Ταξική Αντεπίθεση | Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Καμιά Αναθεώρηση του άρθρου 16 – Δημόσιες Δωρεάν Σπουδές για όλους/ες
Ευθεία επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σηματοδοτεί το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, υπό τον προκλητικό τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» που αναμένεται να καταθέσει η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκη στην σύνοδο των Πρυτάνεων στις 15 Δεκεμβρίου, βάζει ταφόπλακα στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανοίγει πλήρως την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της, θεσμοθετώντας, σε μια σαφή αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημιών. Συγκεκριμένα προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιών με κριτήρια εισαγωγής τα οποία δεν θα υπάγονται σε ενιαίες πανελλαδικές εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά θα ορίζονται από τα ίδια τα ιδρύματα. Εγκαθιδρύει έτσι μια εντελώς αναξιοκρατική –και συνάμα ταξική- εισαγωγή υποψηφίων, οι οποίοι θα έχουν ισότιμα πτυχία με τα δημόσια ΑΕΙ.
Συνέχεια των διαδοχικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία των μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» κυβερνήσεων, όσο και αυτών της προηγούμενης τετραετίας, ύστερα από τη ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της ένταξης των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους (Νόμος Κεραμέως), το προς ψήφιση νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την διείσδυση του κεφαλαίου στην παιδεία και την επιχειρηματικοποίηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι γι αυτήν ακριβώς την εξέλιξη πίεζε ο ΣΕΒ ήδη από το 2018 κάνοντας λόγο για την ανάγκη «άρση της απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης». Αντίθετα από ότι ο τίτλος του «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» δηλώνει, το νομοσχέδιο εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, κλείνοντας την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε χιλιάδες μαθητές από τα κατώτερα λαϊκά και κοινωνικά στρώματα, την ίδια στιγμή που υποβαθμίζει της αξία των τίτλων σπουδών σε φοιτητές και τελειόφοιτους. Στην ουσία το νομοσχέδιο μετατρέπει τα πεδία της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας σε μια απέραντη αρένα ανταγωνισμού, καριερισμού και ατομισμού, ενώ επιδιώκει την ευρύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βάζει μπροστά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, τα επιχειρηματικά κέρδη, αναδεικνύοντας έτσι τις ξεκάθαρες επιταγές κράτους και κεφαλαίου για υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων ιδρυμάτων, με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, σε αντιδιαστολή με αυτές για εντατικοποίηση της έρευνας χωρίς πληρωμή -η οποία μόνο ως απλήρωτη εργασία μπορεί να νοηθεί- για την ελληνική αστυνομία, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, την Frontex, τον ελληνικό στρατό και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.
Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει επί της ουσίας το διττό ρόλο του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου πανεπιστήμιου : αφενός ως ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους, μέσω του οποίου καλλιεργούνται οι «αξίες» αλλά πρωτίστως οι σχέσεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν εν τέλει και τις παραγωγικές σχέσεις, και αφετέρου ως μηχανισμός παραγωγής γνώσης στην υπηρεσία του κεφαλαίου, αντί των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το αστικό μπλοκ που αυτή εκπροσωπεί, δεν παίζει, ωστόσο, χωρίς αντίπαλο. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θα βρει απέναντι της το φοιτητικό και ευρύτερο νεολαιίστικο και ανταγωνιστικό κίνημα, το οποίο θα σταθεί εμπόδιο στην περεταίρω υποτίμηση των ζωών και της εργατικής αξίας του μελλοντικού προλεταριάτου. Ένα κίνημα, το οποίο πιάνοντας το νήμα από τους μεγάλους φοιτητικούς αγώνες του 2006-2007 ενάντια στο Νομοσχέδιο Γιαννάκου, την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις και συγκρούσεις της περιόδου 2010-2012, εώς και τις πρόσφατες μαχητικές νικηφόρες κινητοποιήσεις ενάντια στην είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, θα επιβάλλει μέσα από τη δυναμική του και την ξεκάθαρη ταξική του τοποθέτηση, τους όρους του και το δίκιο του.
Φοιτητές, προλετάριες, άνεργοι, μαθήτριες, όλος ο κόσμος της νεολαίας, της εργασίας και του αγώνα, να συμπορευτούμε μετωπικά απέναντι στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βάζοντας ένα ισχυρό ανάχωμα στη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών εργατικών αναγκών και της συνολικής στρατηγικής υποτίμησης της τάξης μας που αυτή υπηρετεί.
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΝΑΤΟ.
Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)