Με τη συνήθη αλαζονεία που τους χαρακτηρίζει, οι μεγαλοκαπιταλιστές του ΣΕΒ εξήγγειλαν προχθές διαμέσου του πολιτικού τους προσωπικού, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια σειρά πρωτοβουλιών τους για την οικονομική στήριξη των πληγέντων περιοχών και των ανθρώπων τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες. Αφού ανέλαβαν εργολαβικά τα έργα ανακατασκευής των περιοχών που έχουν πληγεί- έργα αξίας πολλών δις. τα οποία θα αναλάβουν οι ίδιες εταιρείες που είχαν κατασκευάσει τα εντελώς ανεπαρκή έργα για τις καταστροφές των προηγούμενων ετών-, αφού θα αναπλάσουν καπιταλιστικά τις κατεστραμμένες περιοχές με αιολικά πάρκα και πλατφόρμες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU και LNG και εξαγωγής χρυσού, δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν με ελάχιστα πόσα στο Ταμείο Αρωγής που πρόκειται να συστήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων.

Δεν είναι γνωστό αν ακόμα κι αυτά τα μικροποσά θα εκπίπτουν από την φορολογία τους – καθώς οι καπιταλιστές του ΣΕΒ δεν προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα τίποτα-, το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι για τα μεγάλα αφεντικά αυτού του τόπου – που μόλις πρόσφατα είδαν έναν κατά παραγγελία τους αντεργατικό νόμο (Γεωργιάδη) να ψηφίζεται, την ώρα που τα κέρδη τους εκτινάσσονται φτάνοντας το 90% το 2022 για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο- τα ποσά αυτά δεν είναι παρά ψίχουλα, που αντιστοιχούν σε ένα απειροελάχιστο κομμάτι της υπεραξίας που έχουν καρπωθεί. Είναι τα ψίχουλα εκείνα με τα οποία παραδοσιακά η αστική τάξη καθίσταται με τις ευλογίες του πολιτικού της προσωπικού και της πάντα πρόθυμης Εκκλησιάς σε εθνικά ευεργέτιδα και φιλεύσπλαχνη τάξη.

Σε κάθε περίπτωση οι προκλητικές εξαγγελίες των αφεντικών είναι ακόμα μια πράξη του ολοκληρωτικού πολέμου που έχει κηρύξει το κεφάλαιο στον κόσμο της εργασίας, μια ακόμα απόδειξη της αποθράσυνσης του που θα γίνεται νομοτελειακά μεγαλύτερη όσο το αντίπαλο δέος δεν συγκροτείται πολιτικά και οργανωτικά με αντίστοιχους πολεμικούς όρους.