ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους σηματοδοτεί την παραπέρα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου. Η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ερντογάν, μαζί με την ένταξη της Φιλανδίας οξύνουν ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ – Ρωσίας, διευρύνοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης. Με την ένταξη των δυο χωρών στη Συμμαχία το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει ακόμα περισσότερους στρατιώτες και οπλικά συστήματα, αλλά και μεγάλο αριθμό υποστηρικτικών υποδομών για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του (αεροπορικές βάσεις, λιμάνια και διαύλους εφοδιασμού).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των κρατών μελών της Συμμαχίας ανοίγει ο δρόμος της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση έχει προχωρήσει πέρα από την ανάγκη για το Σχέδιο Δράσης Μέλους». Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας το οποίο θα παρακολουθεί την προσαρμογή του Ουκρανικού στρατού στα ΝΑΤΟικά δεδομένα με ορίζοντα την ολοκλήρωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών του καθεστώτος του Κιέβου.

Επίσης, στη σύνοδο αποφασίστηκε η περεταίρω ενίσχυση των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης ύψους 1,5 δισ. Δολαρίων. Συγκεκριμένα θα δοθούν πύραυλοι SCALP, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bushmaster, άρματα μάχης Leopard 1A5, οχήματα μάχης πεζικού, συστήματα αεράμυνας Patriot, drones, πυρομαχικά κλπ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η χορήγηση F16 και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θεωρεί πυρηνική απειλή την εξέλιξη αυτή, καθώς τα F16 έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Οι εξελίξεις αυτές ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς από τη μια πλευρά διαιωνίζουν την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και από την άλλη δημιουργούν τις προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης γενίκευσης του πολέμου και άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤ0 – Ρωσίας. Άλλωστε, στη σύνοδο του Βίλνιους έγιναν και ασκήσεις επί χάρτου με τρία σενάρια πολεμικής εμπλοκής: 1) στο Βόρειο Ατλαντικό 2) στη Γερμανία, τη Βαλτική και τις γειτονικές χώρες και 3) στη νότια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Πέρα από το ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι ορατό κι ένα ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ με την Κίνα, καθώς από την περσινή σύνοδο η Συμμαχία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Κίνα ως “συστημικό αντίπαλο”. Στην τελική δήλωση της Συνόδου του Βίλνιους η Κίνα περιγράφεται ως πρόκληση για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς «έχει στόχο την ανατροπή της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες». Η προοπτική δημιουργίας ενός “Ασιατικού ΝΑΤΟ”, παρ’ ότι συναντά τις έντονες αντιρρήσεις της Γαλλίας, δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, η οποία έκανε σαφές πως δεν θα ανεχτεί την «επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού». Σ΄ αυτό το πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους της (Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Γαλλία) πραγματοποίησαν τον Ιούλιο γιγαντιαίες αεροπορικές ασκήσεις στον Ειρηνικό, στην “αυλή” της Κίνας. Είναι ενδεικτικό πως στην άσκηση Mobility Guardian χρησιμοποιήθηκαν εφταπλάσιες στρατιωτικές δυνάμεις σε σχέση με το 2021! Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς οι ασκήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως “συνεκτική κόλλα” για μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στον Ινδο-Ειρηνικό. Ας μην ξεχνάμε πως τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ μίλησε για αναπόφευκτη σύγκρουση και αναμέτρηση της Κίνας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ: «Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση, και ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες;». Λίγες ημέρες αργότερα ο Σι Τζιπίνγκ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και ζήτησε από τους στρατηγούς του να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Σ’ αυτό ακριβώς το περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι και αίμα οφείλουμε ως κίνημα να στήσουμε αναχώματα αντίστασης και διεθνιστικής αλληλεγγύης απέναντι στις πολεμικές μηχανές. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ο πόλεμος ως έκφραση της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και των ανακατατάξεων ισχύος που αυτή γεννά, παράγει ταυτόχρονα τα πολιτικά και ταξικά μας καθήκοντα στον δικό μας τόπο. Μία θέση που έχοντας ως πυξίδα το σύνθημα «ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα, μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ» απευθύνει κάλεσμα για τη μεταφορά του πολέμου στα μετόπισθεν και τη μετατροπή του σε ταξικό –επαναστατικό πόλεμο ενάντια στο ελληνικό κράτος. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Από τα δικά μας εδάφη, μόνος δρόμος για να συμβάλουμε στη λήξη του αιματοκυλίσματος στην Ουκρανία και την αποτροπή μιας νέας παγκόσμιας ανθρωποσφαγής είναι να συγκρουστούμε έμπρακτα με την “εθνική γραμμή” του ελληνικού κράτους και την πλήρη ευθυγράμμισή του με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, να συγκρουστούμε έμπρακτα με την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη στρατιωτική βάση και πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Ταξική Αντεπίθεση, ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών (Αθήνα), Πέλοτο, στο δρόμο για την Αναρχία και τον Κομμουνισμό (Ξάνθη), Αναρχική Ομάδα «Δυσήνιος Ίππος» (Πάτρα), Συνέλευση Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη)