Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Α’ τριμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών στη Λουκάρεως εκδικάζεται η υπόθεση των δυο αντιφασιστών συντρόφων που κατηγορούνται για επιθέσεις σε γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Παρά την αποχή των δικηγόρων, η μαζική παρουσία κόσμου κρίνεται απαραίτητη καθώς αναμένεται να παρελάσει πλήθος δεκάδων μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων στελέχη της Χρυσής Αυγής και μπάτσοι. Επίσης, οι δυο σύντροφοι θα αιτηθούν την αλλαγή των δυσβάστακτων περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί και η παρουσία συντροφισσών και συντρόφων που θα τους στηρίξουν είναι χρήσιμοι. Γι αυτούς -και για όλους τους λόγους του κόσμου- τη Δευτέρα όλες και όλοι στις 9:00 στο εφετείο (Λουκάρεως 14, 4ος όροφος, αίθουσα Δ 100 Β’).

Ταξική Αντεπίθεση: Ανακοίνωση δικαστηρίου για τους 2 αντιφασίστες και κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση: Δευτέρα 29 Ιανουαρίου Εφετείο Αθηνών

«Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Την 1η Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εμπρηστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη με αποτέλεσμα την καταστροφή του δεύτερου ορόφου που στεγαζόταν μεταξύ άλλων το πολιτικό γραφείο του γ.γ της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου. Μετά την επίθεση η «αντι»τρομοκρατική, παρέα με τους πάντα πρόθυμους λακέδες δημοσιογράφους που διαθέτει, δημιούργησε ένα κλίμα τρομοϋστερίας στοχοποιώντας το μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα.

Λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκε έξω από τον πολιτικό χώρο της Ταξικής Αντεπίθεσης στα Εξάρχεια συμβατικό όχημα της αστυνομίας με μικροκάμερα στραμμένη προς το χώρο κατά τη διάρκεια συνέλευσης. Αφού το όχημα περικυκλώθηκε, ανέλαβαν δράση να το φυγαδεύσουν τα ΜΑΤ. Ταυτόχρονα, συσκευές γεωεντοπισμού τοποθετούνταν σε οχήματα συντρόφων και συντροφισσών, ενώ μέσω ελεγχόμενων διαρροών σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες ο πολιτικός χώρος της συλλογικότητάς μας κατονομάστηκε ως «ορμητήριο βομβιστικών και εμπρηστικών επιθέσεων» και η ίδια η συλλογικότητα ως «δεξαμενή τρομοκρατών».

Εν τέλει, το κυνήγι μαγισσών καταλήγει στη σύλληψη δυο αντιφασιστών συντρόφων στις 16 Δεκεμβρίου του 2019. Τα χαλκεία της “αντι”τρομοκρατικής αμέσως έπιασαν δουλειά και παρέδωσαν τους συντρόφους στη δικαστική εξουσία με διογκωμένο κατηγορητήριο, βάσει του “αντι”τρομοκρατικού νόμου 187Α.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο αντιφασίστες σύντροφοι είναι μέλη της οργάνωσης “Ταξιαρχία”, η οποία πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτη 2017 με την επίθεση στα (τότε) κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων με την ονομασία “Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας” και πραγματοποίησε συνολικά 6 επιθέσεις απέναντι σε φασιστικούς στόχους.

Οι σύντροφοι απελευθερώθηκαν με δυσβάστακτους περιοριστικούς όρους, καθώς τα στοιχεία της δικογραφίας ήταν από φτωχά έως ανύπαρκτα. Η πανελλαδική ανταπόκριση στα καλέσματα αλληλεγγύης στους 2 αντιφασίστες ήταν ταχύτατη, καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μαζεύτηκαν 30 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη του υπέρογκου ποσού που οι δικαστικές αρχές όρισαν ως εγγύηση. Παρ’ όλα αυτά κρατούνται εδώ και 4 χρόνια σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, ενώ 3 χρόνια μετά τη σύλληψή τους προστέθηκε στο κατηγορητήριο και η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο από την “Ταξιαρχία Petrit Zifle” (Φλεβάρης του 2019), που είχε ως αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμο των γραφείων της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Μετά από 4 χρόνια ομηρείας το δικαστήριο ορίστηκε για την 29η Ιανουαρίου 2024, με βαρύτατο και διογκωμένο κατηγορητήριο και την απειλή της φυλάκισης να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των συντρόφων. Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας είναι και ο Φύρερ του “Εθνικού Κόμματος Έλληνες” Ηλίας Κασιδιάρης, τρία στελέχη της Χρυσής Αυγής (υπεύθυνοι γραφείων Ασπρόπυργου, Μενιδίου και Λαρίσης), καθώς και πλήθος μπάτσων (“αντι”τρομοκρατική, ΕΚΑΜ και κρατική ασφάλεια).

