική συμμετοχή του Υπερταμείου στην ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των παροχών ύδρευσης που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ενώ σε ότι αφορά τους δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, αρχαιολογικά μνημεία), κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις (νοσοκομεία, σχολεία κ.α) ο ρόλος του Υπερταμείου στην παραχώρηση τους στο κεφάλαιο ήταν και είναι κομβικός. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι από τον Ιούνη του 2018, και με τις επικυρώσεις και της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, στο Υπερταμείο πέρασαν πάνω από 10.000 ακίνητα και οικόπεδα του Δημόσιου (εγκαταστάσεις, αδόμητοι χώροι, κτίρια, χώροι κοινής χρήσης) τεράστιου συνολικού εμβαδού, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη πωληθεί κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες σε τράπεζες και επενδυτικά funds σε εξευτελιστικές τιμές.

Συνοψίζοντας το Υπερταμείο αποτελεί ένα βασικό μοχλό των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων κοινωνικών υποδομών, αγαθών και υπηρεσιών, έναν κεντρικό φορέα εκχώρησης τους στο μεγάλο κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο), και ως εκ τούτου αποτελεί βασική αιχμή της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου στις εργατικές και κοινωνικές ανάγκες. Ο δε χαρακτήρας του και οι όροι συγκρότησης του επιβεβαιώνουν την ανάγκη σύνθεσης των στόχων πάλης ενάντια στο ελληνικό κεφάλαιο με αυτούς ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Κλείνουμε το σημείωμα με τα απολύτως δηλωτικά ως προς τις προθέσεις του Υπερταμείου και της συνεργαζόμενης με αυτό εταιρείας PRODEA -η οποία επίσης συμμετέχει στο συνέδριο Real Estate- όσον αφορά τη γη, την κατοικία, τους δημόσιους χώρους, λόγια του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου Γ. Δημητριάδη και του διευθυντή της Prodea Α. Καρυτινού: «Στόχος του Υπερταμείου είναι να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι φτάνει στα 6 δισ. ευρώ» είπε πρόσφατα ο πρώτος, με τον δεύτερο να συμπληρώνει « Η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα οικόπεδα της Ευρώπης, ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν το εκμεταλλεύεται η χώρα».