Ανοιχτή συνέλευση για την 50ή επέτειο από την Eξέγερση του Πολυτεχνείου | Διήμερο εκδηλώσεων στο ανοιχτό Κατειλημμένο κτίριο Γκίνη
Τετάρτη 15/11:
16.00: Η διαχρονική διαπλοκή στρατού-ΑΕΙ και η όξυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Τα σύγχρονα επίδικα και οι αντιστάσεις μας.
Αυτόνομη πρωτοβουλία Μηχανολόγων, Αυτόνομη πρωτοβουλία Ηλεκτρολόγων,Research Critique
18.00: Τιμούμε τα 50 χρόνια από την αντιιμπεριαλιστική αντιφασιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου υψώνοντας την σημαία της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση του.
Συνέλευση αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση
21.00: Συνέλευση για: -την οργάνωση μπλοκ για την πορεία της 17 Νοέμβρη
-την οργάνωση πολιτικής συγκέντρωσης τιμής & μνήμης στον Μιχάλη Καλτεζά
Πέμπτη 16/11:
16.00: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Κριτική στον όρο μεταπολίτευση και πολιτικήαποτίμηση των “μεταπολιτευτικών χρόνων”.
Συγκυρία 2019-2023, σε συσχέτιση με τα Τέμπη καιτις βουλευτικές εκλογές. Προοπτικές ταξικής και πολιτικής ανασυγκρότησης.
Πρωτοβουλία για την ταξική και πολιτική ανασυγκρότηση
19.00: Εκδήλωση για τις υποθέσεις σχετικά με τα συντρόφια: «σύντροφοι/ισσες», Δ.Σ & Ρ.Ζ,Κώστας Δημαλέξης.
Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση τιμής & μνήμης στον Μιχάλη Καλτεζά, δολοφονημένο από τον μπάτσο Μελίστα στις 17/11/1985.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου:
Τις πρωινές ώρες θα γίνονται διαχειριστικές διαδικασίες για τον χώρο & εργασίες από τις διάφορες ομάδες εργασίας. Από τις μεσημεριανές ώρες θα υπάρχουν μερίδες φαγητού από συλλογική κουζίνα.
[…] 50 χρόνια μετά υπερασπιζόμαστε την αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Νοέμβρη, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα και το πρόταγμα της εξέγερσης απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας που διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής και ταξικής υποδούλωσης για τους από τα κάτω. 50 Νοέμβρηδες μετά τιμάμε τους εξεγερμένους που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους. 50 Νοέμβρηδες μετά, το Πολυτεχνείο είναι πάλι εδώ: μας παραδίδει την ανεξίτηλη παρακαταθήκη του και τη δύναμη να αναμετρηθούμε με τις πολλαπλές κάννες που «σημαδεύουν τη ζωή μας». Mας εμπνέει στους σύγχρονους αγώνες για δικαιοσύνη και ελευθερία.
Στους αγώνες απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους σε αυτόν, και με τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη νατοϊκή βάση. Στους αγώνες για την υπεράσπιση της παλαιστινιακής αντίστασης απέναντι στη γενοκτονία που συντελείται από το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ με την ενεργή συμμετοχή του ελληνικού κράτους. Στους αγώνες απέναντι στις θανατοπολιτικές κράτους και κεφαλαίου στα σύνορα, τα εργασιακά κάτεργα, τις φυλακές, τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών. Στους αγώνες ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών απέναντι στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Στην αντιφασιστική πάλη ενάντια στο αστικό κράτος και τους παρακρατικούς φονιάδες του, πάγιους συνεταίρους στην γενική επίθεση εις βάρος των κοινωνιών και των κινημάτων, των αγωνιστών και αγνωνιστριών. Στους αγώνες ενάντια σε πρακτικές τρομοκράτησης, στοχοποίησης και καταστολής κάθε ριζοσπαστικής φωνής και αντίστασης που υπερασπίζεται όσα έχουμε κατακτήσει με αγώνες.
50 χρόνια μετά, η επερχόμενη πρυτανεία προωθεί το σχέδιο ανάπλασης του Γκίνη, του ιστορικού χώρου όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνελεύσεις της εξέγερσης του ‘73. Το σχέδιο ανάπλασης μετατρέπει το κτήριο Γκίνη σε τουριστική ατραξιόν με μουσείο, εστιατόριο και roof garden, ενώ αίθουσες του μετατρέπονται σε συνεδριακό κέντρο για τις ανάγκες των εταιρειών. Τα τελευταία χρόνια, εν όψει της επερχόμενης ανάπλασης, η πρυτανεία επιλέγει το μόνιμο κλείδωμα και την ερήμωση του από κάθε ζωντανή διαδικασία. Στη σημερινή συγκυρία, του εξευγενισμού και της “αναπλάσης” των γειτονιών και των δημόσιων χώρων, των πανεπιστημιακών lock-out και της εμπορευματοποίησης της παιδείας, απειλείται πια η δυνατότητα της κοινωνίας και του κινήματος να συναντιούνται, να ανταλλάσουν πολιτικά σκεπτικά και να οργανώνουν συλλογικά την πάλη τους. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούμε αναγκαία την επανοικειοποίηση των πανεπιστημιακών δημόσιων χώρων, ως χώρων ανοιχτών στην κοινωνία και στους αγώνες της […]
Ανοιχτή συνέλευση για την 50ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου