Πέμπτη 25/5 στις 19:30 και Σάββατο 27/5 στις 19:00 στο χώρο της ταξικής αντεπίθεσης θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων με τον Maurizio Lazzarato.

Ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Maurizio Lazzarato γεννήθηκε το 1955 στην Ιταλία. Στα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο κίνημα της Εργατικής Αυτονομίας. Το 1979 αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπως και δεκάδες άλλοι διωκόμενοι αγωνιστές και αγωνίστριες, ύστερα από την εκτεταμένη κατασταλτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το ιταλικό Κράτος τον Απρίλη εκείνης της χρονιάς σε όλη τη χώρα.
Διατηρώντας πάντα μάχιμη την πολιτική του οπτική, παρήγαγε πλούσιο θεωρητικό – συγγραφικό έργο, εστιάζοντας στη μελέτη της άυλης εργασίας, την οντολογία της εργασίας και την επισφάλεια, τον γνωσιακό καπιταλισμό και την βιοπολιτική, το χρέος, το φασισμό, τον πόλεμο και την επανάσταση, καθώς και σ’ αυτό που έχει προσδιορίσει ως Μηχανή Κράτους – Κεφαλαίου.
Θα εκδώσει πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων: «Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου» (2012) [μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια], «Η κυβέρνηση του χρεωμένου ανθρώπου» (2013), «Ο καπιταλισμός μισεί τους πάντες» (2019), «Το αφόρητο παρόν, το επείγον της επανάστασης, τάξεις και μειονότητες» (2022), Πόλεμος και νόμισμα. Ιμπεριαλισμός του δολαρίου. Νεοφιλελευθερισμός. Επαναστατικές Ρήξεις (2023). To 2024 θα εκδοθεί από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες το βιβλίο «Πόλεμοι και Κεφάλαιο» (μαζί με τον Eric Alliez).

Το βιβλίο του “Πόλεμος η Επανάσταση; Γιατί η ειρήνη δεν είναι μια εναλλακτική”, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2022 από τις εκδόσεις «Ελευθεριακή Κουλτούρα». Αποτελεί μια σημαντική θεωρητική και πολιτική συμβολή στα επίκαιρα επαναστατικά ερωτήματα που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση φέρουν για άλλη μια φορά εμφατικά στο προσκήνιο, τα οποία θα έχουμε τη χαρά να συζητήσουμε μαζί του τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 27 Μαΐου στις 19.00 στον πολιτικό μας χώρο Καλλιδρομίου 49 Εξάρχεια).
Την πρώτη μέρα η συζήτηση θα έχει θέμα τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που διεξάγονται ακόμα και τώρα στη Γαλλία, και για τους οποίους ο Lazzarato έχει καταθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική. (Βλ. Maurizio Lazzarato: Σχετικά με τους ταξικούς αγώνες στη Γαλλία, μετάφραση Προλεταριακή) Πρωτοβουλία