Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαϊας: Τι απέγιναν 2.760 ασθενείς που δεν χειρουργήθηκαν την 2ετία της υγειονομικής κρίσης στον Άγ. Ανδρέα;
Ρητορικά είναι μάλλον τα ερωτήματα του Δημήτρη Ζαζιά, προέδρου της Ε.Ι.Ν.Α. και τα οποία έχουν να κάνουν με την εκτόξευση της κεροδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας εν μέσω πανδημίας, καθώς χιλιάδες προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν “πάει πίσω” και οι ασθενείς καλούνται να βρουν τα λεφτά (πουλώντας σπίτια, δανειζόμενοι, κόβωντας από το ήδη πενιχρό εισόδημά τους) για να ζήσουν. Είναι γνωστό άλλωστε το ποιες είναι οι τιμές για τα “ιδιωτικά χειρουργεία”, τις “ιδιωτικές νοσηλείες”, τις “ιδιωτικές χημειοθεραπείες” που κοστολογούνται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Είναι και αυτή περίπτωση διαλογής ασθενών. Συντελούνταν και πριν την πανδημία και πλέον έχει αναβαθμίσει τα κριτήρια που θα καθορίσουν το ποιος αξίζει να ζήσει ή να πεθάνει:
Ο όλο και πιο πλούσιος.
Ο λαός υποφέρει (και) από τους χιλιάδες μικρούς ή μεγάλους αντίστοιχους εκβιασμούς, από το άγχος να βρει τα λεφτά για να χειρουργηθούν οι άνθρωποί του, από τους θανάτους που προκλήθηκαν από ένα όλο και πιο ταξικό σύστημα υγείας.
Ο λαός τους μισεί.
Ο λαός θα οργανωθεί και τους τσακίσει.
Και στις 22 του Γενάρη θα γεμίσει τις πλατείες όλης της χώρας.
Στην δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νομού Αχαϊας Δημήτρης Ζαζιάς αναφέρει:
O κος Θεοδωρόπουλος, διοικητής του ΓΝ Πατρών “Αγ. Ανδρέας”, ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί την κυβερνητική οδηγία και να απαντήσει δημόσια στις καταγγελίες των ιατρών του χειρουργικού τομέα, για την άκρως επικίνδυνη για την δημόσια Υγεία, μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80% στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που καλείται να διοικήσει.
Μεταξύ άλλων, κάνοντας δημιουργική λογιστική, περιγράφει ότι η μείωση των χειρουργικών αιθουσών δεν είναι τόσο μεγάλη και παραθέτει τα νούμερα των ασθενών που χειρουργήθηκαν στο ΓΝ Πατρών τα έτη 2019, 2020 και 2021 και καταλήγει ότι η μείωση των συνολικά διενεργηθέντων χειρουργείων μεταξύ του 2019 και του 2021 ανέρχεται σε 20,62%. Ο κύριος διοικητής βέβαια αθροίζει τα τακτικά και τα έκτακτα χειρουργεία και παραλείπει να αναφέρει ότι ο αριθμός των έκτακτων χειρουργείων στην περίοδο της πανδημίας έχει πολλαπλασιαστεί γιατί οι ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων με σοβαρά και βαριά χειρουργικά νοσήματα, περιμένοντας για μήνες στη λίστα αναμονής για το χειρουργείο τους και επιβαρύνοντας την έκβαση της νόσου τους.
Ο Διοικητής παραθέτοντας τα ακριβή νούμερα των ασθενών που χειρουργήθηκαν στο ΓΝ Πατρών την τελευταία τριετία, άθελα του αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική διάσταση της κατάστασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Διοικητής οι χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργήθηκαν στο ΓΝ Πατρών τα ακόλουθα έτη είναι:
2019: 7200 επεμβάσεις, 2020: 5926 επεμβάσεις, 2021: 5715 επεμβάσεις
Με δεδομένο, όπως είναι αντιληπτό, ότι η ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενειών του πληθυσμού, δεν εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως η επιδημία, το 2020 δεν χειρουργήθηκαν 1275 ασθενείς και το 2021 1485 ασθενείς. Δηλαδή την διετία της επιδημίας, σε ένα μόνο νοσοκομείο δεν χειρουργήθηκαν 2760 ασθενείς που θα έπρεπε να είχαν χειρουργηθεί.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν όχι πλέον για τον διοικητή του συγκεκριμένου νοσοκομείου που αποκάλυψε τα νούμερα, αλλά προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Κυβέρνηση είναι:
Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των χειρουργείων που δεν έγιναν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας την τελευταία διετία;
Τι απέγιναν οι ασθενείς που δεν χειρουργήθηκαν;
Τα συγκεκριμένα νούμερα αποδεικνύουν ότι η εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου χωρίς αντιμετώπιση της “λοιπής νοσηρότητας” του πληθυσμού δημιουργεί συνθήκες παράλληλης επιδημίας με τεράστια ποσοστά θνητότητας.
Δημιουργείται μια μεγάλη δεξαμενή έτοιμης πελατείας για τις ιδιωτικές κλινικές για όσους έχουν την δυνατότητα ενώ οι υπόλοιποι αφήνονται στην τύχη τους.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στέλνει επιμένει σε μονοθεματικά δημόσια νοσοκομεία και στέλνει χειρούργους στα ιδιωτικά
«Με έγγραφό της (13/1/22, ΑΠ: 3246) η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ προσπαθεί να εφαρμόσει πρόσφατη ρύθμιση (άρθρο 164, Ν. 4876, 23/12/21) που είχε περάσει στα μουλωχτά παραμονές Χριστουγέννων, ώστε οι γιατροί των χειρουργικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ «να ανακαλέσει αμέσως το απαράδεκτο αυτό έγγραφο».
Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια εξυπηρετεί ταυτόχρονα:
Την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Την επαναμετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά που θα ασχολούνται αποκλειστικά με ασθενείς Covid και όχι με λοιπές παθήσεις.
Απαιτούμε από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να ανακαλέσει αμέσως το απαράδεκτο αυτό έγγραφο.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην τολμήσει να εφαρμόσει αυτήν την επικίνδυνη διάταξη ούτε στην 5η ΥΠΕ, ούτε σε καμία άλλη ΥΠΕ.
Η ρύθμιση αυτή πρέπει να καταργηθεί».