“Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής αλλά και από άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σήμερα στο προαύλιο του νοσοκομείου «Λοιμωδών» για να πραγματοποιήσουν δωρεάν rapid test. Η συγκεκριμένη κίνηση που διοργανώθηκε από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είχε ταυτόχρονα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Συμβολικό σε σχέση με το ότι μετά από 8 χρόνια εγκατάλειψης τελέστηκε η πρώτη ιατρική πράξη στον χώρο του νοσοκομείου «Λοιμωδών». Υπενθυμίζουμε πως το νοσοκομείο είχε κλείσει τότε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μαζί με άλλα νοσοκομεία, μία επιλογή, της οποίας την βαρύτητα, αντιλαμβανόμαστε ακόμα πιο έντονα αυτή την περίοδο.

Ουσιαστικό γιατί η ιατρική πράξη αυτή προσφέρθηκε όπως πρέπει να προσφέρεται κάθε ιατρική πράξη, δηλαδή δωρεάν και προς όλους/ ες. Χωρίς κριτήρια. Ηλικιακά, εμφανισιακά, έμφυλα, φυλετικά, ταξικά, με κριτήριο το αν είναι κάποιος εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.

Ο διαγνωστικός έλεγχος στην κοινότητα, στην δουλειά και στην γειτονιά, μαζί με τα εμβόλια και ένα ισχυρό σύστημα υγείας θα μπορούσαν να μας δώσουν μία διαφορετική πορεία μέσα στους μήνες και τα χρόνια της πανδημίας. Και όλα τα παραπάνω εργαλεία αντιμετώπισής της, οφείλουν να είναι δωρεάν και καθολικά.

Έχει ιδιαίτερη δε σημασία, ότι γιατροί και συλλογικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των εμβολίων ως κατάκτηση της ανθρωπότητας, ζητώντας το άνοιγμα της πατέντας και την απεμπλοκή τους από λογικές κέρδους και ζημίας, τόνισαν το ότι τα διαγνωστικά τεστ θα γίνονται και σε ανεμβολίαστους δωρεάν, όπως θα όφειλε να κάνει και η κυβέρνηση, η οποία βέβαια προτίμησε να τα χρεώνει σε όσους συνανθρώπους μας, είτε από φόβο, είτε από λάνθασμένη, ψευδή ή/και ανεπαρκή πληροφόρηση παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο αγώνας που δίνεται για την επαναλειτουργία του «Λοιμωδών» εκφράζει μέσα από τις επιμέρους κινήσεις του την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της πόλης και για αυτό αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους.

Είναι αγώνας δίκαιος και κυρίως αναγκαίος”.

Υπενθυμίζουμε και ένα απόσπασμα από την εισήγηση της Ταξικής Αντεπίθεσης Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την Υγεία τον προηγούμενο μήνα:

Όσο η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι δεδομένο πως αποτελεί ζήτημα ζωής η θανάτου για την εργατική τάξη η διεκδίκηση μέτρων τα οποία θα ανασχέσουν την πανδημία και θα διασφαλίσουν την υγεία του λαού. Ταυτόχρονα, η στήριξη, ανάκαμψη και ενίσχυση της δημόσιας υγείας οφείλει να γίνει πεδίο συγκρουσιακής αντιπαράθεσης με την αστική τάξη και τις βλέψεις της για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και απαξιωση της. 

Το σύνολο της εργατικής τάξης οφείλει να αγκαλιάσει τα αιτήματα των αγωνιζόμενων υγειονομικών και να διεκδικήσει δωρεάν δημόσια υγεία προσβάσιμη από όλους και όλες. 

Να παλέψουμε για:

1)Επίταξη – και όταν λέμε επίταξη εννοούμε χωρίς αποζημίωση- του ιδιωτικού τομέα της υγείας, να ενταχθεί το 424 και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία στις τακτικές εφημερίες.

2)Να δοθούν άμεσα λεφτά που χρειάζονται για την υγεία από τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, τις φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο και τα χαρτζιλίκια για τα ΜΜΕ (με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέα νοσοκομεία και εξοπλισμό), να ξαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα τακτικά χειρουργεία που έχουν περικοπεί εκ νέου κατά 80% και οι κλινικές για άλλες παθήσεις.

3)Να δημιουργηθούν άμεσα νέες ΜΕΘ αλλά και να λειτουργήσουν εκ νέου κλειστά νοσοκομεία όπως το Λοιμωδών και το Παναγια για να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας.

4)Να επανασχεδιαστεί το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να γίνονται δωρεάν και μαζικά τα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε κάθε γειτονιά. Να γίνονται τεστ και να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

5)Να υπάρχει ελεύθερη ενημέρωση και πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για όλο τον πληθυσμό και να τεθεί σε προτεραιότητα η περίθαλψη μειονοτικών κοινοτήτων (ρομά, κέντρα κράτησης, φυλακές) 

6)Να έχουν όλες και όλοι, ντόπιοι και μετανάστριες ελεύθερη πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση, ι/φ περίθαλψη. Να παύσουν οι εξώσεις λόγω ληξιπρόθεσμων δανείων ή απλήρωτων ενοικίων, να απαγορευτεί το κόψιμο του ρεύματος και του νερού στα σπίτια.

Κλείνουμε την εισήγησή μας με μία έκκληση:

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα νοσοκομεία ήδη καταρρέουν, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τους χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί προχωρούν σε διαλογή ανθρώπων που θα καταφέρουν να επιβιώσουν ή θα πεθάνουν αβοήθητοι. Η ιστορία της ταξική πάλης καθιστά σαφές ότι στον καπιταλισμό οι ζωές των εργατών δε σημαίνουν τίποτα μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Γνωρίζουμε καλά ότι για την παρασιτική αστική τάξη που κυβερνά αυτή τη χώρα οι λέξεις “δημόσια υγεία” είναι τουλάχιστον ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία οφείλει να είναι αγαθό, καθολικά εξασφαλισμένο προς όλους και όχι εμπόρευμα που θα υπακούσει στους καννιβαλιστικούς νόμους της αγοράς και του Κεφαλαίου. Κάθε ανάγνωση που θέλει το αγαθό της Υγείας, ως κάτι άλλο, είναι βαθιά αντικοινωνική, αντιδραστική και εχθρική προς τον λαό και την εργατική τάξη.

Πηγή: Alterthess.gr