Παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων, πανό και τρικάκια πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη στο Jumbo της οδού Αμερικής στην Πάτρα. Επίσης αναρτήθηκε πανό και στο Jumbo της Ακτής Δυμαίων

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ, ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πριν από μερικές ημέρες, η εργοδοσία της JUMBO κοινοποίησε στους εργαζομένους τον νέο, εσωτερικό κανονισμό εργασίας της επιχείρησης. Ο κανονισμός αυτός, που αποτελείται από 26 σελίδες, περιλαμβάνει μια σειρά από αντεργατικές διατάξεις, οι οποίες πλήττουν άμεσα τους εργαζομένους, τσακίζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και εμβαθύνουν τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, τόσο της εν λόγω επιχείρησης όσο και ευρύτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μερικά από τα βασικά σημεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον νέο, αντιδραστικό κανονισμό είναι τα εξής:

  • Η εταιρία μπορεί να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο ενός καταστήματος σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα της επικράτειας, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που εργάζεται σε ένα κατάστημα της Αθήνας μπορεί να αναγκαστεί να μετακινηθεί σε ένα κατάστημα οποιασδήποτε άλλης πόλης.
  • Ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν «πραγματική» εργασία, δηλαδή εξαιρούνται τα διαλλείματα, ο χρόνος που χρειάζεται για την προετοιμασία κ.ο.κ
  • Ο χρόνος και η σειρά των αδειών καθορίζεται από την ίδια την εταιρία, ανάλογα με τις ορέξεις της εργοδοσίας και της «ανάγκες» που αυτή έχει κάθε στιγμή.
  • Η εταιρία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών δεδομένων»,  επομένως μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να φακελώνει, να τρομοκρατεί και να εκβιάζει τους εργαζομένους.
  • Η εταιρία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλλει πρόστιμο στον «παραβάτη-εργαζόμενο» αφαιρώντας του ως και το ¼ του μηνιαίου μισθού.

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούν κομμάτι της συνολικότερης ταξικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει με ιδιαίτερο μένος κράτος και κεφάλαιο στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία. Το βάθεμα της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα των εργαζομένων, τα εξοντωτικά ωράρια, οι πετσοκομμένες άδειες και οι περικοπές μισθών, αποτελούν όλα κομμάτι της νέας εργασιακής πραγματικότητας που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, μιας πραγματικότητας βγαλμένης από τις βαθύτερες ονειρώξεις του κεφαλαίου. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταργεί το οκτάωρο και επιτίθεται στην συνδικαλιστική δράση, αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται σήμερα ο νέος γύρος επίθεσης των αφεντικών σε βάρος των εργαζομένων. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της JUMBO, λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες σε βάρος της εταιρίας, δήλωσε με απύθμενο θράσος πως όσα αναφέρονται σε διάφορα «συνδικαλιστικά φυλλάδια» αποτελούν ψέματα καθώς οι νέες διατάξεις που προωθεί η εταιρία κινούνται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται και από τον  νέο αντεργατικό νόμο.

Εν μέσω μια πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το κράτος και τα αφεντικά όχι μόνο δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά, αλλά έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία προκειμένου να περάσουν μια σειρά νομοσχεδίων που βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας τους εδώ και δεκαετίες και τα οποία έβρισκαν πάντα μπροστά τους τους δυναμικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και όλης της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Είναι προφανές ότι την έξαρση της συνολικής κρίσης του συστήματος, που είναι απόρροια των δομικών και ανεπίλυτων αντιφάσεων του καπιταλιστικού οικοδομήματος, καλούνται να την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι με βαρύ τίμημα.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Απέναντι στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητα, στην όξυνση της εργασιακής εκμετάλλευσης, τη κρατική θανατοπολιτική (που έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 19.000 νεκρούς και πλήττει κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους της τάξης μας), απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή σε βάρος όσων αγωνίζονται, υπάρχει και άλλος δρόμος: ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης, της διεκδίκησης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα με σκοπό να απαλλαγούν από τον καπιταλιστικό ζυγό.     Σήμερα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικό συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία. Οι νικηφόροι εργατικοί αγώνες στην e-food και την Cosco που έλαβαν χώρα πριν από λίγους μήνες, η απεργία των μεταλλεργατών στο Κάντιθ αλλά και κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας που πραγματοποιούν οι από τα κάτω σε βάρος των εκμεταλλευτών τους σε κάθε γωνία της γης αποτελούν εικόνες από το μέλλον και δείχνουν ότι η οργάνωση και ο αγώνας αποτελούν τον μοναδικό δρόμο προκειμένου «να μην ζήσουμε σαν δούλοι» αλλά να διεκδικήσουμε την ανατροπή του υπάρχοντος άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ                                                      

Αναρχική Ομάδα «Δυσήνιος Ίππος»

Πάτρα, Δεκέμβρης 2021

Πηγή: Δυσήνιος Ίπποςhttps://ipposd.org/2021/12/22/jumbo-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1%ce%b9%cf%89%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf/