Ταξική Αντεπίθεση | Αλληλεγγύη στις καταλήψεις, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, τις κινηματικές δομές (Διαδ. 21/10 Στ. ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων 12:00 μμ)

Στις 25/8 το κράτος και οι ένστολοι εντολοδόχοι του εκκενώνουν το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι “Άνω Κάτω Πατησίων” καθώς και το κοινωνικό κέντρο “Ζιζάνια”, δύο καταλήψεις με μακρά και πλούσια κινηματική δράση, δυο αυτοοργανωμένες εστίες κοινωνικής και ταξικής αντίστασης. Η επίθεση έγινε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και ταξικής αντιπαράθεσης με το κράτος και τον Δήμο Αθηναίων, σε μια περίοδο προεκλογική, όπου το ζήτημα της “ανάπλασης” των δημόσιων χώρων και της αλλαγής της φυσιογνωμίας ολόκληρων γειτονιών του κέντρου τέθηκε εμφατικά στο προσκήνιο.

Στο βωμό των πολιτικών του «όλα στο κεφάλαιο», των πολιτικών του εξευγενισμού, της τουριστικοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων θυσιάζεται η κάθε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου που περιφράσσεται και εμπορευματοποιείται. Φυσικά, από τα σχέδια αυτά πληττόμενοι δεν είναι άλλοι παρά οι εναπομείναντες κάτοικοι των γειτονιών που βλέπουν τα νοίκια τους και το συνολικό κόστος ζωής τους να ανεβαίνει κατακόρυφα, την ώρα που η αγοραστική αξία του μισθού τους συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα. Που βλέπουν τους ήδη ελάχιστους χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη να μειώνονται συνεχώς την ώρα που το επαναλαμβανόμενο κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα των περιαστικών πυρκαγιών χαμηλώνει δραματικά το επίπεδο ζωής ειδικά στις εργατικές λαϊκές γειτονίες της πόλης.

Η καταστολή των καταλήψεων το τελευταίο διάστημα ασφαλώς δεν είναι συγκυριακή. Συνδέεται στενά με τη πολυεπίπεδη επίθεση εναντίον των εκμεταλλευόμενων τάξεων και την ανάγκη συντριβής των αντιστάσεων που αυτή προϋποθέτει. Αναδεικνύει ότι η φτωχοποίηση και η ταξική υποτίμηση δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο αλλά πυρηνικό στοιχείο των κεντρικών πολιτικών επιλογών του κεφαλαίου και του κράτους και ότι, συνεπώς, η καταστολή των αντιστάσεων και των κέντρων αγώνα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εν λόγω πολιτικής. Απόλυτα δηλωτικό ως προς τα παραπάνω ήταν η κρατική καταστολή πλήθος αγώνων υπεράσπισης των δημόσιων χώρων, από τα Εξάρχεια και το λόφο Στρέφη έως το πάρκο Δρακόπουλου στα Πατήσια και το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη, όπου οι δυνάμεις του αγώνα έδωσαν και δίνουν καθημερινές μάχες, μάχες που δημιουργούν ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική και απελευθερώνουν πολύμορφες κοινωνικές δυναμικές.

Απέναντι στους σχεδιασμούς δημοτικής αρχής, κράτους, κεφαλαίου, ο αγώνας για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των κινηματικών δομών είναι αγώνας ενάντια στα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης του μητροπολιτικού χώρου στο κεφάλαιο, αγώνας ενάντια στους κρατικούς σχεδιασμούς συντριβής των αντιστάσεων στο εσωτερικό του, κι ως εκ τούτου αγώνας κοινωνικός και ταξικός, αγώνας που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τη συνολική πάλη για την υπεράσπιση των όρων ζωής της εκμεταλλευόμενης πλειοψηφίας. Από τους εκκενωμένους χώρους στα πανεπιστήμια (στέκι Πολυτεχνείου, κατάληψη Καλιαρντά στη Νομική) μέχρι το Άνω Κάτω Πατησίων, τα Ζιζάνια και τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο Κρήτης, η επιβολή της κρατικής νομιμότητας αποτελεί μια ακόμα πτυχή του πολέμου που διεξάγει ο κόσμος της εξουσίας απέναντι στον κόσμο του αγώνα, μια ακόμα πτυχή της επίθεσης στη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας.

Να διατηρήσουμε δυνατό το συλλογικό μας πνεύμα, να κρατήσουμε ψηλά της σημαίες της οργάνωσης και του αγώνα ενάντια στην καταστολή και στο σύστημα που αυτή υπηρετεί. Να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις, τα κέντρα αγώνα και τους δημόσιους χώρους. Η δυναμική ανακατάληψη των «Ζιζανίων», η συγκρουσιακή πορεία στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Ευαγγελισμού, οι καθημερινές δράσεις – παρεμβάσεις αλληλεγγύης υπεράσπισης των καταλήψεων δείχνουν το δρόμο!

Στηρίζουμε Συμμετέχουμε στην Πορεία υπεράσπισης των καταλήψεων και των ελεύθερων χώρων που διοργανώνουν το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων, το Κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια, Στέκια, ομάδες, καταλήψεις (21/10 Στ. ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων 12:00 μμ)