Στο δικαστήριο θα δοθεί μια μεγάλη μάχη τόσο για να αποσπάσουμε τους συντρόφους μας από τα νύχια του κράτους όσο και για να εμπεδωθεί μια σαφέστατη πολιτική καταδίκη του φασισμού. Η Χρυσή Αυγή και τα παράγωγά της δεν είναι απλά “εγκληματικές οργανώσεις” που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα, όπως εμφανίζονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Εδώ και δεκαετίες διαπλέκονται οργανικά με το κράτος και το κεφάλαιο , ενώ διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία και όλες οι αστικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους φασίστες ως χρήσιμη εφεδρεία απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό».

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά και στην συμπόρευση των χρυσαυγιτων και της αστυνομίας, όλων αυτών δηλαδή που στο δικαστήριο έρχονται να καταθέσουν εναντίον των συντρόφων μας. Αυτοί που τόσα χρόνια σε συνεργασία βασανίζουν και δολοφονούν ανθρώπους της τάξης μας, στις 29 Γενάρη θα εμφανιστούν ως θύματα προκειμένου να ζητήσουν τον λογαριασμό από το αντιφασιστικό κίνημα για την πολιτική και επιχειρησιακή συντριβή που υπέστησαν. Πυρηνάρχες, Αρχηγοί, Εκαμίτες, Αντιτρομοκρατική όλα τα καθάρματα δουλέψανε μαζί ώστε να στήσουν στο ειδώλιο 2 αντιφασίστες αγωνιστές.

Όμως για τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες τα γραφεία της Χρυσής Αυγής δεν ήταν τίποτε άλλα παρά εξοπλισμένες γιάφκες του συστήματος στην υπηρεσία των στρατηγικών υποβάθμισης της εργατικής τάξης και της αντιεξεγερσης. Οι φασίστες πάντα σε συνεργασία με υψηλόβαθμα και μη στελέχη από τα τοπικά Α.Τ (Αγ. Παντελεήμωνας, Νίκαια) εξαπέλυαν πογκρόμ εναντίον φτωχών και ανυπεράσπιστων, εναντίον αγωνιστ(ρι)ών και μεταναστρ(ρι)ών, λοατκι και τρανς ατόμων.

Ας μην ξεχνάμε τον αντιπρολεταριακό ρόλο που έπαιξε η Χρυσή Αυγή στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Ειδικά στο Μενίδι και στον Ασπρόπυργο οι φασίστες βασάνιζαν συστηματικά μετανάστες εργάτες γης ώστε να μην διανοηθούν να απεργήσουν, να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, να σηκώσουν το κεφάλι τους. Ας μην ξεχνάμε ακόμα τον απεργοσπαστικό ρόλο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όταν χρηματοδοτούνταν από εφοπλιστές και εργολάβους για να αναλάβουν το ρόλο των μπράβων εναντίον μεταναστών και συνδικαλιστών.

Ο κυρίαρχος λόγος με τη “θεωρία των δυο άκρων” προσπαθεί να εξισώσει τον αντιφασισμό με τον φασισμό, παρουσιάζοντας τη μάχη μεταξύ τους ως “βεντέτα ακροκινούμενων ομάδων”. Ωστόσο, ο φασισμός όσα “αντισυστημικά” φτιασίδια κι αν φορέσει πάντοτε θα αποτελεί την οργάνωση μάχης του κεφαλαίου. Η δράση των φασιστών όχι μόνο δεν είναι αντιθετική προς το σύστημα αλλά λειτουργεί παραπληρωματικά. Κι αυτή του η “φυσική” λειτουργία οξύνεται ακόμα περισσότερο στη σημερινή εποχή της πολεμικής προπαρασκευής του ελληνικού κράτους και της μετατροπής του σε απέραντο νατοϊκό προγεφύρωμα, γεγονός που με τη σειρά του δίνει πολιτικό χώρο σε εθνικιστικές, ακροδεξιές, φασιστικές ιδέες και πρακτικές.

Εχθρός των φασιστών δεν είναι το “σύστημα”, το οποίο υπηρετούν με συνέπεια. Εχθροί τους είναι οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι “διαφορετικοί”, όσες και όσοι αγωνίζονται στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές, οι αναρχικοί και οι κομμουνιστές. Είναι χρέος μας λοιπόν να (ξανά) τσακίσουμε τον φασιστικό εσμό και να τον (ξανά)στείλουμε εκεί που του αρμόζει: στην πηγάδα της Ιστορίας!

Αλληλεγγύη στους 2 αντιφασίστες συντρόφους και σε όσους/όσες διώκονται για αντιφασιστική δράση

Δίκη: Δευτέρα 29 Ιανουαρίου Α’ τριμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών, Λουκάρεως 14, 4ος όροφος, αίθουσα Δ 100 Β’.

Ταξική Αντεπίθεση ( ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών )