Ταξική Αντεπίθεση | Για τη δολοφονική επίθεση Κροατών και Ελλήνων φασιστών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Η δολοφονική επίθεση Κροατών και Ελλήνων φασιστών χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο με απανωτές μαχαιριές νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ και το σοβαρό τραυματισμό αρκετών ακόμα ατόμων -μεταξύ των οποίων και ενός 12χρονου κοριτσιού-, αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό και πολιτικό γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την ένταση που λαμβάνει στις μέρες μας το φασιστικό φαινόμενο –εγχώρια και διεθνώς- τη στενή του σύνδεση με το καπιταλιστικό προϊόν που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την ανοχή, στα επίπεδα της συνενοχής και της αρωγής, που εμφανίζει ο κρατικός μηχανισμός-και η αστυνομία ειδικότερα- στην ανάπτυξη του.

Τα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά της κύριας ομάδας κρούσης της δολοφονικής επίθεσης στη Ν. Φιλαδέλφεια, αυτής των οργανωμένων οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ, είναι γνωστά: Οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι είναι οι αντίστοιχοι «δικοί» μας ταγματασφαλίτες, οι Κροάτες συνεργάτες των Ναζί Oυστάσι, ενώ ο σκληρός πυρήνας τους αποτελείται από φασίστες με πλούσιο ιστορικό επιθέσεων εναντίον μεταναστών, της LGBTQ κοινότητας, κοινωνικών αγωνιστών και αγωνιστριών, αναρχικών, αντιφασιστών, κομμουνιστών. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι είναι τέτοια η ισχύς και η εξάπλωση του οπαδικού φασισμού στην Κροατία που συχνά θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και στοιχειώδεις μορφές οργάνωσης και παρέμβασης του ανταγωνιστικού και εργατικού κινήματος, γεγονός που καθιστά την πολυεθνική εργατική τάξη μιας ολόκληρης χώρας δέσμια της εργοδοτικής και φασιστικής τρομοκρατίας. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στην Κροατία. Και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά των Βαλκανίων, όπως τη Σερβία, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης όπως την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρωσία συμβαίνει το ίδιο. Εμβληματικό παράδειγμα του ρόλου που έχει επιτελέσει η οργανική σύνδεση χούλιγκαν και φασιστών στη σύγχρονη ιστορία και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης των γεωπολιτικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αποτελεί η κοινή συμμετοχή τους στα γεγονότα του Μεϊντάν στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα τη δολοφονία συνδικαλιστών και αγωνιστών στο «Σπίτι του Λαού» στην Οδησσό το 2014.

Οι σχέσεις της κροατικής ομάδας με οπαδούς του Παναθηναϊκού και η άτυπη νομιμοποίηση τους ως σχέσεις «αντίπαλου δέους» στην εξίσου απεχθή σύμπραξη οπαδών του Ολυμπιακού με φασίστες οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα αποτελούν επί σειρά ετών κοινό μυστικό. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οπαδοί περάσανε τα σύνορα τριών, τεσσάρων χωρών για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονική επίθεση τους και διένυσαν μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων εντός της Ελλάδας χωρίς να σημάνει συναγερμός στις αρχές, παρότι σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αυτές ήταν πλήρως ενήμερες, δεν μας προκαλεί ασφαλώς κάποια έκπληξη. Δεν είμαστε από αυτούς που απορούν για την ανοχή της αστυνομίας στις φασιστικές συμμορίες ή από αυτούς που θα διαμαρτυρηθούνε για το ότι «η αστυνομία είναι ανεπαρκής ή δεν κάνει καλά την δουλεία της». Ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι μια χαρά την κάνει, και αυτό είναι το ουσιαστικό πολιτικό «σκάνδαλo» της πρόσφατης υπόθεσης.

