Φυλλορροεί η επιχείρηση Prosperity Guardian – Αταλάντευτα στον ρόλο του πρόθυμου και καλού στρατιώτη των ΗΠΑ και των εφοπλιστών η ελληνική κυβέρνηση

Φυλλορροεί πριν καλά καλά ξεκινήσει η αμερικανοκίνητη επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ποικίλες δυσκολίες (στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές) που αντιμετωπίζει μια τέτοια επιχείρηση αλλά και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί και διακρατικοί ανταγωνισμοί έχουν κάνει ήδη πολλά κράτη να αναθεωρήσουν την απόφαση τους για συμμετοχή, ανάμεσα τους η Γαλλία και η Ιταλία που αρνήθηκαν να θέσουν τα πολεμικά τους πλοία υπό τη διοίκηση του αμερικανικού στόλου και επιθυμούν έναν πιο αυτόνομο ρόλο, ή μια δράση εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ίδια στιγμή Ισπανία και Αυστραλία διεμήνυσαν ότι δε θα στείλουν καθόλου πλοία, ενώ Νορβηγία, Δανία, Ολλανδια θα έχουν παρουσία μόνο με προσωπικό.
Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο στρατιωτικής συμμετοχής με πολεμικά πλοία η “Επιχείρηση Prosperity Guardian” αποτελείται πλέον μόνο από τα εξής:

  • 7 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower
  • 1 πλοίο του βρετανικού ναυτικού
  • 1 πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Όπως σημείωνε η Ταξική Αντεπίθεση στο κείμενο για το θέμα : ” Η απόφαση σηματοδοτεί την αμεσότερη και πιο ενεργή συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού. Έρχεται να συμπληρώσει την αποστολή της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” (που αντικατέστησε τη φρεγάτα “Ψαράς”) υπό την ομπρέλα της επιχείρησης SNMG 2, τη χρήση της Σούδας για υπηρεσίες logistics και συλλογής πληροφοριών για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή και συνεργάζονται με τον Ισραηλινό στρατό και την παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας. Όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μικρές ψηφίδες που συμπληρώνουν το μεγάλο παζλ της στρατηγικής συμμαχίας του ελληνικού κράτους με το Ισραήλ, σημαντική παράμετρος της οποίας είναι και η στενή στρατιωτική συνεργασία. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ισραηλινός στρατός έχει διεξάγει ακόμα και ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο ελληνικό έδαφος ή και ασκήσεις προσομοίωσης πολεμικής σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση Prosperity Guardian αναπτύσσεται στα πλαίσια της μιλιταριστικής οχύρωσης των οικονομικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Βεβαίως, μόνο ως προκλητική θα μπορούσε να εκληφθεί η προσχηματική αναφορά περί προστασίας της ζωής των ναυτικών –πόσο μάλλον όταν λίγες μέρες πριν ένας ακόμα εργάτης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα έχανε τη ζωή του. Η ενεργότερη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις ζωές των ναυτικών, αλλά τις αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες.

Το ελληνικό κράτος, λοιπόν, δεν είναι “πηγή σταθερότητας” και “όαση ειρήνης” όπως αυτοδιαφημίζεται. Έχει πάρει θέση μάχης και είναι συνένοχο με τους μακελάρηδες, έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα του λαού της Παλαιστίνης αλλά και της Υεμένης – σημειώνουμε ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει μια ελληνική πυροβολαρχία Patriot, με πλήρη σύνθεση για να προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από επιθέσεις Υμενιτών ανταρτών.
Απέναντι σε αυτούς τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους, την μετατροπή του σε απέραντη στρατιωτική βάση και πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ και την όλο και πιο βαθιά του εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), πρέπει να ορθωθεί ένα πλατύ κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ένα κίνημα που προτάσσοντας τη φιλία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών θα σταθεί ανάχωμα στους σχεδιασμούς των πολεμικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανοίγοντας δρόμους σύγκρουσης με στρατηγικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου.