Δευτέρα 22/04 – 19:00 ΑΣΣΟΕ – Κάλεσμα σε ανοιχτή κουβέντα για την συνδιαμόρφωση παρέμβασης στο 2ο Συνέδριο Real Estate summit που διεξάγεται την Τετάρτη 24/04 σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.

για το 2ο Συνέδριο Real Estate “Μια νέα εποχή ανατέλλει για την εγχώρια αγορά και αυτό η εργατική τάξη το πληρώνει με υπέρογκα ενοίκια”

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας βαθιάς και δομικής καπιταλιστικής κρίσης. Στην προσπάθειά του να υπερβεί την κρίση αυτή, το κεφάλαιο ξεζουμίζει όσο περισσότερο μπορεί εμάς: τους φτωχούς, το λαό, την εργατική τάξη. Το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται ενώ τα λαϊκά εισοδήματα παραμένουν χαμηλά. 

H στεγαστική κρίση πλέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών ενώ οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακόμα και στα πλέον βασικά είδη πρώτης ανάγκης, έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στον τομέα της ενέργειας, στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα.Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τη στέγαση, οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη, αποτέλεσμα των επενδυτικών στρατηγικών του διεθνούς κεφαλαίου, της ίδιας της φύσης της αγοράς ακινήτων στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αλλά και των εγχώριων πολιτικών της οριστικοποίησης, του εξευγενισμού, της καπιταλιστικής ανάπλασης και αναδιάρθρωσης, των ίδιων πολιτικών που ιδιωτικοποιούν τα πάντα. Έτσι,για τη μέση οικογένεια, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη μετατρέπεται σε απρόσιτη πολυτέλεια.

Πλήθος διαμερισμάτων έχουν αγοραστεί τα τελευταία χρόνια με μόνο σκοπό την επαγγελματική-τουριστική αξιοποίησή τους από επενδυτές Έλληνες αλλά και ξένους που με την ευκαιρία που τους δίνει το προνόμιο της golden visa μπορούν να δραστηριοποιούνται πληρώνοντας για τη μόνιμη διαμονή τους ως κάτοχοι μεγάλων κεφαλαίων στη χώρα. Ταυτόχρονα, απειλείται ευθέως η πρώτη κατοικία. Την τελευταία δεκαετία,στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 και των επακόλουθων κρατικών πολιτικών στην κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της λεγόμενης ανάπτυξης, έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την μεταπώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα funds.

Η διαχείριση αυτών των δανείων από τα funds και την συνέχεια τους – τους servicers,τα εισπρακτικά και δικηγορικά γραφεία – οδηγεί στην εκτόπιση δεκάδων οικογενειών της τάξης μας από τα σπίτια τους, τα οποία πολλές φορές στη συνέχεια αγοράζονται μέσω των πλειστηριασμών είτε από τις ίδιες τις τράπεζες, είτε από εταιρείες real estate, για εξευτελιστικά ποσά.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται την Τετάρτη 24/4, στο ξενοδοχείο Grand Wyndham Athens, το 2o σε σειρά συνέδριο Real Estate. Διοργανώνεται από τον όμιλο REAL Group, υπό την αιγίδα αυτή τη φορά των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής διακυβέρνησης και του Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Τίτλος του συνεδρίου είναι “Μία νέα εποχή ανατέλλει για την εγχώρια αγορά”, μόνο που η νέα αυτή εποχή περιθωριοποιεί τα φτωχότερα στρώματα και τα εκτοπίζει σε μία συνθήκη άνισης διοχέτευσης του μισθού τους για μία βασική ανάγκη όπως αυτή της στέγασης.

Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είναι απολύτως ενδεικτικοί για την κατεύθυνσή του:

  • Στελέχη της Prodea, της εταιρείας που έχει αναλάβει έργα ανάπλασης σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και τα Εξάρχεια.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου, του κεντρικού μηχανισμού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου σε ντόπιους και ξένους επενδυτές, Γρηγόρης Δημητριάδης
  • Ο διευθυντής – σύμβουλος και πρώην διοικητής της ΤΤΕ Μητράκος Θεόδωρος
  • Ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Γιάννης Ρεβύθης.
  • Ενώ ομιλητής είναι και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης
  • καθώς και η Σοφία Ζαχαράκη Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μας είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα ουδέτερο συνέδριο. Ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια συνάντηση εκπροσώπων της αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της, με σαφή κατεύθυνση την εκμετάλλευση των ακινήτων προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος της εργατικής τάξης.

Η μόνη μας προοπτική απέναντι στον κανιβαλισμό του κεφαλαίου βρίσκεται στην κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, καθώς και στην οργάνωση των αντιστάσεων μας σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα συμφέροντα του. Βρίσκεται στα καθημερινά παραδείγματα αγώνα: στις αρνήσεις πληρωμών, στις επανασυνδέσεις ρεύματος, στις κινητοποιήσεις που μπλοκάρουν πλειστηριασμούς και εξώσεις, στην ενδυνάμωση των ταξικών σωματείων μα και στις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες.

Κανείς και καμία χωρίς σπίτι – Άμεση μείωση των ενοικίων και πάγωμα εξώσεων και πλειστηριασμών