Το βράδυ της Δευτέρας 17/7 ο 43χρονος διανομέας Ναζίρ Αχμέντ, ο οποίος εργαζόταν ανασφάλιστος στο ψητοπωλείο “Παραδοσιακό Οβελιστήριο” στην πλατεία της Άνοιξης, δέχθηκε άγρια επίθεση από το αφεντικό του, επειδή δεν κατάφερε να παραδώσει την τελευταία παραγγελία, καθώς η διεύθυνση ήταν λανθασμένη. Όταν επέστρεψε στο μαγαζί το αφεντικό του επιτέθηκε με γροθιές στο πρόσωπο και του πέταξε τασάκια και ποτήρια βρίζοντας τον ρατσιστικά ενώ όταν ο διανομέας προσπάθησε να διαφύγει εκείνος του κατέστρεψε το μηχανάκι, εμβολίζοντάς το με το αυτοκίνητο του. Ο διανομέας κάλεσε την αστυνομία η οποία στην αρχή δεν ήρθε καν, ενώ στη συνέχεια τον προέτρεψε να μην κάνει μήνυση. Την επόμενη μέρα καλέστηκε συγκέντρωση έξω από το μαγαζί από αντιρατσιστικές συλλογικότητες και σωματεία με την συμμετοχή πολλών μεταναστών εργατών, ενώ καλείται νέα συγκέντρωση την Τρίτη 25/7 στις 19:00, στην πλατεία της Άνοιξης.

Την Πέμπτη 20/7, ο ΑΜΕΑ διανομέας Γιώργος Πατρινός ο οποίος εργαζόταν με ποδήλατο σε ψητοπωλείο στην Χαλκίδα, εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας και έπειτα από καρδιακή ανακοπή κατέληξε. Ο 46χρόνος εργαζόταν ανασφάλιστος σε συνθήκες καύσωνα κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών. Ενώ αρχικά τοπικά sites και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση, στη συνέχεια την διαστρέβλωσαν, προσπαθώντας να αποκρύψουν ότι εργαζόταν ως διανομέας, λέγοντας ότι έκανε απλά βόλτες με το ποδήλατο στην ζέστη. Ερωτήματα προκαλεί και η απαράδεκτη ανακοίνωση του νοσοκομείου Χαλκίδας η οποία αναφέρει ότι “προσεκομίσθει με ασθενοφόρο άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας) άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση άμφου”. Παράλληλα ο ίδιος ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά αναπαρήγαγε την ψεύτικη είδηση ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να δηλώσει ότι εργαζόταν ως διανομέας ανασφάλιστος.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας τονίζει ότι ο 46χρόνος εργαζόταν ως διανομέας και αναφέρει ότι το εργοδοτικό έγκλημα δεν πρέπει να συγκαλυφθεί, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων της Χαλκίδας αλλά και της ίδιας της μητέρας του λένε ότι ο ίδιος εργαζόταν στο συγκεκριμένο ψητοπωλείο. Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες εβδομάδες όπου εργάτης χάνει την ζωή του, εξαιτίας της εργασίας σε εξωτερικό χώρο τις μεσημεριανές ώρες κατά την διάρκεια του καύσωνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ρατσιστικές συμπεριφορές, ξυλοδαρμοί, ανασφάλιστη εργασία, εργασία με ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, εξοντωτικά ωράρια. Αυτή η συνθήκη αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες σε πολλούς κλάδους. Και όλα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης, των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας που ξεπλένουν και συγκαλύπτουν τα εγκλήματα των αφεντικών.

Την ίδια στιγμή που μετράμε δεκάδες δολοφονίες εργατών και εργατριών και εκατοντάδες τραυματίες η κυβέρνηση φέρνει κοινή ρύθμιση των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία αυξάνει εμμέσως το γενικό όριο συνταξιοδότησης από τα 67 στα 74 έτη.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ταξική οργάνωση στους χώρους δουλειάς αλλά και έξω από αυτούς είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη η οποία δέχεται ολομέτωπη επίθεση από το κράτος, το κεφάλαιο και τα αφεντικά.
Να μην αφήσουμε καμία εργοδοτική δολοφονία αναπάντητη. Να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τις σύγχρονες κοινωνικές και εργατικές ανάγκες.

ΑΝΥΠΟΧΩΤΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ – ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΞΗΣ