[…] Η αστυνομική επιχείρηση των σκυλιών της κρατικής καταστολής στη Νέα Αγχίαλο στέφθηκε με “επιτυχία”. Πάνω στο νεκρό σώμα του φίλου και συντρόφου Σ. Δραβίλα οι τηλεκανίβαλοι ουρλίαζουν: αδίστακτοι ληστές, αιμοσταγείς δολοφόνοι.
Δε θα περιμέναμε βέβαια από τους φρουρούς της καπιταλιστικής κανονικότητας να υποδείξουν τους πραγματικούς άρπαγες του κοινωνικού πλούτου, τους πραγματικούς δολοφόνους του βίου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας: τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Θα ήταν άλλωστε παράλογο τα σκυλιά να δαγκώσουν τα αφεντικά τους. Αντίθετα, το κυνήγι τριών ανθρώπων, στοχοποιημένων ως ληστών τραπεζών, εκτελεστών αρχιφύλακα φυλακών, μελών ένοπλων οργανώσεων είναι το βούτυρο στο ψωμί τους.

[…] Ο Σπύρος δεν ήταν άγνωστος σε κάποιους από εμάς. Για ποιό λόγο ο Σπύρος έκρινε ότι έπρεπε να στρέψει το όπλο στον εαυτό του; Για τον οποίο βέβαια, φόβος για την ενδεχόμενη συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων σε βάρος του δεν αρμόζει! Κανένα βρωμόχερο των ανθρωποφυλάκων δε θα μπορούσε να τον αγγίξει χωρίς να συνυπολογίσει το κόστος.
[…] Γιατί ο πάντα χαμογελαστός Σπύρος, το παιδί που τιμούσε τις φιλίες του και τις υποσχέσεις του, καταθέτοντας πάντα ως εχέγγυο τον δυναμισμό του, ο φίλος που αντιμετώπιζε με γενναιότητα τους κινδύνους που διέτρεχε η ζωή και η ελευθερία του ως παράνομος, γνώριζε τί τον περίμενε.
Το είχε γευτεί απο την ηλικία των 21 ετών όταν πρωτοήρθε σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα του εγκλεισμού. Έκτοτε, με αρκετά χρόνια στην πλάτη του ως κρατούμενος, δραπέτης και φυγόδικος μέχρι την ηλικία των 34 ετών απέρριψε συνειδητά την επί μακρόν στέρηση της ελευθερίας του.
Αρνήθηκε όπως λίγοι μπορούν, να δει τον εαυτό του να περπατά ξανά στους άθλιους διαδρόμους και τα κελιά των σωφρονιστικών κολαστηρίων, αφήνοντας και τα τελευταία χρόνια μια ασυνθηκολόγητης νιότης στα σύγχρονα κάτεργα.
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΡΑΒΙΛΑ
Για μας ο Σπύρος δεν είναι ούτε ο “καρφάκιας”, ούτε ο “ελικοπτεράκιας” αλλά ο Σπύρος ο “κρα”, το αλάνι από τον Ταύρο, ο γελαστός και ατρόμητος, ο καλόψυχος φίλος…
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ- ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ, Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΚΑΙ Σ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ

Απόσπασμα από κείμενο «Σύντροφων και φίλων των συλληφθέντων της Ν. Αγχιάλου και του Σ. Δραβίλα» (1η Ιουνίου 2015)