Oι πρόσφατες αποκαλύψεις του Salomon που ήρθαν στη δημοσιότητα επιβεβαίωσαν αυτό που αποτελούσε εδώ και καιρό κοινό μυστικό. Στα πλοία της Αttica group που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα Ιταλία έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι κράτησης για τη μεταφορά και την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για κλουβιά, που έχουν ειδικά διαμορφωθεί εντός τουαλετών και αποθηκευτικών χώρων, στα οποία κρατούνται μετανάστες για πολλές ώρες -ως και 50- ακόμα και με χειροπέδες, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες έχουν “φιλοξενήσει” και ανήλικα παιδια.

Οι συνθήκες είναι φρικτές, με έντονες οσμές και αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, το αίσθημα απομόνωσης δε ασφυκτικό: «δεν μπορείς να καταλάβεις που είναι ο ουρανός ή το έδαφος» επειδή δεν υπάρχει παράθυρο, όπως τονίζει μετανάστης.

Πίσω από την καπιταλιστική βιτρίνα του άνετου και απολαυστικού ταξιδιού, ξεπροβάλλει πεντακάθαρο το φρικτό πρόσωπο του Φασισμού και μαζί του αυτών που τον γεννούν: του Κεφαλαίου (στην προκειμένη του εφοπλιστικού και του μονοπώλίου της Attica), του Κράτους (Υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας, Αστυνομία, Λιμενικο) και των ενεργούμενων τους στο πλοίο που εφαρμόζουν -κατά παράβαση ακόμα και αυτής της διάτρητης αστικής νομιμότητας- τις επιταγές των αφεντικών.

Όπως έγραφε η ΤΑ για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυωτη στον Πειραιά: ” Η στυγερή δολοφονία του Αντώνη συμπυκνώνει την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος και των κοινωνικών σχέσεων εξουσίας, επιβολής, εξαχρείωσης και κανιβαλισμού που αυτό παράγει. Ειδικότερα αποτελεί ένα έγκλημα της κορωνίδας του ελληνικού καπιταλισμού, του εφοπλιστικού κεφαλαίου, και του αδυσώπητου κανονιστικού πλαισίου επί του οποίου συγκροτείται η «εύρυθμη λειτουργία της επιβατηγού ναυσιπλοΐας», όπως σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος συνηθίζει να ονομάζει τους όρους κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Εύρυθμη εφοπλιστική κερδοφορία όμως, πέρα από προκλητικές φοροαπαλλαγές και γιγαντιαίες κρατικές επιδοτήσεις, σημαίνει πανάκριβο εισιτήριο και αυστηρός έλεγχος των επιβατών, σημαίνει κατάργηση προδιαγραφών ασφαλείας και στοιχειωδών συμπεριφορών ανθρωπιάς, σημαίνει άθλιες εργασιακές συνθήκες, σημαίνει μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ειδικούς χώρους φύλαξης εντός των πλοίων (όπως συστηματικά κάνει η Αttica Group), σημαίνει μεταγωγές κρατουμένων με χειροπέδες μέσα στο πλοίο, σημαίνει την ύπαρξη ενός διευθυντικού προσωπικού σκληρού και αδίστακτου, ικανού να επιβάλλει και να επιτηρεί εν πλω αυτήν ακριβώς τη συνθήκη.