Η αποτροπή μιας οργανωμένης επίθεσης φασιστών – παρακρατικών και της δολοφονίας ενός νεολαίου, δεν θα μπορούσε να ανήκει στις προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού. Στην ατζέντα του τελευταίου βρίσκεται η περιφρούρηση των αντεργατικών νομοσχεδίων για 16ωρη εργασία, η στρατηγική του «όλα στο κεφάλαιο», η αντιμεταναστευτική θανατοπολιτική, η καταστολή εναντίον των ανθρώπων που αγωνίζονται να σώσουν τις κατοικίες τους από τις πυρκαγιές, τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας, η προστασία και η επέκταση των νατοϊκών βάσεων, η βίαιη εκκένωση καταλήψεων, κοινοτήτων αγώνα, χώρων πρασίνου, οι επιθέσεις κατά διαδηλωτών και απεργών. Όλα αυτά δηλαδή που προωθούν την υποτίμηση μας ως Τάξη και ως τέτοια λιπαίνουν την ανάπτυξη του φασισμού.

Τα γήπεδα – κλουβιά δεν αποτελούν ουδέτερα εδάφη. Διέπονται από σκληρούς άγραφους κανόνες όσο και από τους πολύ συγκεκριμένους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, από τους οποίους οποιοσδήποτε αποκλίνει ή θα περιθωριοποιηθεί ή θα εκτοπιστεί από τις κερκίδες. Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) αποτελούν καπιταλιστικές επιχειρήσεις που διέπονται από τις σάπιες αξίες του καπιταλιστικού συστήματος, του κέρδους, του ρατσισμού, της πατριαρχίας. Οι πρόεδροι των ΠΑΕ είναι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες, στυγνοί αδίστακτοι καπιταλιστές, εχθροί του εργαζόμενου λαού, διαπλεκόμενοι με μαφίες, αρχετυπικές μορφές αυτό που εύστοχα ονομάστηκε κάποτε Λ.Μ.Α.Τ (λούμπεν μεγαλοαστική τάξη). Εκτός από την παραγωγή κέρδους, μέσα από την ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο οι καπιταλιστές πρόεδροι των ΠΑΕ συγκροτούν ιδιωτικούς στρατούς και στρατιές επίδοξων δολοφόνων που θα μπουν στην μάχη για τα συμφέροντα τους.

Η εξουσιομανία, η ματσίλα και ο σεξισμός, η επικράτηση και η λατρεία του ισχυρού, η ναρκοκουλτούρα, η συντριβή του αδύναμου, ο ανταγωνισμός μέχρι θανάτου, με αλλά λόγια η προώθηση της ενδοταξικής βίας και του κοινωνικού κανιβαλισμού είναι τα «ιδανικά» και οι «αξίες» που εκκολάπτονται στους πάσης φύσεως συνδέσμους οπαδών, στοιχεία που αποτελούν και την πρώτη ύλη της ανάπτυξης του κοινωνικού εκφασισμού.

Καμιά σχέση δεν έχει το ποδόσφαιρο της παρέας, της κοινωνικοποίησης, της λαϊκότητας, με το σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο του κέρδους, του ατομισμού, του χουλιγκανισμού και του φασισμού. Σε κάθε περίπτωση αντιφασισμός και χουλιγκανισμός δεν πάνε μαζί! Όποιος θέλει να λέγεται αντιφασίστας δεν μπορεί να προσκυνάει τις φανέλες των εκμεταλλευτών του και βασικών τροφοδοτών του φασισμού, αλλά οφείλει να μπει εδώ και τώρα στον αγώνα για την καταστροφή των συμφερόντων τους. Όποιος θέλει να λέγεται αντιφασίστας δεν μπορεί να «εξεγείρεται» για τις αδικίες σε βάρος της ομάδας του και να σιωπά για τα πολλαπλά εγκλήματα (περιβαλλοντικά, πολιτικά, οικονομικά, αθλητικά) που διαπράττει η ομάδα του και οι οπαδοί της.

Ενάντια στο καπιταλιστικό προϊόν ποδόσφαιρο, τον φασισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που αυτό παράγει, να κάνουμε πράξη το παλιό και διαχρονικά επίκαιρο σύνθημα : Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΚΕΡΚΙΔΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Φασίστες και Αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο – Ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο!