Αντιφασίστες/Αντιφασίστριες από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά | παρέμβαση σε Περισσό/Πευκάκια για τη φασιστική δολοφονία του μετανάστη Σιράζ Σαφτάρ

Το πρωί του Σαββάτου 16/9 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση – μικρή πορεία στη γειτονιά του Περισσού και των Πευκακίων ως μια πρώτη κίνηση στην γειτονιά που δολοφονήθηκε στις 12/8, από τέσσερα νεαρά φασιστοειδή, ο μετανάστης προλετάριος από το Πακιστάν, Σιράζ Σαφτάρ. Περίπου 70 συντρόφισσες και σύντροφοι πλαισίωσαν την κίνηση που προέκυψε μέσα από την ανοιχτή συνέλευση που καλέσαμε για τη δημιουργία μπλοκ στην πορεία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Η πορεία, ξεκινώντας από τον σταθμό του Περισσού, πέρασε, στάθηκε και μοίρασε κείμενα στη λαϊκή αγορά όπου εργαζόταν ο Σιράζ, ενώ μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια, κρεμάστηκαν πανό, φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα στις γύρω γειτονιές. Το ριζοσπαστικό αντιφασιστικό κίνημα, ο κόσμος του Αγώνα, δεν θα ξεχάσει τη δολοφονία του Σιράζ. Η γειτονιά όπου δολοφονήθηκε θα είναι ένα ακόμα πεδίο αγώνα την επόμενη περίοδο.

Όλες και όλοι στην πορεία στο Κερατσίνι τη Δευτέρα 18/9 στις 5.30μμ.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στη σημερινή παρέμβαση:

Για την φασιστική δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σιράζ Σαφτάρ στον Περισσό

10 χρόνια μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χ.Α στο Κερατσίνι

10 χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής , η φασιστική βία όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά αναζωπυρώνεται ως οργανικό στοιχείο του καπιταλισμού ειδικά σε περιόδους κρίσης του.

Ως παραπληρωματική δράση και χρήσιμη εφεδρεία του κράτους απέναντι στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», ως εμπροσθοφυλακή τρομοκρατίας και πειθάρχησης των μεταναστευτικών ροών, ως απεργοσπαστικός μηχανισμός του κεφαλαίου για την καταστολή απεργιών και ταξικών αγώνων.

Γιατί η επανασυσπείρωση των φασιστών ειδικά με αιχμή το «αντιμεταναστευτικό» συμβαίνει σε μια συγκυρία που η ίδια η κυβέρνηση με την ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική της νομιμοποιεί την εξόντωση και τις δολοφονίες μεταναστών στρώνοντας έδαφος με διάφορα σαθρά ιδεολογήματα σε κάθε λογής αποβράσματα, συνωμοσιολογούς και ακροδεξιούς ώστε να διεξάγουν πογκρόμ εναντίον τους, να τους βασανίζουν και να τους δολοφονούν.

Γιατί είναι το ίδιο το σύστημα που πριμοδοτεί την επανεμφάνιση των φασιστών , την αναζωπύρωση της ενδοταξικής βίας και του κοινωνικού εκφασισμού στην κοινωνία. Είναι το ίδιο το σύστημα που πριμοδοτεί συνωμοσιολογικά θεωρήματα που στοχοποιούν τους μετανάστες σε έναν εσμό παρακρατικών και κρατικών κύκλων, που προωθεί και συγκαλύπτει τη φασιστική δράση και καλλιεργεί ένα δίχτυ προστασίας και υποστήριξης των φασιστών στις τοπικές κοινωνίες. Είναι το ίδιο το σύστημα που στοχοποιεί τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους ώστε πάνω τους να ξεσπάσει η συσσωρευμένη κοινωνική οργή απέναντι στην ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή που βιώνει ο πλανήτης εξαιτίας των πολιτικών του καπιταλιστικού συστήματος και των κρατών του.

Γιατί οι φράχτες της Ευρώπης φρουρίου, τα δολοφονικά pushbacks του λιμενικού και της frontex που οδήγησαν μεταξύ άλλων στο κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στην Πύλο, οι κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον μεταναστριών στα κέντρα των μητροπόλεων, τα στρατόπεδα εξόντωσης μεταναστών όπως το ΚΥΤ Αλεξανδούπολης και τα πολεμικά όπλα του ΝΑΤΟ λειτουργούν σε πλήρη αρμονία με τα μαχαίρια των φασιστών και τα πογκρόμ ενάντια στους εξαθλιωμένους του καπιταλιστικού κόσμου. Γιατί τα πρόσφατα γεγονότα σε Αλεξανδρούπολη και Λεμεσό σε βάρος μεταναστών προς ποιανού το όφελος λειτουργούν αν όχι εκείνων που εμφανίζουν τους φασίστες ως αντισυστημική δύναμη επιδιώκοντας οι κοινωνικές αντιστάσεις να μείνουνε στον γύψο;

Γιατί η ίδια η κυβέρνηση επιλέγει τους φασίστες ως το μακρύ της χέρι φροντίζοντας παράλληλα να τους οριοθετεί όταν εκείνοι την εκθέτουν στα μάτια της κοινής γνώμης ή επιχειρούν να αμφισβητήσουν το κρατικό μονοπώλιο της βίας αναλαμβάνοντας πιο αναβαθμισμένη δράση από εκείνη που το σύστημα επιλέγει.

Ο φασισμός όμως στις μέρες μας δεν εκφράζεται μόνο οργανωμένα αλλά αποτελεί μια συνθήκη κοινωνικά διάχυτη μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικού εκφασισμού, έντασης της έμφυλης βίας και γενικευμένης σήψης που οι αξίες της κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης δοκιμάζονται και οι ταξικές διεκδικήσεις που παραδοσιακά κρατήσανε την κοινωνία όρθια τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται σε ύφεση . Το κράτος επενδύει συστηματικά και με σχεδιασμό στην συνθήκη αυτή ώστε οι φτωχοί να κυνηγάνε τους φτωχότερους , ώστε οι εκμεταλλευόμενοι να εξοντώνονται στα πέταλα των γηπέδων, στις πλατείες και στους δρόμους.

Η δολοφονία του μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν Σιράζ Σαφτάρ στις 12/8 στον Περισσό από νεαρά άτομα Ελληνικής καταγωγής, σε μια γειτονιά που μόλις πριν από έναν μήνα δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής μετά από επιδρομή χούλιγκανς -ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, και η απόπειρα συγκάλυψης από αστυνομία και ΜΜΕ αποτελεί ακόμα μια στιγμή όξυνσης της κρατικής και φασιστικής βίας. Ακόμα μια στιγμή όξυνσης του κοινωνικού και ταξικού πολέμου και πιο ειδικά του πολέμου εναντίον των μεταναστ (ρι) ών. Η αριστοτεχνική συγκάλυψη κράτους και ΜΜΕ που σπεύσανε από την πρώτη στιγμή να αποδώσουν στην δολοφονία χαρακτηριστικά ληστείας και ξεκαθάρισματος λογαριασμών απομονώνοντας τα ρατσιστικά κίνητρα των δραστών , φανερώνει την αγωνία του κράτους απέναντι στα οξυμένα αντιφασιστικά αντανακλαστικά τμήματος της κοινωνίας.

Για εμάς, η δολοφονία του Σαφτάρ, ενός προλετάριου μετανάστη που δολοφονήθηκε εν ψυχρό την στιγμή που κατευθυνόταν προς την λαϊκή αγορά που εργαζόταν αποτελεί δολοφονία με ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα. Τα αποβράσματα που διέπραξαν μια τέτοια δολοφονία εναντίον ενός φτωχού ανθρώπου που βιοποριζόταν από τον πάγκο της λαϊκής αγοράς πως αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν αν όχι φασιστοειδή; Στην γειτονιά του Περισσού υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για επιθέσεις σε βάρος μεταναστών για αρκετά μεγάλο διάστημα πριν την δολοφονία του Σαφταρ, γεγονός που φανερώνει ότι η δολοφονία του αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς ρατσιστικών επιθέσεων που προηγήθηκαν. Τα κριτήρια για την δολοφονία του Σαφταρ , εκείνα που ενεργοποίησαν την δολοφονία του δεν είναι άλλα εξάλλου από όσα διαπερνούν το σύνολο του ακροδεξιού εσμού ( ανοργάνωτου ή οργανωμένου) που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες πογκρόμ και δολοφονίες εναντίον μεταναστών. Ο Σαφταρ κρίθηκε από τα αποβράσματα που τον δολοφόνησαν ως εύκολος στόχος , ως κοινωνικά και ταξικά αδύναμος , ως φυλετικά υποδεέστερος απέναντι στην λευκή ανωτερότητα τους.

Η αντιφασιστική πάλη μπορεί να αποτελέσει τους προσεχείς μήνες όχημα συσπείρωσης για το ανταγωνιστικό κίνημα και πεδίο όξυνσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων συνολικά με αφετηρία την διαδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18.9. Η απόπειρα συγκάλυψης του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας στον Περισσό μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας απέναντι στο φασισμό μπορεί και οφείλει να αποτελέσει κεντρικό πεδίο παρέμβασης και όξυνσης για το ανταγωνιστικό κίνημα αφού ταυτόχρονα αποτελεί κάλεσμα σε μάχη απέναντι στο κράτος και τον καπιταλισμό.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ : ΔΕΥΤΕΡΑ 18.9 – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ 60 / 17: 30

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Λεμεσό και από το Κερατσίνι μέχρι τον Περισσό

Ανυποχώρητος Αγώνας με όλα τα μέσα απέναντι σε Κράτος , Κεφάλαιο και φασίστες