Διαδήλωση προς τα κεντρικά της DO VALUE ενάντια σε πλειστηριασμούς & εξώσεις στις 2 ΜΑΡΤΗ | 13:00 | ΗΣΑΠ Καλλιθέα [Νέα Ανοιχτή Συνέλευση ώστε να συζητηθούν τα οργανωτικά της διαδήλωσης, Πέμπτη 29/2 στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ]

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ

Να υπερασπιστούμε τα σπίτια της τάξης μας.

Μέσα στο 2024 μόνο αναμένονται 40.000-50.000 πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις δεν αποτελούν ένα τυχαίο φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε “κενό” χρόνο, ούτε έρχονται ως συνέπεια λανθασμένων ατομικών επιλογών, όπως παρουσιάζεται από την αστική τάξη για να ξεπλύνει τις ευθύνες της. Συνδέονται άρρηκτα με την οικονομική κρίση και την επιβαλλόμενη, από την αστική τάξη, φτωχοποίηση της εργατικής τάξης με πρόσχημα το ξεπέρασμα της.

Αυτή η συνθήκη φτωχοποίησης έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την επακόλουθη αδυναμία αποπληρωμής χρεών από μεγάλο κομμάτι της εξαθλιωμένης τάξης μας. Χρέη τα οποία σε μεγάλο βαθμό είτε δημιουργήθηκαν, είτε συσσωρεύτηκαν και μεγιστοποιήθηκαν, την περίοδο της περίφημης «οικονομικής εξυγίανσης» της χώρας, λόγω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζονται από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου μέχρι και σήμερα. Δημοσιονομικά μέτρα τα οποία τόσα χρόνια επιβάλλονται από το Κεφάλαιο, τα καπιταλιστικά κέντρα και τους μηχανισμούς τους (Ε.Ε, ΔΝΤ), οδηγώντας στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και στην ακραία υποτίμηση της ζωής, του βιοτικού επιπέδου και της αξιοπρέπειας των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, με στόχο τη μεγέθυνση των ανισοτήτων και τη διαιώνιση της κερδοφορίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.

Με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, από τη θέσπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι το “σχέδιο Ηρακλής”, την περσινή απόφαση του Αρείου Πάγου και την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου, εντείνεται η επίθεση στις λαϊκές κατοικίες. Σταθμό αποτελεί η μεταβίβαση των χρεών από τις τράπεζες στα funds και η μεγαλύτερη παροχή νομοθετικών διευκολύνσεων σε αυτά ώστε από τη μία, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στους δανειολήπτες, να δυσχεραίνουν με τεχνικά και δικονομικά τερτίπια την αποπληρωμή των χρεών και από την άλλη, να αρπάζουν τα σπίτια της τάξης μας για ελάχιστα χρέη, σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια να τα διαθέτουν στην αγορά με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης, τα κέρδη των servicers έχουν διπλασιαστεί, ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει χάσει βίαια, πάνω από το 40% των εισοδημάτων της.

Στη σημερινή περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που το κεφάλαιο αναζητά επιθετικά νέα πεδία κερδοφορίας, την ίδια ώρα που η εργατική τάξη παλεύει να βιοποριστεί, η ένταση με την οποία γίνονται οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις συνεχώς αυξάνεται. Σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις στους νόμους, η κρατική καταστολή οξύνεται φανερά, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών και των εξώσεων αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος είναι και θα είναι εγγυητής των συμφερόντων του Κεφαλαίου.

Από το στίγμα της ντροπής και των «λανθασμένων ατομικών επιλογών» μέχρι την άμεση εμπλοκή μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, οι εξώσεις γίνονται ολοένα και πιο βίαιες. Τέτοια περίπτωση ήταν η έξωση της Ιωάννας Κολοβού στα Ιλίσια, όταν συνελήφθη μαζί με τον γιό της μετά από μήνυση του fund ή το παράδειγμα στα Άνω Πετράλωνα, όπου ΜΑΤ και ΟΠΚΕ έκαναν διαρκώς επιθέσεις προς τον αλληλέγγυο κόσμο που προσπαθούσε να αποτρέψει την έξωση οικογένειας με μέλη ΑΜΕΑ.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση που δέχεται η τάξη μας, οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες προστατεύοντας το δικαίωμα του λαού στη στέγαση. Δικαίωμα το οποίο βάλλεται από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις πρώτων κατοικιών, αλλά και από τις υπέρμετρες αυξήσεις ενοικίων.

Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, να οργανωθούμε στις γειτονιές μας μαζικοποιώντας τις αντιστάσεις μας, αποτρέποντας στην πράξη τις εξώσεις και την αρπαγή των κατοικιών μας. Από την άλλη, να διεκδικήσουμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την κατάδειξη και την στοχοποίηση των άμεσα υπεύθυνων της επίθεσης αυτής, που δεν είναι άλλοι από τα funds, τους servicers, τους εκάστοτε κυβερνώντες και το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε σε διαδήλωση στα γραφεία της DoValue. Όλοι/ες στη στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέας, 2 Μαρτίου, 13:00.

Do Value – Cepal – Intrum κερδοφορούν από την αρπαγή των σπιτιών των ανθρώπων της τάξης μας

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ – Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

★ Ανοιχτή συνέλευση ενάντια σε πλειστηριασμούς και εξώσεις