Η παραμονή των τιμών στην ενέργεια σε υψηλά επίπεδα πυροδοτώντας το κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, εκτίναξε σε νέα υψηλά τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5%. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5,1% από 5% τον Δεκέμβριο.
Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 28,6% (έναντι αύξησης 25,9% το Δεκέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 3,6%, τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 2,9% ενώ οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 κατά 2,4%.
Με βάση τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 5,1%, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2011 που ο πληθωρισμός στη χώρα μας σπάει το φράγμα του 5%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είχαν καταγραφεί στην ενέργεια με το κόστος του φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 135,7% σε ετήσια βάση, του ηλεκτρισμού κατά 45% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34,1%. Πιο ακριβό κατά 19,7% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 17% είχαμε στο ελαιόλαδο, 14,2% στις πατάτες και 7,6% στα ζυμαρικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή γύρω από το 5%, για τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για 1%.