Την Τετάρτη 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίθεση στο χώρο του Αναγνωστηριου και στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος για την καλεσμένη αντιφασιστική συγκέντρωση. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ομάδα περίπου 30 ατόμων προσέγγισε συντεταγμένα από το απέναντι πεζοδρόμιο και προσπαθούσε να προκαλέσει συμπλοκή. Δεδομένης της κατάστασης η περιφρούρηση κράτησε αμυντική στάση προσπαθώντας να περιορίσει τα άτομα. Στη συνέχεια μετά απο την συμπλοκή, τα άτομα αποχώρησαν και ο συγκεντρωμένος κόσμος παρέμεινε για κάποια ώρα στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε μέσα στο Αναγνωστήριο, όπου και ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ομάδα δεκάδων ατόμων με κάποια να έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά και να είναι οπλισμένοι, προσπάθησαν να επιτεθούν στον κόσμο που βρισκόταν στον χώρο για ακόμα μία φορά. Μετά από μικρής έντασης συμπλοκή τα άτομα αποχώρησαν. Η παρουσία αστυνομίας και ασφάλειας καθ’ όλη την διάρκεια των επιθέσεων ήταν διακριτική. Οι επιθέσεις οργανώθηκαν από τα ίδια group chat που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση μεταναστών.

Το Αναγνωστήριο και ο κόσμος που συμμετέχει στις δομές του χώρου, από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών στον Έβρο, έχει στηρίξει έμπρακτα και έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις για να στήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης που βοηθά στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών με όλα τα απαραίτητα. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες έχουν συγκεντρωθεί τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα για τα άτομα που συμμετέχουν στην πυρόσβεση, για αυτούς που εκκένωσαν τις κατοικίες τους. Από το Αναγνωστήριο ξεκίνησε και η συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος”, που τις τελευταίες μέρες καθημερινά προσφέρει εκατοντάδες μερίδες τροφής σε όσα άτομα είναι στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών. Σε αυτόν τον κόσμο επέλεξαν να επιτεθούν. Στον κόσμο της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, που μέρα – νύχτα βρισκόταν στους δρομους βοηθώντας με κάθε τρόπο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ντόπιους, τους ξένους και κάθε άτομο που ζεί εδώ να αντιληφθεί και να σκεφτεί ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος για τα δεινά μας. Εμείς το λέμε και θα το ξαναλέμε με όλη μας την φωνή. Οι πραγματικές ευθύνες δεν είναι άλλες από τις κρατικές. Η ελλιπής δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των ζωών και της φύσης είναι η κρατική πολιτική που οδηγεί σε καταστροφές όπως αυτή στον Έβρο. Το κράτος επιλέγει να δίνει εκατομμύρια στους μηχανισμούς καταστολής μπάτσους και στρατό, να περνά νόμους που επιτρέπουν στα αφεντικά να καταπατούν και να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Χωρίς προφανώς κανένα στοιχείο οι φασίστες αναπαράγουν το αφήγημα ότι οι μετανάστες είναι αυτοί που ανάβουν τις φωτιές και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις περιπολίες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι φωτιές δεν μπαίνουν για να μπορούν να περάσουν τα σύνορα οι μετανάστες. Τεράστιες εκτάσεις γίνονται στάχτη και αποκαΐδια για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή. Από την καμμένη γη επωφελούνται όσοι λεηλατούν την φύση για την ανέγερση τουριστικών θερέτρων, αιολικών πάρκων, για την διάνοιξη δρόμων για την εξυπηρέτηση των πολεμοχαρών σχεδίων των ιμπεριαλιστών και για πολλούς άλλους λόγους. Όπως βλέπουμε αλλωστε καθημερινά η φύση του λυσσαλέου κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος δεν λογαριάζει ανθρώπινες ζωές, φύση, οικοσύστημα στο όνομα του κέρδους.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